Det här är hardcore!

Recension: Umeå – the European Capital of Hardcore 1989–2000 (bok)

Umeå är kulturhuvudstad 2014 och då har man tagit tillfället i akt att göra en stor utställning om hardcoremusiken som minst sagt var en frodig kultur i staden under 90-talet.

Till min stora glädje upptäckte jag för ett tag sedan att man kunde man beställa utställningskatalogen. Det är till stora delar en dokumentation, så även om det kostar på är det ett billigare alternativ till att åka och se utställningen. Boken heter Umeå – the European Capital of Hardcore 1989–2000 och kostar 375 kr. Det man får är en regäl kloss till bok. 230 sidor och en vikt på nästan 1,5 kg. Har trängs spelningsaffischer, demokasetter, foton, fanzines och tidningsutklipp. Trycket är snyggt och speglar innehållet perfekt. Bindningen andas DIY, komplett med handskriven text på ryggen. Gillade man Umeå-hardcoren på 90-talet är den här boken en ren nördfest.

hc_bok2

Såhär långt har det alltså gått… Urtvättade T-shirts från gymnasiets punkspelningar är numera ”kultur”.

Texterna som presenteras är genomgående intressanta, men ganska korta. De är informativa och trycks både på svenska och engelska. Är det mycket matig information man vill ha är tidigare recenserade boken Revolten rörelsen Refused ett bättre val. Det här är mer en visual guide så att säga. Bilderna får till stora delar tala. Inget fel med det. De båda böckerna kompletterar varandra väldigt bra.

Här kan man beställa boken såväl som retronördig Galaxen-merchendice: http://umeahardcoreshop.tictail.com/

Det här inlägget postades i musik, Podcast, Skapande/konst, Subkultur. Bokmärk permalänken.