Star Wars: The Force Awakens – teasertrailer – bit för bit

Fredagen den 28e november 2014 hände det då. De första bilderna från nya Star Wars episoce VII blev officiella i form av en teaser trailer. Jag såg länken postas på Facebook på den officiella Star Wars-sidan när jag var på väg hem från jobbet, jag halvsprang hemma och skickade upp Youtube-klippet på TVn.

Traditionen trogen brukar dessa teaser trailers vara mycket bättre än den långa riktiga trailers som kommer längre fram – de spoilar traditionen trogen precis hela filmen – så  en teaser för en nya Star Wars-film är naturligtvis en liten händelse men av totalt episka proportioner! Därför följer här en nördig bild-för-bild analys av det vi får se i trailern.

Öken. Tatooine. Igen. Såklart. Det visste vi väl…?

Teoretiskt sett kan det vara en annan ökenplanet. Men det finns det nog ingen som på allvar tror. Det finns som bekant bara en planet för varje väder i Star Wars-universum.

VEM är det? Spelar det någon roll just nu?

Här kommer första nördreflektionen: Det är ingen stormtrooperdräkt. Den saknar det karekteristiska back-packet som imperiets stormtrupper har.

Här har jag ingen aning om alls vad som händer… R2-enheter gör inte sådär? Kalle Anka-scen? Påskägg?

Edit: Det verkar vara den här ”badbollen” som väckt mest reaktioner och retat upp mest nördar. Jag är egentligen noll intresserad av vad andra nördar tycker, så jag kommer inte att forska mer i den saken. Jag undrar om det inte är inlagt just bara för att bli en snackis och irritera. Minns vilket liv det blev när R2D2 flög första gången i Episode II…

Stormtroopervapen? Samma bössor som i EpIV-VI? Svårt att se.

Man landsätter stormtrupper någonstans, WW2-style… Varför inte? Känns rätt. A new hope och Empire strikes back hade bilder inspirerade av krigsdokumentärer. Frågan är; var och varför landsätter man stormtrupper?

Vem är det? Androgyn karaktär, tyckte jag först. Natalie Portman, tyckte jag sen. Nä. Fel film. Och hon är inte sådär ung längre… Hon är typ… I min ålder. Sen såg jag att det var en tjej. Hon påminner om de första karaktärskisserna till första Star Wars-filmen när Luke var tänkt som en kvinnlig karaktär!

Vad pratar han om nu? Jag pratar om det här. Ganska länge i George Lucas ursprungliga manusutkast var Luke Skywalker en tjej med efternamnet Starkiller. Ralph McQuarries teckningar är inte bara sjukt snygga, de lägger nästan all grund för den design vi lärt känna genom de ursprungliga Star Wars-filmerna. Plocka upp något därifrån och en gammal fanatiker ryser (av välbehag alltså)…

Stilpoäng på det. Dags för en kvinnlig stark main character i den här rymdsåpan.

Så ska en Star Wars-slipsten dras! Stora bulkiga jävla grunkor! Den här rymdmoppen känns redan mer rätt än mycket skit vi sett i episode I-III…

Och nu känner vi oss riktigt hemma också! T.o.m rebellion-insigmat är på plats – frågan är väl mest VARFÖR rebellerna fortfarande finns… De borde upphört finnas samtidigt som imperiet gjorde det, men eftersom vi redan sett stormtroopers så…

X-vingar över sjöar någonstans. Vackert. Målade i blått. (Vilket är coolt, det var tänkt så från början, men blev rött för att det funkade bättre mot bluescreen) Ser välanvända ut. Dom har inte samlat damm sedan RotJ!

Mörkkhuvad man i skog av barr. Tänder föga förvånande röd ljussabel av okänd anledning. Känns påfallande svensk, den här miljön. Sith? Antagligen. Filmerna har inte visat upp andra karaktärer med röd ljussablar. Den här är obanligt lååång och har två små pamflett(Heter det inte så? Handskyddet på t.ex en värja?)strålar vid sidan om. Det funkar väl? Ljussablar i nya designer var inte precis oväntat av vi skulle få se…

Nördgasm. Ren nördgasm. Millenium Falcon. Tyvärr snurrar kameran mer än vad som är hälsosamt. Såhär ser inte formspråket ut i en SW-film! Men att det är Millenium fucking Falcon väger visserligen upp den fadässen… Vilka är ombord? Han och fuzball så klart!

Där satt den. Payoffen. Tie-fighters. Också. Imperiet finns troligtvis kvar. Högst troligt. Inte självklart, men högst troligt.

Såhär heter filmen, om någon har missat det. 15 december nästa år går den upp på bio.

Jag ska nog se den, tror jag.

Här kan ni se trailern igen. Och igen. Och igen.

Det här inlägget postades i Film, Nörderi. Bokmärk permalänken.