PRESSRELEASE för kortfilmen VÅGBRYTARE 

---

VÅGBRYTARE är en kortfilm på 14 min. och 30 sek. från det lilla och anspråkslösa produktionsbolaget MILLROAD FILM.

VÅGBRYTARE är MILLROAD FILMs åttonde kortfilm sedan starten 2002 och den första sedan prisade* ONE MAN ARMY LEGENDS, 2008.


Filmen VÅGBRYTARE kan enklast beskrivas som ett fängslande undervattensdrama med äventyrsinslag.

VÅGBRYTARE tar avstamp i Jules Vernes klassiska bok EN VÄRLDSOMSEGLING UNDER HAVET. Men istället för att berätta om ursprungsberättelsens karismatiska hjältar berättar VÅGBRYTARE berättelsen om bokens tysta biroller. Här har besättningsmännen ombord på den mytomspunna ubåten huvudrollen.
Dessa män är helt anonyma både i boken och i alla filmatiseringar. Tanken med filmen var att göra ett nedslag i deras liv och låta dem berätta om sina upplevelser. Kort sagt; Ge röst åt de tysta. De som litteraturen glömt.
Kronologiskt är det tänkt att händelserna i filmen utspelar sig efter händelserna i boken. Naturligtvis behöver man inte läst boken för att se filmen. Däremot kanske förståelsen för vissa detaljer ökar om man läst förlagan.

Målet har varit att göra en tidlös tolkning av Jules Vernes berättelse. VÅGBRYTARE blandar 1800-tals-estetik med fantasieggande sience-fiction för att skapa kontraster och göra filmen svår att tidsbestämma.
VÅGBRYTARE kan utspela sig både i det förgångna, i nuet och i framtiden.

Filmen är inspelad i Ronneby, Karlshamn och Lerdala med omnejd. Den spelades in i huvudsak våren och sommaren 2008 och färdigställdes i mars 2009. Att efterproduktionen drog ut på tiden berodde på att det är många klipp innehåller specialeffekter. En stor delar av materialet till filmen filmades mot grön duk där bakgrunder och objekt lades till i efterhand.

VÅGBRYTARE är skriven, regisserad och redigerad av Daniel Lenneér. Richard Svensson ("The Lone Animator") har bidragit med modellbyggen, animationer och utformat rekvisita. Christopher Johansson (CJFilm) har filmat stora delar av materialet och gjort all musik.
Skådespelarna är delar av teamet och deras vänner och bekanta.

VÅGBRYTARE är den först filmproduktion från MILLROAD FILM som fått produktionsstöd genom REAKTOR SYDOST.

Officiell premiär äger rum på Cinefest i Växjö den 4 april 2009.


---

Länkar:
Daniel Lenneer >>
Richard Svensson >>
Christopher Johansson >>
Millroad Film >>
Reaktor Sydost >>

---

* ONE MAN ARMY LEGENDS mottog publikens pris vid TELLUS FILMFESTIVAL 2008.


<< tillbaka för mer om VÅGBRYTARE


© Millroad Film 2007-2009