Åter till den spanska kusten…

Jag är hemma i västergötland hos mina föräldrar och firar jul. Hos mina föräldrar står en Gamecube och en N64 som jag lämnat efter mig. De senaste 3-4 åren har jag spelat på dessa maskiner när jag varit hemma över julen. Att återvända till dessa konsoler kring juletid har blivit lite av en tradition.

När jag återvänder till Gamecube är det Resident Evil 4 som lockar mest. Det var länge sedan sist. Men det är fortfarande bra. Jag sitter och spelar det i detta nu. Jag är fortfarande lika imponerad. Till skillnad från RE5 är fyran fortfarande ett skräckspel. Femma är ett testosteronstinnt anabolamonster draget till parodi. Fyran har fortfarande kvar lite av det som gjorde föregångarna bra. Det är inte utan att man är orolig för del sex… Om de drar det ett steg längre mot fartfylld action är seriens hela stjäl borta. Då spelar jag hellre Gears. Resident evil ska vara som att spela i en dålig skräckfilm. Det är då det är bra.

Varje gång man återvänder till ett verkligt bra spel hittar man fler detaljer att älska. Kanske är det just det som särskiljer ett verkligt bra spel mot ett bara skenbart bra? Jag imponeras bland annat av att de gjort spelet precis lagom klaustrofobiskt genom att placera kameran lite för nära Leons rygg. Man ska liksom inte se vad som händer i perferin. Den stela kontrollen, egentligen ett osmickrande arv från föregångarna, spelar också till spelets fördel. Det är riktigt svårt att komma undan ibland. Svårighetsgraden är också perfekt avvägd. Liksom tempot. Några timmar in inser jag att jag måste börja tänka taktiskt och spara ammunition, trots att jag ”kan” spelet vid det här laget.


RE4 har söta små husspindlar! Nästan sådana som huserar i vår tvättstuga i Ronneby. (Men så bor vi i mörka farliga Europa också…) En rolig detalj jag sett först nu.

Kan ingen skicka Capcom en kopia av ”Död snö”? Ett RE-spel i ett snöigt och nedgånget Europa vore nåt! Nedgången till ”öststatssletenhet” har Alliansregeringen jobbat hårt på. Bara att komma hit och gör research. Ni kan bo hos mig. Då kan jag redogöra på bästa skolengelska varför RE4 är ett mästerverk och RE5 inte går att ta på allvar nånstans.

Jag har länge tänkt att jag ska sammanställa en lista med de bästa spelen någonsin oavsett format. Resident Evil 4 kommer garanterat att finnas med på den listan!

Nu ska jag fortsätta spela.

Det här inlägget postades i Digital underhållning, spel. Bokmärk permalänken.