Bortom skuggornas port

Jag köpte en solorollspelsbok i fredag för det blygsamma priset av en krona. Där kan man snacka prisvärd underhållning!

Solorollspelsboken heter Bortom skuggornas port och är utgiven i av Äventyrsspel 1987. Den ingår i en serie om fyra böcker om magikern Silverstjärna. Det är del tre, men det går att spela delarna fristående. Det är inte en del i den kända Ensamma vargen-serien med det är äventyr i ”Ensamma vargens värld”.

skuggornas_port

Det är både roligt och bisarrt att läsa/spela sig igenom de här solorollspelsböckerna… Inte minst är det kultigt. Jag försöker spela den, rakt av, som det var meningen. Men jag tar mig vissa friheter. T.ex. slår jag 1t10 istället för att flummigt peka på en slumptalssida.

Den här flugan med interaktiva böcker var tydligen stark under 80-talet. I Sverige trycktes och såldes de i 10 000-upplagor. Jag minns att jag läste/spelade några, levde mig in och förtrollades i en eller flera. Bland annat lånade jag De fördömdas skogar – ett ”bokspel”, ej utgivet av Äventyrrspel – av min granne. Det kan ha varit inkörsporten i rollspelens värld. Jag minns faktiskt inte vad som kom först… Solorollspelsböcker eller HeroQuest…

Rollformuläret var iskrivet i min bok (med bläck… oförlåtigt!) så jag var tvungen att scanna det och sudda rent det i Photoshop. Här är rollformulären till Bortom skuggornas port  – bara att att ladda ner och printa, om någon annan har nytta av dem.

Det här inlägget postades i Ångestspel, rollspel, Subkultur. Bokmärk permalänken.