Året 2015 i backspegeln

Årets sista dag idag. Dags för bokslut för 2015, som jag brukar göra här på bloggen. Sagt och gjort. Här är min årslista.

Årets stora grej
Flytta till hus med sambon! Äntligen. Med allt vad det innebär! Flyttstök! Mera möbler! Större utrymme! Samfällighetsförening. Varmvattenberedare. Cykelförråd. Digital-TV från Telia. Fiber som de gräver fram i gatan i början av 2016. Carport. Dedikerat spelrum!

Årets resa
Edinburgh i Skottland. Fantastiskt fin resa till Skottland när jag fyllde 35 år i somras. Häftig stad där det gamla och nya Europa trängs sida vid sida. Whiskyprovning och bussutflykt med lagom galen skotte. Käkade aldrig haggis.

Årets konsert
Thåström i Malmö i mars. Den morronen var bra, men inte en jättespännande skiva. Men Thåström lyfter alltid till astronomisk höjd på en livescen!

2015-03-21 21.56.31

Har inte varit på jättemånga konsert/spelningar i år tyvärr. Strebers i Skövde var nice också. En bubblare.

Årets representation
Jag var på Stockholms Internationella Seriefestival’15 i våras. För första gången på en mässa med Ångestmannenboken. Det var kul! Det här blev min loot därifrån.

sis15_loot

Ingen bokmässa i år. Och ingen wrestling. Det är för dåligt egentligen, men det har funnits personliga skäl som inte varit så roliga. Däremot har jag besökt både Retrospelsfestivalen och Retrospelsmässan. Dock representerade jag inte så mycket på dessa events. Jag var mest där.

Årets bok
TVÅ underbart nördigt nostalgiska böcker om rollspelshobbyn på 80- och 90-talet släpptes i år nästan exakt samtidigt! Äventyrsspel Bland Mutanter, Drakar och Demoner heter den här boken av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson. Det är en nostalgisk coffee-table-bok. Skaparna pratar och citeras fritt.

aventyrsspel-bok

Årets skiva
Vad är en skiva nu för tiden? Ordet har urholkats och avmatrialiserats. En ny spellista med tio låtar på Spotify. Är det en skiva?
Men jag har köpt Refuseds nya på limiterad vinyl i år! Det måste väl ändå vara årets skiva? En ny fucking skiva med REFUSED!?  Imponerande hård och taggig och icke medhårs. Jag svarar Refused Freedom på frågan om Årets skiva.

refused_ny_lp

Årets (egna) serieprojekt
Årets roligaste serieprojekt var att göra Nogi Nr 3. Med manus av legendaren Daniel Ahlgren och draghjälp av hela övriga SLAHAD-staben. Stefan Harrysson ritade serier för första gången på 25 år. Bara en sån sak.

nogi3

Årets projekt
Ångestspelpodden
. Under 2015 har jag producerat ett stort antal poddar. Några blev experimentellt mycket ”dogma”, live på fältet, andra rigoröst planerade dokumentärer. Jag gillar att man kan använda formen på så många olika sätt. Dessutom började jag podda i jobbet.
asp15_titlecard

Årets filmprojekt
Det är främst en stor produktion som blivit gjord 2015. Det är Terminator 2-avsnittet av Ångestspel. Produktionen pågick under så gott som hela 2015. Inte så många inspelningar, men en utdragen produktion med många specialeffekter och en hel del huvudbry. Men resultatet blev bra.

12208763_1723360697898821_6416914623649708606_n

Årets egna produkt
I år fick vi äntligen fram Ångestspelmerch via Videospelsklubbenshoppen! T-shirts i många fräcka färger, knappar, muggar, mössor och t.o.m ölkrus finns att beställa. Det finns ÅS-merch för alla smaker. Om sen så många har beställt det är en annan historia. Hur kan man motstå att surpla på sitt käf i en sån här mugg när man spelar ett skönt käst spel?

kopp

Årets serie
…eller ”comix”, som folk börjat säga nu, när serier plötsligt betyder TV-serier. Jag har inte alls läst så mycket serier som jag önskat 2015! Men lite har det blivit. Ganska mycket gammalt kultigt. Serietidningar med TMNT, TMHT, Bobo, Star Trek, Månadens Äventyr Star Wars… Jag har läst serier som underhållning 2015, inte konsumerat så mycket ångestserier från Galago.
Ingen serie har dock berört och skakat om mig så mycket som The Walking Dead gjort. Någonsin. Serien är värd alla lovord. Lika bra om inte bättre, nu 24 volymer efter starten.

twd_vol24

Årets film
Mad Max Fury Road är den bästa actionfilmen på MINST femton år… Kanske någonsin.
DSC_3888.JPG

Sen kom det visst en annan smal obskyr rymdfilm i nån gammal serie också… Den var bra. Men inte lika dra-mig-baklänges-bra som MMFR!

Årets arbete
Kul att podcasta även på jobbet. Karlshamns kommunpodd har ibland blivit riktigt bra, ibland riktigt stentrist. Men det är ett projekt jag har sparkat igång och driver helt på eget bevåg åtminstone.

Årets förlust
Farmor fick inte vara med längre. Hon var som en tredje förälder för mig och har betytt oerhört mycket för mig genom livet. 91 år fick hon på jorden. Det sista året var inte roligt för henne. Nu vilar hon. Nu har hon kommit hem.

Ser mest fram emot 2016
Leva, jobba, skapa… Ha mindre ångest.
Läsa mer serier. Spela mer brädspel.
Börja spela rollspel igen.

Bokslut 2015
10 st uppladdade videos, 19 podcastavsnitt publicerade (14 st Ångestspelpodden + 5 st på jobbet!), 1 st nytt seriefanzine.

Det här inlägget postades i Ångestspel, Fanzines, Konst, mina egna serier, Nörderi, roligt och allmänt ovärt, rollspel, serier, Skapande/konst, spel, Subkultur. Bokmärk permalänken.