Nothing has changed

The time has come, there’s no escape. Nothing has changed. Första låten Elektra på Refused nya skiva är en elektrisk programförklaring.

I måndags damp den äntligen ner. På limiterad vit vinylskiva. Bengans säger att de är de enda som säljer den. Om det är sant vet jag inte. Min sambo hade förhandsbokat den åt mig. Hon känner mig alltför väl. Egentligen är det sjukt bortom besinning att betala 250 spänn för en skiva, speciellt när man kan lyssna på den ”gratis” via Spotify… Samtidigt gör streamingtjänsterna att om det ska ägas fysisk media, så ska det banne mig ägas med stil. Det som gör mig lite lack är att det släpps en bok-version av CDn också. Den enda som gör den här utgåvan limiterad och stilig är att vinylskivan är vit. Jag hade hoppats på åtminstone ett texthäfte, en informativ inlay eller nåt.

refused_ny_lp

Man kan tycka mycket om Refused-återföreningen. De splittrades och skrev ett eldigt manifest för att de inte ville dra grejen längre och bli rockstjärnor, sas det 1998. Men jag tycker det är kul att grabbarna gör musik tillsammans igen, för världen har faktiskt varit tråkigare utan dem. De la ju paradoxalt nog ner precis när de blev riktigt bra.

När jag söker på nätet lite slött för att kolla vad folk tycket är det väldigt blandat. Några tycker det är bra, några tycker det är kasst. Några tycker att det skrammel-rockar för mycket som Dennis tidigare band T(I)NC. Men Refused tog steget bort från sina hardcorerötter redan 1998 och började redan då göra nån sorts experimentell intellektuell hårdrock. Det känns bättre att The Shape-Refused kommer tillbaka och tar sitt koncept längre än det skulle kännas om Everlasting-Refused hade gjort det. Mer medelålders-värdigt, om inte annat. Om man ska anklaga Freedom för något så är det för att den är förbluffande oexperimentell. Minns det sista Refused släppte förra gången. The New Noise Theloghy EP. Där snackar vi skumma låtar…

Jag kan inte recensera skivan ännu. Jag har ännu lyssnat för lite. Men det känns lättillgängligare än The Shape of Punk to come. Sedan har jag noterat att de bara spelar tre låtar från skivan i livesetet på nya turnéen. Gamla Refused hade för vana att byta ut nästan hela live-setet varje gång de släppte en skiva.

Det här inlägget postades i musik. Bokmärk permalänken.