EFTERSPEL...
Den tredje loggboken om efterspelet kring filmen VÅGBRYTARE

 

8 februari 2011

Google goes Vågbrytare!
Rubriken är kanske att ta i... Men idag hyllar Google Jules Verne och EVUH med att göra en steampunkig ubåt av hela söksidan. Extra respekt för att gör att styra ubåten med hjälp av spaken till höger! Att Google spexar med sin logo är inget nytt, men brukar spexen vara interaktiva? Det här gillas iaf. Riktigt coolt, Google.

16 maj 2010

Ny fanart från Mattias!
Mattias Westergren kan liksom många andra inte riktigt släppa Vågbrytare, utan har gjort lite ny fanart med Nautilus-dykare in action. Det gillar vi!

 


maj 2010

Recension: Animerade En världsomsegling under havet (1985)
Jimmy Bäckström hittade En världsomsegling under havet i animerad form och var vänlig nog att uppmärksamma min fandom till den berättelsen genom att efterskänka filmen som gåva.

Den här animerade varianten från 1985 är 50 min. lång, ganska lagom för en barnfilm. Warwick Gilbert var animations-regisörr och han gick senare vidare till Disney och har varit insyltad i många projekt där. Här kan man läsa lite mer om produktionen:
http://www.imdb.com/title/tt0498755/


Filmen följer boken ganska väl. Många scener från boken är med även om de pressats genom barnfilmsfiltret. Den här animerade varianten är nästan mer trogen boken än Disney-filmatiseringen. Vi får veta mer om Kapten Nemo än vad boken avslöjar.

Ned Land får finna sig i att bli en stor, dum och glupsk comic-relief, men det har ju hänt förr. Dessutom tycker jag han pratar blekinska, vilket är lite kul. Antagligen tyckte de att det passade en riktig sjöbuse. Lite synd att han inte blev Göteborgare dock.

---

mer om EVUH-filmatiseringar:

Tydligen ska det finnas en animerad variant till från 1973... den vill jag se. Kontakta mig om du vet något om den.
http://www.imdb.com/title/tt0397230/

Sedan finns det visst en tidig stumfilms-filmatisering från 1916. Tyvärr ska den inte vara så trogen boken och blanda in den hemlighetsfulla ön och annat bös. Den skulle jag nästan donera vitala organ för att få se. Den finns på deveedee.
http://www.imdb.com/title/tt0006333/
Här kan man se anslaget och det verkar onekligen som bra skit.
http://www.youtube.com/watch?v=wRxpzJR2d
De har åtminstone inte precis prutat på att framstäla Kapten Nemo som farlig och galen....


3 februari 2010

Spela Vågbrytare! Ge Nemo vad han tål!
Nu kan DU se om du har vad som krävs för att bryta dig loss från livet ombord på Nautilus! Nu kan du bli en Vågbrytare...

Speltidningen Fenix är ute med nr 1/2010 nu och däri ryms en fyrasidig artikel med Vågbrytare presenterad som ett rollspelsscenario som man antingen kan friforma eller koppla till valfritt "mörkt" rollspel. Jag skulle älska att spela det till Kult där rollpersonernas "mörka hemligheter" skulle bli en extra krydda...

Myteri på Nautilus är artikelns förenklade namn. Det är ju det det handlar om.Köp!
Jag rekommenderar naturligtvis ALLA att köpa tidningen. Det är mörka tider för rollspelshobbyn i sverige och Gillbringarna som gör tidingen bär en stor del av hobbyns överlevnad på sina tappra nackar! Jag älskar inte allt material i tidningen, men jag äslkar att den finns. Därför köper jag varje nummer. Jag vill att den ska fortsätta finnas.

Jag har medverkat sporadiskt i Fenix tidigare, skrivit någon recension och ett gäng artiklar och bilder till Svenil Rollspelet. Det här är den första seriösa rollspelsartikeln jag gör för tidningen och det sporrar till mer... Samarbetet med Mattias har också varit väldigt tillfredställande. Tack vare honom finns det äntligen en vettig karta över Nautilus. Att den är gjord efter "sanningar" som Vågbrytare skapat gör ju inte saken sämre...

Hoppas att det verkligen finns en publik som använder materialet i spel också... Jag tycker nu, precis som när jag började arbeta med artikeln, att Vågbrytare är extremt lämpat för rollspel.

Mening?
Är det någon mening att läsa artikeln om man inte spelar rollspel då? Nja... För nörden utlovas mer kringmaterial. Sånt som bara fanns i tankeskvallpet kring manuset och arbetet med filmen finns nu i artikeln. Det är Jules Verne plus extra allt, kan man säga.
Med andra ord fortsätter världen kring Vågbrytare att växa. Och vill du veta mer om bakgrunden till filmen, Kapten Nemo och besättningsmännen är artikeln källan till det.

Multimedia
Och nu kan jag äntligen säga att Vågbrytare är ett "multimedialt" projekt... (I ordets rätta bemärkelse, inte i 90-tals-IT-bemärkelsen)
Film. Novell. Och rollspelsscenario. Hitills.

Man kan både se och uppleva Vågbrytare.

22 januari 2010

Tankar om potentiella uppföljare...
2010 är här. Framtiden. Och Vågbrytare är ännu inte död. Inte än.

Under det gångna året har jag funderat löst kring en uppföljare till VB. Jag har inte gått till praktisk handling ännu. Andra filmprojekt är påbörjade och har högra prio. Men uppföljaren till VB finns som ett skvalpande tankefoster...

Mer om detta nu!

För första gången outar jag mina tankar om denna ogjorda uppföljare och vad den skulle kunna bygga på...

Platsen. Staden.
Den här gamla blockbustern har inspirerat en del... Jag tänkte att man kunde sno idén. Premissen...Vad gör Kapten Nemo och hans män när de tröttnat på att kuska runt under havsytan? De slår sig till ro i en undervattensstad. Det är vad de har gjort i Captain Nemo and the underwater city (1969). Jag har inte sett filmen... Den är säkert sketkass... Men som scenario och ramverk för en VB2 funkar undervattensstaden utmärkt...

Detta har mycker lite eller inget med JV att göra. Men det är lite coolt ändå. Filmen bygger vidare på tankarna i romanen mer än händelserna. Nemo vill aldrig återvända till havsytan. Antingen kör han runt med Nautilus till han trillar av pinnen, eller också slår han sig till ro...

Jag funderar på om man kan kombinera Nautilus, det sjunka fartyget Hämnaren och Atlantis på något sätt för att forma Nemos stad...

Apropå det; Nästa källa till inspiration på den här fronten kommer från spelvärlden. Nu har jag inte sett nya effekt-oraklet AVATAR, men i övrigt börjar jag fundera på om inte spelen är den nya filmen. När levererade en ny film en totalupplevelse värdig Mass effect senast? Jag tror aldrig det har hänt...Undervattensstaden Rapture i spelet Bioshock (2007) är den coolaste platsen i ett spel någonsin. Det är i korthet en jättelik stad gömd för värld där 40-talets art deco existerar i symbios med ångande steampunk... Det är Bladerunner möter Jules Verne. Och det är så coolt...

Tidslinje
Jimmy gav förslaget att göra en prequel. Eftersom första filmen tar livet av hans karaktär, min karaktär och Christophers karaktär finns det inte många kvar som kan "stara" i uppföljaren.
Men jag vet inte... En prequel-flm skulle ju bara innehålla ångest... Dessutom tycker jag tanken på vad som hände sedan är mer fascinerande.

Handling
Det räcker ju inte med en plats. Det måste hända något också. Och jag har funderat på den saken också. Jag har en grundintrig, än så länge...Den är rätt vass...

Men som sagt. Ingenting är bestämt. Allt är bara om.


2 december 2009

Cthulhu spelar NES!
Jimmy Bäckström ("han som blir strypt i VB") har inga höga tankar om mig... Han har avbildat mig som Cthulhu! Men jag tror att han tänkte mer på VB ifs... Och bilden kvalificerar därför som en fanart!
Hans fina teckning har fångat vår svettiga session med Double dragon 3 förra veckan. Vi ska klara det där skitspelet med sina dödliga trappsteg och vådliga hissar som aldrig stannar nån vacker dag...Ingen artikel än, men en tease...

Ok. Vågbrytare-som-rollspel skulle publicerats i Fenix 6/2009 som är ute nu. Men den kommer i nästa nummer istället. Däremot publicerades en tease i form av en förhandsvink och en länk till Youtube-filmen på ledarsidan. I slutet av januari 2010 blir det Vågbrytare-som-rollspel i några tusen ex spritt över landet. Stort.Filmen på Youtube
Föresten... har jag nämnt att VÅGBRYTARE finns på Youtube nu. Hela skiten. I två delar.

Första delen:
http://www.youtube.com/watch?v=TzXl1CBwjJE

Andra delen:

http://www.youtube.com/watch?v=ijHy1kpygS422 november 2009

Ruskigt frestande...
...är det att knycka den här snutten japansk reklamfilm, sätta Vågbrytare och Millroad film-loggor på slutet och lägga dit svenska subtitles så att kvinnan och bläckfisken säger något om filmen...

http://www.youtube.com/watch?v=iOILokbSwAQ


6 november 2009

Än händer det grejer kring Vågbrytare...

Artikel om VB på amerikansk filmblogg

Bloggen The Undead Backbrain skriver mest om skräck- och monster-film. Killen som skriver på den valde dock att uppmärksamma VB för att det var ballt, Jules Verne och (antagligen mest) för att den innehöll en jättebläckfisk.

Han kontaktade mig och jag svarade på frågor efter förmåga och på bästa skolengelska. Jag passade på att utlova en version subtitlad på engelska också, så det får jag ordna i vinter.

Läs hela artikeln här:
http://roberthood.net/blog/index.php/2009/10/24/wavebreaking-with-jules-verne-in-sweden/
Vågbrytare het på biblioteket...

Vågbrytare finns att låna på bibliotek genom satsningen Demoteket. Den finns tillgänglig i åtminstone två av norra halvklotets viktigaste städer; Ronneby och Skövde.

Rykten gör gällande att det är högt tryck och kölista på filmen på Ronneby bibliotek.
Det är dock bara personalen som lånar den.


Vågbrytare i Fenix
Genom nästa nummer av Sveriges bästa speltidning Fenix kan man uppleva Vågbrytare i interaktiv form. Jag ahr skrivit 5000 tecken och tillsammans med Mattias Westergren gjort om filmen till interaktiv underhållning, även kallat rollspel.

Köp ett nummer av tidningen i slutet av november, så du vet vad alla andra pratar om....


Här syns de tre spelledarpersonerna som presenteras efter rollspelsscenariot "Myteri på Nautilus" - den mer kommersiella och lättfattliga omrkivelsen/titeln på Vågbrytare.


23 oktober 2009

Fotosession med Ishmael

I jakten på ett ansikte till Kapten Nemos sekond Ishmael fann jag med hjälp av mitt kontaktnät en look-alike i Naturkunskap- och matteläraren Leif som jobbar på skolan precis brevid där jag bor.

Efter tagen kontakt visade det sig till min stora glädje att Leif var med på att "gestalta en sjubuse" till Vågbrytare-spel-artikeln. Idag begav jag och Jonas oss till skolan med kameror, stativ, Nautilus-skjorta, en pipa (som jag i panik inhandlade igår och målade brun och svart) och en bit spånplatta/skrov.


En rolig behind-the-scenes bild. Jonas höll upp kulissbakgrunden i brist på en bra riktig lösning.Ungefär såhär någonting blev det som färdig bild med rätt filter pålagda. Jag är nöjd! Nu ska "Ishmael" bara beskäras och in i sin ram.

Tack till Leif som ville ställa upp och till Sanne som tipsade om type-castingen! :-)


16 oktober 2009

Glimtar och tester inför rollspelsartikeln
Arbetet med rollspelsscenariot "Myteri på Nautilus" går vidare. Nuvarande utkast är 11 000 tecken.

Jag outade för Mattias att jag önskade lite grafik i form av ett ubåtsförnster/båtratt och lite annat VB-relaterat. Och på bara några timmar hade han levererat inte en utan tre stegvis förbättrande versioner! Fantastisk!
Såhär ser ramen till spelledarpersonerna ut i detta nu;


I ramarna ska det bli bilder på Henn, Storn och en ännu inte fotad herre. Tillsammans gestaltar de nyckelroller i scenariot.

Jag funderar på om man ska smacka på något filter för att skrämma upp de ganska risigt upplösta bilderna och ge dem en analog/målad känsla...Gjorde det här experimentet med mig och (photoshop > filters) artistic > palette knife > dry brush.15 oktober 2009

Svårt nördigt...
...men ändå gött på något sätt. Finns det något snyggare än gamla böcker? VILL HA förstautgåvan! Gärna på engelska... På franska kan jag ju inte läsa i den...

http://www.julesverne.ca/vernebooks/jvbktwenty_det.html

Det är det jag gillar med h:ströms svenska nyutgåva. De går lite i samma stil som de gamla böckerna... Respektfullt...

Crossmedia: VB som rollspel
I övrigt... Nästa nummer av speltidningen Fenix har fängesler som tema. Då blir det rollspel på temat "havets fria fångar vill inte längre vara fångar". Mer om det senare.

14 september 2009

En fin recension
Filmsiten Tellusfilm recenserar amatörfilmer under rubriken "independent" och de hyllar Vågbrytare och ger den 4 av 5 möjliga!

http://www.tellusfilm.com/recension.php?id=85002112

Ur recensionen;

"Det är en smart liten film, som inte bara presenterar en välkänd historia i ett nytt ljus utan även lyfter fram frågor som är aktuella var man än befinner sig. Speltiden må vara ynka 15 minuter, men den väcker tankar som varar betydligt längre."
- Fredrik Liljegren, Tellusfilm
2 september 2009

Jules Verne i fanzine
Fantasy/scifi-fanzinet Mitrania 2/09 innehåller en längre artikel om Jules Verne. Värt att nämna.
Kul att det fortfarande görs fanzines! Och Mitrania verkar stor... om det nu är sant att över 300 bidrag kom in till novelltävlingen...Specialutgåva VB:DVD
Nu finns det en riktig specialutgåva av VB på DVD som precis som asken utlovar det otroliga specialutgåva som tar dig ännu djupare. (förut var det bara en ny snygg ask...)

Nytt extramaterial på VB:SE:

- Hur man gör en steampunk-hjälm (av Lone Animator)
- Hur man gör en jättebläckfisk (av Lone Animator)
- Retrospektivt kollage Millroad Film 1997-2009
- Effekt-bakomfilm till JORDGÖMDA
- Teasertrailer för ONE MAN ARMY: SHARDSDen tidigare "vita utgåvan" är utgången och att betrakta som ett limiterat samlarexemplar.

mer om MRFs DVD-releaser här;
http://millroad.lenneer.se/releases.htm

Apropå det har folk hört av sig och varit nyfikna på VB: Collectors edition som har visat upp här på sidan. Det var med smärta i hjärtat jag erkände att utgåvan var en plojgrej framtagen i ett enda ex. för hemmabruk...13,5 recut
En nedklippning för filmfestivalerna har gjorts. Den nya versionen är 13,5 min och tajtare. Den största förändringen i innehållet är att bibelsnacket i första scenen fick ryka.
Denna "recut" har ännu inget namn.

Vågbrytare som rollspel senare i höst
Ingen publicering av Vågbrytare-inspirerade rollspelet Myteri på Nautilus förrän i november, vad det ser ut.

19 juli 2009

Senaste VB-nytt:

Vännar/fäääns arrangerar visning
Mina homies i Nasses Nekrozin-gänget arrangerade en kväll med samkväm och filmtittning i Göteborg. Förutom Millroad-produktionerna Vågbrytare och Jordgömda visades Nils B-films Radioactive Cannibal Vikings from Hell, en film som framgångrikt kombinerar svenskt kulturarv med dåligt bordsskick och tortyrscener. De såg visst någon obskyr smal genrefilm vid namn Hellboy II också...
Det hade varit kul att vara med, men tyvärr bor jag ju långt långt långtbort.Ny fanart
I samband med ovan nämnda händelse gjorde Fredrik "Monster-Misse" Andersson denna tjusiga fanart. Kapten tackar och bockar! ;Spelar roll då!
Det här är big shit... Jag gör rollspel av Vågbrytare. Det rör sig om en artikel med ett scenario man kan friforms-spela eller knyta till valfritt mörkt ångest-rollspel. Artikeln ska troligen heta Revolt på Nautilus och hamna i Fenix i höst. Vågbrytare ska upp på Youtube i sin helhet för att finnas tillgänglig som inspiration till texten och scenariot.

Jag tycker det är coolt för att mina luddiga vision att jobba utanför mediets ramar verkar funka för första gången!

Mattias medverkar man sin affisch-bild och en utförlig sprängskiss av Nautilus som kommer att se ut ungefär såhär;Rackarns svårt att göra en "korrekt" ritning av Nautlius... Mycket ska vara med. Mycket ska vara stort och mycket ska vara på rätt plats. Det finns så många källor och de spretar hej-vilt...
I den har versionen och i den här texten är det dock Vågbrytare som är "canon". Vi skriver våra egna sanningar. Här börjar äventyret. Nautilus ser ut såhär. Basta!


16 juni 2009

Specialutgåva som tar dig ännu djupare...
Precis så står det på den andra utgåvan av VÅGBRYTARE-DVDn! Japp, en special edition som tvingar er att köpa skiten en gång till! Tanken är att det ska bli lite nytt extramaterial i den nya svarta lådan som pryds av Mattias bombastiska omslag. Exakt vad ber jag att få återkomma till.
Bilden nedan är inte precis den stoltaste jag tagit, men den fyller sin funktion. (Enda vinkeln som funkade i Photobooooth utan att få ljusreflex frånplasten på asken)
Idag skrev jag ut och monterade de första fem exemplaren av VB:SE. Men det blir fler... Demoteket i stan ska få sitt ex under veckan, är tanken.14 juni 2009

Efter några veckors semester från projekten är det dax för nya friska tag. VÅGBRYTARE är klar. Men det kommer alltid ett efterspel. Det händer naturligtvis saker med en film efter att filmen är klar. Jag tyckte därför det var läge att öppna den tredje loggboken...

Vågbrytare poster art!
Då var den klar och i hamn! Mattias Westergren skämmer bort Millroad Film med en episk poster till VÅGBRYTARE.Jag var mäkta imponerad av Mattias fan-art och tyckte att det var synd att jag inte gett honom uppdraget att göra affischen/DVD-framsidan till filmen.
- Kan ja' väl... sa Mattias.
Jag ville att affischen skulle vara målad och i matiné/äventyrsspel, naturligtvis med Star Wars och Indiana Jones i åtanke. Jag tyckte det blev en rolig kontrast... Filmen är ju inte direkt matinéäventyr...

Mattias lyckades, med bravur! Affisch bilden är i mitt tycke bättre än filmen. Den är larger than life. Så ska en bra movieposter vara...

Tack Mattias!

Såhär såg föresten Mattias första utkast ut som vi diskuterade omkring......och såhär såg min allra första lilla skiss ut.. Gjord på ett kuvert som togs ur papperskorgen.

(Innan Barcelona-resan hade jag en period då jag inte hade några papper hemma... jag ritade på baksidor, lappar och kuvert. Det var en mörk och märklig tid i mitt liv.)

VÅGBRYTARE i nya medium
Det pågår även arbete med att konverter VÅGBRYTARE till ännu ett medium, men jag tror jag håller på det till jag kommit lite längre i den processen...

 


<< tillbaka för mer om VÅGBRYTARE


© Millroad Film 2007-2009