DVD: Starship Troopers 3: Marauder

Den första Starship Troopers från 1997 är en av mina favoritfilmer. Den håller att se hur många gånger som helst. Den är skitcool när den börjar som en high-school-film och sedan styr över på stenhård sci-fi. Lagom coolt med satiren av både militärism och media. Lagom geekigt. Lagom våldsamt. Lagom mycket naket. Lagom gore. Paul Verhoven fegar sällan ur och den första Starship Troopers-filmen är en perfekt mix av allt. Man får intrycket att teamet inte dödat en enda darling någonstans i produktionen. Dessutom är designen av skepp, vapen och prylar skitsnygg och de tidiga CGI-animationerna skäms inte alls, ens idag.
Frågan är om inte CGI var snyggare för 10 år sedan? Idag går det snabbt på löpande band och görs av oduglingar… Men det är en helt annan diskussion.

Sen var det tyst. Länge. Sen kom en lågbudget-tvåa 2004 som var så skrämmande värdelös att tapeterna krullade sig och trillade ner… sas det. Jag har inte sett elndet, för jag har inte hört en enda person som har rekommenderat den.

Det lilla jag hade läst om trean innan jag såg den var att det åtminstone skulle vara bättre än tvåan. Men jag kan inte påstå att det gav skyhöga förväntningar.

I trean återvänder huvudrollen från den första filmen, Casper Van Dien, återvänder. Frågan är egentligen varför. Han är inte med överdrivet mycket och han verkar inte fått någon regi. Det är hursomhelst en helt annan Johnny Rico än i den första filmen och det är frustrerande och förvirrande. Dessutom fightas han inuti en robot när det vankas superaction, så den kunde haft vilken feja som helst på hans plats.
Tjejen som gör den riktiga huvudrollen heter Jolene Blalock. Min flickvän trodde det var Angelina Jolie och faktum är att de ser ungefär likadan ut. Kolla på imdb.com om ni är nyfikna. Sjukt likt. Lågbudget-Angelina!
För det mesta tror man faktiskt att man tittar på en parodifilm. Vapnen är för stora och ser bara fåniga ut. Alla ser skitenödiga ut, säger ologiska saker och springer i korridorer. I första halva av filmen är det natt och man ser ingenting. I den andra halvan går de i en öken dagtid och då ser man verkligen hur illa gjorde CGI-effekter är. Man vet att det är illa när en bisarr nakenscen utgör filmen höjdpunkt.
Då och då finns korn av det som var bra med den första filmen. Även om allt är sämre gjort finns det satir i form av propagandafilmer. Och kostymerna och skeppen är fortfarande snygga.

ur starship troopers 3
Fel! Du skulle tagit den STORA puffran ju!

Extramaterialet var faktiskt större behållning än själva filmen och då är det illa.
Vad händer nu då..? Blir det en Starship Troopers 4? Filmserien ÄR ju bra, egentligen. Det finns ju potential till BRA filmer. Varför pumpar man ut käsa action-direkt-på-DVD-titlar som den här?

Det finns en förbannelse med del tre i en filmserie… Tvåor brukar bli skitbra. Treor brukar suga. Varför är det så?

Det här inlägget postades i Film, Nörderi, Recension. Bokmärk permalänken.