serier om allt som kunde varit...


"Nålar i maten"
En samling serier av Daniel Lenneér
144 sidor, mjukpärm
Limbunden med flikar
Man av Skugga Förlag
hösten 2009
>>

  Vad är detta?

Det här är en arbetsloggbok med löpande dokumentation om och kring seriebokprojektet NÅLAR I MATEN (MAN AV SKUGGA FÖRLAG 2009).

Det är i första hand en dokumentation/logg/bollplank-sida för upphovsman och förläggare.

Utomstående får mycket gärna ta del av innehållet, men risken är att det är till stora delar obegripligt.

Men nu har du åtminstone blivit varnad...

Varsågod o njut av NÅLAR I MATEN!


<< tillbaka

28 okt.

Nålar i maten i radion på nätet
Hängde ni med på den? Jag var i radion i förrgår och pratade om Nålar i maten. Kortintervjun sändes i Radio Skaraborg. Den stackars minoritet som inte lyssnar aktivt på den ädla radiostation kan lyssna på den här länken;

http://www.sr.se/cgi-bin/skaraborg/program/index.asp?ProgramID=399

Jag har inte själv lyssnat på resultatet, men andra säger att det var bra. Jag väljer att tro dom.

Jag minns att jag pratade mycket om vakuum, om att livet var odramaturgiskt, värdet av icke-händelser och om den viktiga fria uppsatsskrivningen på Lerdala skola... Jag hade förberett en massa smarta och bra saker att säga, men sen blev det att man satt och freestylade i alla fall... Svårt att både vara kvicktänkt och rappkäftad. Den ekvationen har jag aldrig fått ihop riktigt.

Mycket publicitet på SRs webb iaf!

First person shot från radiostudion. Jag intervjuades på distans. Kändes smått scizofrent att sitta ensam i ett rum och prata på länk. Men det funkade bra.

 

21 okt.

Verkligheten vs. seriemediet
Storno och Tooob skickade den här nästan läskigt söta kompisbilden i helgen. Jag kände mig manad att göra den till en teckning, de är ju både figurer i NIM. Det blev en verklgiheten vs. seriemediet.


Många "gillar"!
Jag postade fula fotot nedan på min Facebook. Och 20 personer har "gillat" och ca 10 har kommenterat. Redan. Tack alla ni. Jag är hedrad och rörd.

 

20 okt.

NIM i min hand!

Idag anlände ett ex Nålar i maten! Nu har jag sett den, känt på den och fingrat på den!

Det är fin liten pjäs... Pärmarna och papret är av bra kvalitet den här gången. Det är offsettryck. Det är så mycket bättre och snyggare än "Party med Pluto" på alla sätt och vis.Jag photoboothade en bild för att ha något att slänga upp på Facebook för att teasa... Jag tog fyra. Den där jag blundade blev ironiskt nog den bästa...

Då har man gjort den andra svåra boken... Utan att man fatta riktigt hur det gick till...

Naturligtvis hittar man skavanker... Det är typsikt. Men så är det. I Party med Pluto blev den pixlar av pdf-konverteringen och trycket. I NIM har lager flytta på sig och slocknat.
Men inget som förstör läsbarheten. Ingenting man dog av. Det är huvudsaken.

När röken efter slaget har lagt sig återstår bara tomhet.
NIM finns.
Kriget är slut.
Det är över.

 

16 okt.

Boken finns. I Sverige.
En pall NIM-böcker finnes. De har tillochmed nått Tobias och förlaget i Göteborg och ser enligt uppgift bra ut.

Jag har dock själv inte sett boken.

Enligt murphys lag slogs Tobias ut i feber när boken anlänt. Så jag antar att själva lanseringen blivit uppskjuten några dagar på grund av detta.

Radio Skaraborg har ringt och hetsat och ville ha en intervju. De var nyfikna efersom de fått reda på att de var med själva på ett hörn... Och det är de ju faktiskt. Det är en sjuk kedja omständigheter och anekdoter som format NIM... (Frågan är hur man formulerar det i en intervju...)
Jag vill gärna se boken själv först, så kanske blir det radiointervju nästa vecka.

Förhoppningsvis får jag se boken på måndag. Då blir det en fet uppdateringen (rent av den sista...?) här på loggen naturligtvis.

1 okt.

Releasedatum mm.
Under nästa vecka anländer 1000 st NIM-böcker hem till Tobias i Göteborg.

Releasedatum är officiellt satt till 14 oktober för att böckerna säkert ska hinna komma och hitta ut till återförsäljare.

Det jobbas för att manavskugga.se ska bli bättre och innehålla en webbshop. Där kommer man förutom min seriealbum eventuellt att kunna skicka efter mina fanzines och mina DVD-filmer. Mumma!


28 sept.

Bildbevis från Bokmässan
Sådär... Tid att lägga in lite bildbevis från helgen eskapader...


Montermingel efter stängningsdax. Stor NIM-promo-poster i bakgrunden.


Jag och Tobias dricker monteröl.


Jan Lööf signerar en bok till mig. Första gången på bokmässan på 25 år! Han ritade en skäggig farbror och skrev "Hej!". Misstaget var att jag inte hade med min Tårtan-DVD...

Jag live-tecknar på temat "mirakel" på Seriefrämkjandets live-scen. Det var lite kul och lite genant. Jag ritade en förvånad trollkarl som trollade fram en oformliga amöba-lik varelse som firade av ett ångestskrik.

---

27 sept.

Dummy of the Dead
Nyss hemkommen från bokmässan...NIM fanns inte där, men väl en digitaltryckt dummy. Ett pixligt och dassigt substitut till the real deal... Men ändå något. Jag tittade på ett flummigt seminurium med Jan Löööööööv och köpte en signerad bok när man hade chansen. Jag tecknade på seriefrämjandets livescen. Det var lite kul och lite genant. Jag skriver mer om mässan mm. imorgon.

 

24 sept.

Inför bokmässan som redan rullar i Götet...

En NIM-dummy på mässan
Såhär ligger det till; Nålar i maten-boken kommer inte att att finnas på bokmässan. Den finns men sitter fast i fucking kuk-Riga!

eller

en sanning med modifikation...

Det kommer att finnas ett antal digitaltryckta "dummys" som man kan känna på, klämma på och titta på...

Mao; Inte NIM. Men nästan NIM...

Sedan kommer man att kunna förboka/förköpa. Antagligen till det förmånliga och jämna och bra priset 100 kr inkl. porto. Vill man veta exakt hur det förhåller sig med det besöker man monter A01:28 och avkräver ett svar av de trevliga herrarna där.

Jag kommer att vara i montern sporadiskt under lördagen och mer seriöst under söndagen. Kom förbi och dra en rövarhistoria och skaka tass, vet'ja!

Trist, naturligtvis... Det hade var roligare att stå där med den riktiga boken i näven istället för en "dummy"... Men jag antar att det här är det näst bästa alternativet...

---

Nätbokhandeln teasar
Här kan man se en försmak av NIM-boken. Nätbokhandlarna står redo och stampar för skyffla ut NIM till massorna... Obs; Priserna kan komma att ändras innan boken finns i lager. (Men den verkar bli billig på Adlibris...)

Adlibris;
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185253073

(Fotnot: Handla inte av Adlibris. De är dumma. Varför då? Kolla här; http://www.komika.se/bloggen/ska-adlibris-begraensa-det-fria-ordet)

Bokus;
http://www.bokus.com/b/9789185253074.html

 

22 sept.

Sistaminutenrace
Mina föräldrar har alltid sagt att jag gör allt i sista minuten... Det är inte sant. De har ingen aning om att sista-minuten är en best som heter deadline som alltid flåsar en i nacken i mediabranschen... Det är en realitet. Jag har för det mesta oceaner av tid och grym framförhållning, tycker jag själv.
Jag har åtminstone mött min överlägsne överman i sista-minuten-race i min förläggare Tobias...

Förra veckan gjorde han färdigt två böcker för tryck. Det rör sig om mitt seriealbum och Fagers "Svenska kulter" som är någon sorts novellsamling på temat Lovecrafts mythos i Sverige ungefär om jag ahr fattat rätt. Den senare låter naturligtvis enormt lovande för en nörd som mig... Blir den boken färdig till mässan tänker jag naturligtvis roffa åt mig ett signerat ex.
(Anm: Det går INTE. Den sitter också fast i Riga...)

I torsdags var allt till NIM skickat på tryck. Jag och Tobias satt uppe två sena nätter och donade i förra veckan. Sen var det klart.

NIM på Bokmässan?
Idag säger Tobias att boken är tryckt. NIM-boken finns! Förhoppningsvis hinner de första exen anlända till mässan. Tydligen har de inte helger i baltländerna...

Omslaget, såsom det blev i färdigt skick;Omslaget "utvikst", med snygga bokflikar och hela kitet;


En detaljbild på Mange på fliken (med fel gul-ton bakom, jag vet)... Jag är sjukt nöjd med den detaljen! Kul att fälla in en liten gullig osäker hårdrockare när man vill ta en paus i läsandet...Tack till mina kreativa vänner som hört av sig med feedback på sånt som rör framsida/poster/flikfoto etc. Jag uppskattar er jättemycket. Jag uppskattar er som vänner och människor.... Ni är på det hela taget guld värda. Men jag uppskatter er ÄNNU MER om ni ger mig den feedbacken INNAN saker går i tryck! :-)

Trycket.
Pallar trycket?
Tryckeriet finns i Riga.
I Riga finns NIM.
Resten av världen väntar med spänning....


sista minuten diskussions-jox:

Baksidestext ver.3 (eller nåt):
/under arbete


Någonstans i en shaskig replokal spinner två unga män stora drömmar över mattor av distade gitarrer och otajt komp. De diskuterar viktiga saker som behovet av en basist, en Myspace-sida och ett häftigt bandnamn.
Samtidigt intar två lokförare en sparsmakad lunch under tystnad. En av dem ska göra en gammal dam mycket glad, den andre inte.
En gammal man ifrågasätter livets mening och saknar förmågan att se det vackra hos ett betande rådjur. En radiointervju om miljövänligt drivmedel börjar av oförklarlig anledning hosta på tomgång. På radioredaktionen stör en ung man arbetsron genom att brodera ut en djärv utläggning om den eventuella ansvarsgraden hos belgiska hundar.Nålar i maten är ett seriealbum som till stor del saknar en traditionell handling. Istället samlar det ett antal tecknade situationer och scener. Det berättar om människor som fastnat i roller och livsmönster och möten som rör om och rubbar den trygga fasaden.


Daniel Lenneér är född 1980. Nålar i maten är hans andra seriealbum efter debuten Party med Pluto.

Skiss på baksideslayout;Äntligen fått till en poster som liknar nåt...

16 sept.
Flika fingrar...

Fliktext:


Daniel Lenneér är född 1980 i Skövde och bor i Ronneby. Förutom som serietecknare är han verksamhet som illustratör och filmskapare. Som illustratör levererar han stadigt bilder till bland annat Kamratposten.
Förutom att teckna och skriva gillar han att läsa böcker, cykla i skogen, spela spel och samla på gamla och ganska fula saker.
Du kan läsa mer om honom och hans projekt på www.lenneer.se

---

Flikskiss 2:Att göra sånt här känns mycket bisarrt... ligger man på stora förlag inbillar jag mig att ågon gör det här åt författarna/serietecknarna... Men vad vet jag... Det kanske funkar såhär?

 

14 sept.

Ok då... Jag är värre än en tonårstjej... Men släpper ju inte en bok varje dag. Ska det vara portträtt vill jag vara nöjd med det!

Det förra porträttet föll lite på sammanhanget. Det är ju inte direkt deckarserier i 30-tals-miljö jag gör... Det är ju ganska tråkiga, grå och realistiska nutida serier. Och som min flickvän sa; det var inte jag. Och det är väl sant. Bilden ska alltså "vara jag", vara nutid, grå och vara realism. Allt för att spegla innehållet.

De bästa bilderna från dagens session;

Vilken är bäst? Hjälp...?
Svårt det här... Jag vill vara lika hård som Kent. De ler aldrig på bild eftersom det de gör är 100% på allvar. Jag gillar det. Men det klär inte mig riktigt. Mina serier är inte direkt depprock heller...Även om jag önskar att de vore...

Jag kanske borde stå i dansbands-svid i en fånig pose och göra tummen upp...?

13 sept.

Vad händer? Jag vet inte riktigt... Jag väntar på att Tobias ska höra av sig med sista-minuten-grejor och småfix.
Jag vistas i ett vakuum. Jag lever fortfarande i lungnet inför stormen som jag befarar kommer..
Men det är bråttom nu, om det ska hinna bli en bok till mässan.

Nytt utkast;

Text, baksida:


Någonstans i en shaskig replokal spinner två unga män drömmar över mattor av distade gitarrer. De diskuterar det överhängande behovet av en basist, en Myspace-sida och ett coolt bandnamn. En gammal man ifrågasätter livets mening och saknar roliga saker att prata om. Två lokförare intar en sparsmakad lunch under tystnad. En radiointervju om miljövänligt drivmedel börjar hosta på tomgång. På redaktionen broderar någon ut en djärv utläggning om ansvarsgraden hos belgiska hundar. Senare samma dag finner samma man reglerna i handboll tämligen svåra att förstå.
Någon lär sig skratta. Någon har en störd verklighetsuppfattning.
Några får en smak av äventyr med en spindel med posten.
För någon förändras livet för alltid...


Nålar i maten är ett seriealbum utan egentlig handling. Istället samlar det ett antal tecknade situationer och scener. Scenerna bildar tillsammans ett märkligt mönster och tvingar läsarens att bilda sig en egen uppfattning.
Vad handlar det om? Vad handlar livet om?


Daniel Lenneér är född 1980. Nålar i maten är hans andra seriealbum efter debuten Party med Pluto (Man av Skugga Förlag, 2007).

 

9 september

Självporträttfoto till fliken
NIM-boken ska ha ett fotografi av mig på fliken. Det blir bra. Många bra och snygga böcker har ett foto på fliken. Det enda problemet är att det är jag som ska vara på fliken. Det behövs en bild. En bra bild. Ingen vanlig dålig bild där jag ser blekfet och strålskadad ut... Det behövs en bild där jag är snygg och mäktig och larger than life!

Tonårstejejer tar bilder på sig själva hela tiden. Men jag är ingen tonårstjej... Jag känner mig bara fånig när jag tar bilder på mig själv. Lika bra att försöka göra något kul av det... Helst skulle jag vilja posera inoljad med ett överdimensionerat vapen och pannband, men lyckligtvis har jag lite hämningar kvar...

Efter dagens tafatta försök; Det här vad det bästa i självporträttfotoväg jag lyckades prestera idag;Jag var ute efter en bild med lite mystisk, lite kultig film noir-känsla... Egentligen skulle jag hålla en kamera eller dylikt av 50-tals-modell...

Tyvärr föll solens onda strålar in genom fönsret när självutlösaren tickade ner, så bilden blev för ljus och för kontrastrik. Det var ju meningen att seriesidorna på bordet skulle synas liksom...

 

5 september

Jag inväntar direktiv på saker att fixa från Tobias. Sålänge började jag jobba på en affisch för NIM. Jag scannade allt oanvänt jag kunde hitta bland sommarens teckningar och försökte sätta ihop till något snyggt och vettigt...

En tidig version i arbete......och en lite mer färdigställd version...Jag ska försöka få det lite mindre rörigt innan jag är färdig. Men jag gillar "serietidningskänslan"... Bilden ser ju ut som ett Knasen-omslag typ... Rolig kontrast mot det sävligt berättande innehållet...

 

3 september

Igår satt jag och Tobias i telefon och förde anala diskussioner om marginaler milimetrar. Den generella orsaken till missmatch viade sig att jag gillar stora marginaler och Tobias gillar små... Men jag tror vi har nått en lyckad kompromiss nu...

NIM är på gång att sättas i Göteborg!

Jag rykte in i natt och leveljusterade serien med Thobe och de belgiska hundarna. Av någon anledning var det mycket mer grå i sin svärta än de andra sidorna och behövde detalj-level-justeras.

En liten glimt NIM-layout bjudes;

 

18 augusti

Har gjort klart färgläggningarna av de tre små bilderna och kunde därmed sätta ihop ett redigt första färgutkast på omslaget. Va' tyx?

 

16 augusti

I helgen har jag fixat grejorna som jag skrev om under "mods" senast.

Imorgon kanske jag tar tag i en ny 2/4-siding med Mange och Adde... Jag är osäker på om den behövs eller inte... Jag tänkte prova att göra den för att se hur den funkar. Jag tror jag hinner nämligen. Jag har tecknat en "dummy" men inte riktigt fått till den som jag vill... Hmm... Jag tror jag sover på saken.---

Lite aktuella nya och "ovisade" NIM-bilder:

Lunch med Pluto in glorious colours! Färgsatt version av ruta till oslaget.


Vad som kan vara slutbilden för hela albumet. Ritad från ax till limpa idag. En "utzoomad" slutruta i busstopp-serien. Blev inte helnöjd, men halvnöjd. Hade velat visa lite mer natthimmel och stjärnor...

 

14 augusti

Det här är den preliminära dispositionen på boken som jag skickade till Tobias förra veckan.

Jag har tänkt mig två delar, två akter."Kapitelavdelarsidan" hade jag tänkt mg ungefär såhär;På dessa ska det stå små texter som på ett poetiskt och småfyndigt sätt sammanfatta delen/kapitlet;

Utkast;

Del 1


...i vilken drömmar möter motgångar och slits sönder. Vi lär oss vikten av en Myspace-sida och sklillnaden på ett gym och en atletklubb. En sargad representant från samhällets baksida lär oss om Dr. Pils fantastiska kunskaper.
Människor möts, relationer prövas och någon broderar ut en djärv utläggning om ansvarsgraden hos belgiska hundar...


Del 2

...våra hjältar mognar och tvingas konfrontera den hårda verkligheten. En spindel sprider en smula glädje genom att störa vardagsrutinerna på ett bibliotek. En gammal dam känner sann glädje på en tågperrong och vi får lära oss varför speedwaysporten är miljövänlig.
Vi lär oss vidden av generationsklyftan och varför nålar i maten är någonting som trots allt behövs...

Uppdaterad Att-göra-lista, 14/8;

- Färgläggningar bilder omslag (nästan klara)

- Spindeln 2: Photoshoppa; modda, montera

- Ny slutsida/avslutning till "Busstopp. +1 sida med utzoomning.

- Ev. ny tvåsiding med hårdrockarna (testa skiss)

Mods. att göra:

- G&G3: Stavfle. "Jämnt" ska vara "jämt"
- Spindeln 1, sid.5 - "vitt bakom pet"
- LMP, sid.1 - Plutos namn ej censurerat

---

11 augusti

Nine Inch Nail-NIM-logo i "headen" uppdaterad.

Tänk den loggan på en svart tröja! Ungefär såhär. Grymt!Folk kommer tro att man är ett NIN-fan. Fast man egentligen är NIM-fan... Världen är full av NIM-fans. De vet bara inte om det än...

---

Håller på att färgsätta de tre bilderna till omslaget. Det är inte helt lätt... Efter att ha sett serierutorna svartvita i 1,5 år är man inte helt bekväm med hur figurerna ser ut i färg...

Jag ska göra två förslag och visa upp för Tobias, är tanken. Ett med "riktig färgläggning" och ett med flummig "arty farty färgläggning".

Det här är smakprov från "den riktiga".---

Se vad duktig jag är! Jag har gjort en relationskarta till NIM. Jag gjorde den i våras någon gång. Sedan dess har den stått och samlat damm bakom byrån. Det är seriöst med en relationskarta. Värsta überseriösa Hofors-grejen, rent av. Figurerna är löstagbara för att de skulle gå att flytta runt mellan grupper... Det var meningen att jag skulle dragit streck och hållt på, men det har jag inte orkat...Synd bara att relationskartans hela idé fallar platt när man inte orkar det där sista momentet...Om jag ska vara ärlig gav det inte speciellt mycket att göra en relationskarta...


10 augusti
Textutkast;


Hälsade på Tobias hemma hos förlaget i fredags. Det var trevligt. Vi åt och pratade om NIM. Tackar för gästfriheten!

Har f.ö. gjort det mest på att göra-listan nedan... Fortsätter imorgon... Skriver av mig lite textutkast till boken här på loggen.

---


Text, baksida:

Någonstans i en shaskig replokal spinner två unga män drömmar över mattor av distade gitarrer. De diskuterar det överhängande behovet av en basist, en Myspace-sida och ett coolt bandnamn. En gammal man ifrågasätter livets mening. Två lokförare intar en sparsmakad lunch under tystnad. En radiointervju börjar gå på tomgång. På samma redaktion broderar någon ut en djärv utläggning om ansvarsgraden hos belgiska hundar. Senare samma dag finner samma man reglerna i handboll tämligen svåra att förstå.
Någon lär sig skratta. Någon har en störd verklighetsuppfattning. Någon får en spindel med posten. För någon förändras livet för alltid...


Nålar i maten samlar ett antal brokiga situationer och scener ur verkligheten. Scenerna bildar tillsammans en märklig helhet som låter läsaren själv lägga pusslet och bilda sig en egen uppfattning.
Vad handlar det om? Vad handlar livet om?


Daniel Lenneér är född 1980. Nålar i maten är hans andra seriealbum.

---

Bakre fliken (bild + text);


Foto: Mattias Pettersson

Daniel Lenneér är född 1980 i Skövde.
Förutom serietecknare är han verksamhet som filmskapare och som illustratör för bland annat Kamratposten.
Du läser mer on honom och hans projekt på www.lenneer.se


5 augusti
Början på slutet


Igår kväll brände jag ut två CD med ca 100 sidor NIM-serier som jag ska skicka till Tobias idag. Jag ser det som början på slutet...

Checklist -kvar att göra - inlagan;
"Gerda o Göte 4" - tuscha, texta, montera.
"Spindeln 2" - Teckna, yuscha, texta, montera.
"Nålar i maten" -Tuscha och montera sidan 0.
"Innan handboll" - teckna o montera bakgrunder.

+ fixa exempelblad för sid3, kapitelblad etc.

---

Så här ser den nya förstasidan (sidan 0) på titelserien ut i skissstadiet:


Den ska tuschas.Nu.


8 juli
Tre dagars NIM-rapport


Idag ahr jag precis satt igång tecknandet... Jg prioriterar alltid det jag gör fel... tyvärr. Hursomhelst började jag teckna en serie jag har haft skissad länge. Den handlar om när Pluto åker båt. Det är det absolut sista jag vet om Pluto. Serien bygger på en händelse som David löst har återberättat. Det är således det allra sista jag kan göra med Pluto utan att hitta på. Varför det är en skev prioritering? Jo. Jag hade inte tänkt mig den här 4-sidingen i NIM... Den passar helt enkelt inte in...

Igår var jag effektiv. Hyfsat ivf... Jag fick photoshoppade klart 6 sidor som jag tecknat uppe i Skövde. En ny fyrsiding med Gerda och Göte plus kompletteringssidor till gamla serier.Gerda och Göte hänger i köket.


I förrgår återvände jag från Lerdala. Jag gjorde inte så mycket mer. Jag testade jag omslaget i blåvit färgskala... Jag vet inte... Men jag gillar det! Infall och impulser kan vara bra grejer... Jag är fortfarande orolig för om det är någon bra idé att färglägga bilder...? Jag vet faktiskt inte. Nu är jag mer inne på att behlla dem svartvita... Men färg är färg och färg säljer...


29 juni
Ca 100 sidor gjorda vid dagens inventering... Jag hoppas, hoppas att jag blir klar. Jag hoppas att jag kan knyta ihop säcken så att det blir en helhet ungefär som jag vill ha den... Och jag hoppas jag inte blir knäpp på kuppen... Nu sitter jag och ritar kompletterande sidor i gamla serier där det inte händer ett jävla dugg, endast för att jämna ut sidantalet och få serierna att landa på jämna snygga uppslag. Det kan göra vem som helst knäpp...


Inskjutssida i "Belgiska hundar"... Nytecknad Thoob.

27 juni

Nya glimtar av nya serieavsnitt;"Tågtanten". 2 x 4 sidor med David, Pluto och en tant.


"Busskuren". Vad som antagligen blir den sista serien. De Grande Finale....


23 juni: NIM-update

Min tvåveckors resort i Lerdala förvandlades till ett arbetsläger med ca 200 brädor och fyra kaggar färg... Jag fick således inte mycket gjort på NIM-projektet, men precis innan jag åkte skissade jag upp 10 sidor. Jag kände mig riktigt proffsig där ett tag och skrek ut min lycka på min blogg...

Inte heller lyckades jag rodda ihop ett möte med min kompis Jonas, så det blev ingen grogrund för serien Djursamlaren nu heller. Bra för NIM... Enda serieprojektet jag tillåtit mig svänga in med är en helt sjukt crazy Bellman-parodi... (En tresiding ämnad för Nasses Nekrozin eller Tobias MaS-antologi a' la' "Allt för konsten" om han får tummen ur och gör en sådan...)

De tio nya fina sidorna utan bakgrunder;


De har jag sedan tuschat och idag skissade jag, och sånär skissade klart, fyra nya sidor. Nu tror jag att jag vet hur albumet ska sluta! Jag har kommit på att hela skiten handlar om manlig vänskap. Så orginellt... En försmak;

NIM-killen återvänder. Sjukt stort äckligt pekfinger har han...

Imorgon ska jag inventera vilka sidor jag behöver ta mig an härnäst. Det börjar krypa inpå nu... Om en månad ska det hest vara klart...

26 maj

Hejsan Bullen!
Jag är en kille på 29 vårar som har ett problem.
Mina snabbskisser är snyggare än mina riktiga teckningar. De har mycket mer schwuuung och känsla än de rentecknade tuschade bilderna...
Vad ska jag göra? säg inte att jag ska prata med någon vuxen, för det är ingen idé. Det har jag försökt och de säger bara att det ordnar sig när man blir äldre.
//"NIM-tecknaren", 29

Jag har varit på sex dagars semester i Barcelona, men nu är jag tillbaka i vardagen igen. Jag snabbskissar och löstecknar kompletterande sidor nu. Mitt mål är att lägga upp ett lager blyertsteckningar som jag sedan kan tuscha på löpande band under min vistelse i Lerdala. Ska dit till helgen och stanna i två veckor.Gösta o Gerda


Stefan, Daniel och post-spindeln

Innan semestern hann jag med att göra ett färdigt prel. omslag. Tobias ville ha det till marknadsföringen. Såhär blev det;Säljtext är som följer;

Nålar i maten
Daniel Lenneér
Här möter vi människor i situationer. En film i serieform. Av
berättelserna är några sanna, några fiktiva och några sammansatta. Borta
är kitschiga slutrutor och billiga poänger. Kvar finns en rå, opolerad
verklighet. Inte humorlös, bara mer lågmäld och subtil.
Mjukpärm, ca. 140 sidor.

Tobias har föresten blåst liv i Man av Skuggas hemsida igen! Hurra!


11 maj
Lite uppdateringar...

Fortsätter spåna omslags-ideér och layouter... Kladdade följande tre små skisser på baksidan av en tidning idag.

Jag gillar f.ö. tidningar med mycket vita ytor i... Där kan man göra skisser. Nackdelen är att skisserna är svåra att hitta sen.I helgen mötte jag en kille med potential till en ny figur. Det var en vucxen man som betedde sig som en 7-åring. Klart inspirerande. Jag kallar honom "otrevlige-pizza-killen". Får se om jag använder honom...
Problemet är att han såg ut som en blandning av mig och Pluto och måste därför tecknas som sådan. Det är ett problem... Figurerna får ju inte bli för lika.


Jag säger som Crumb; "Yessir, every drawing a masterpiece. Check it out!"

Grovskiss till spindel-serien som jag fortfarande inte färdigställt... Måste ta tag i det...


20 april
Ikväll har jag skissat och funderat på omslag... Tobias sa att ett NIM-omslag vore önskvärt redan nu i april... Problemet är att jag inte kan bestämma mig hur jag vill att det ska se ut...

Först gjorde jag de här skisserna/utkasten;Sedan gjorde jag det här;Jag vet inte alltså... Det finns saker jag gillar i det ovanstående omslaget... Men jag gilalr definitivt inte allt.

Vilken sorts bok gör jag? Hur vill jag spegla det i omslaget? Vill jag sälja? Vill jag vara "roliga serietidningen" eller "fina finkulturen"?

Svåra frågor... Likt förbaskat frågor man måste ställa sig när man gör ett omslag.

---

19 april
Jag har bestämt mig för att den kommande veckan ska bli riktigt kreativ... Jag har ett ill-kneg att göra och planen är att låta NIM ligga bredvid och släpa. Jag hoppas det blir så. Jag lägger upp en liten färg-Mange för att visa att jag menar allvar...

Jag har gjort åtminstone 4 färdiga sidor sedan senast och skissat/halvtuschat några. Bland annat har jag gjort en 4-sidig episod som jag kallar alkispappa som bilden nedan är hämtat ur. Den börjar bena ut hur NIM-karaktärerna har samröre med varandra...


---

7 april
Nu rör det på sig igen!

Nya sidor uppskissade och halvtuschade/textade idag.

Spoiler-alert på den här bilden! Basisten kommer tillbaka och rör om i grytan. Man kan ju inte vara tre i ett band liksom...
Värt att notera är att basisten har Raised Fist-tröja.

Gerda och Göte är tillbaka i en ny tvåsidning. Göte kollar på naturen utanför huset och Gerda löser ett korsord. Actioncomics!
Jag skissade idén för en evighet sedan, men tuschade sidorna idag. Kan hända att jag lägger upp just den här på hemsidan när den är klar. Den är rätt kul.

Jag tror för övrigt att jag har bestämt mig för att stryka episoden med Mange, Adde och Satanic Slaughter... Då ryker kanske 10 planerade o halvfärdiga sidor, men det materialet känns inte helt bra.

Jag har bättre ideér att proppa in i NIM.


13 mars
Skriver av mig lite... Varierar fingerarbetet... Så jag inte får kramp av tecknandet.

Jag skissar NIM-sidor och ska försöka få till ett relationsschema!

Här har Mange fått kramp av att spela för mycket och för snabb metal!Titlar och ordlekar
Min tecknarkompis Karin uttryckte någon gång att hon tyckte jag var bra på titlar. Då blev jag glad. Jag älskar titlar. Jag är en titelnörd. En bra titel kan ibland höja något medelmåtta. Titlar är som poesi. De måste låta och kännas rätt. Och de måste fungera i ett sammanhang.

Ofta leker man fram titlar. Prövar hur orden smakar och känns. Ibland kan man kombinera ihop ord eller former av ord som egentligen inte passar ihop och hitta nya fantastiska ordkombinationer.
Blodchoklad på Kents senaste skiva tycker jag t.ex. är ett fantastiskt ord...

Här har vi ordlekt på Facebook. Kommentarfunktioner på nätet är bra för sånt. I det här fallet är de två sista riktigt bra och skulle definitivt funka som titlar på någonting... Ett exempel på hur man kan omskriva fram bra grejor.

Hur kommer man annars på meningen Bara skjulet leker liksom?Slutligen...
Googlade och hittade den här gamla nyheten. SR vet vad som gäller!Allvarligt talat. Nålar i maten i praktiken och verkligheten är sjukt läskigt... Jag minns att vi faktiskt hade ett sådant attentat när jag gick i skolan. Men då var man för liten för att se allvaret. Man tyckte mest att det var konstigt.12 mars
Får man säga att man gillar sina egna skisser? Ja, det får man väl... Inte ska man väl behöva vara så förbaskat jante...
Oftast tycker jag de snabba skisserna får så mycket mer liv och uttryck är de färdiga tuschade teckningarna... Men det tycker nog de flesta tecknare. Det finns mycket där i det snabba och spontana som är svårt att fånga när man är allvarlig och nogrann...
Jag snabbskissar sidor i A5-format nu, enligt nedan. För att få hela storyn och för att se vad jag har kvar att göra.
3 mars

Inventering
Såhär ser det ut med serier till NIM-projektet. Sidantal inom parantes. :

Klara serier;
Hårdrockarna 1: otajt(3)
Hårdrockarna 2: dra till malmö (4)
Hårdrockarna 3: basist audition (4)
Hårdrockarna 4: pratar om myspace ( 4)
Hårdrockarna 5: Gitarrsolo vs. trumsolo (2)
NIM (5)
Lunch med Pluto (7)
Storno o alkisen (5)
Hundarna (7)
Handboll (4)
Gera o Göte 1: Klagar(4)
Atletklubbsmannen (4)
Utanför ungdomsgården (3)
Storno på speedway (7)

Ej färdiga men på gång:
Hårdrockarna 8: Bandnamn (6)
Gerda o göte 2: Rådjuret (2)
Gerda o göte 3: ute o går (2)

Tveksamma och halvklara:
Hårdockarna 7. Spelning med Satantic slayers (6>)
Spelindeln på biblioteket (3 >)

Det är väl bara jag som förstår det här... Men det betyder att det finns 77 sidor klara, 10 starkt på gång och ca. 10 tveksamma... Måste börja teckna fyllnadssidor och mellanepisoder känner jag. Börja få lite struktur på det... Men det finns ideér. Jag vet vad som måste in. Serier med den, den och den karaktären.... Jag vet bara inte riktigt vad jag ska göra med dem...


26 februari

Igår satt jag och tecknade nya sidor med hårdrockarna med en närmast manisk kraft. Sex sidor där de löser det stora dilemmat med ett häftigt bandnamn ska det bli...

Behind the scenes-bild:En skön tvåsiding med Gerda och Göte ligger på ritbordet... Har lite problem att rita Göte sedd bakifrån där som jag måste lösa... Hur ser händer ut bakifrån? Och hållning? Och huvudform? Och öron? Nedrans vad kass man är på att rita, märker man ibland...

Atletklubbsmannen är färdig sedan länge. Mailade den precis till Stefan, den medverkande parten, för att höra vad han tycker.


24 februari 2009

Jag har gjort en del med NIM sedan senast. Uppdaterar loggen mer imorgon tänkte jag... Nu blir det bara en notering om...

Omslagsfunderingar

Som ett led i motveringen och med inspiration av att ha sett snygga (och sketfula) böcker på bokrean började jag fundera o skissa på omslaget...

Jag vill att boken ska vara både lekfullt serieaktig och seriös. Den ska vara lite arty, men utan att skrämma bort dem som tycker jag endast borde rita serier i Pyton-stil med stora näsor, skosulor, utstående tänder och snoppar... Hmmm. Svår ekvation...

Jag rörde ihop det här, men observera att den var bara snabba impulser och lekfullhet och nyfikenhet... Inget annat.Såhär kommer boken INTE att se ut.Mer skisser, ideér och utkast kommer säkert.

Kanske jobbar jag vidare med den ursprungliga ideén som fick pryda fanzinet... Den Fucking Åmål-inspirerade grejen... Såhär såg det ut.Faktiskt rätt nöjd med den. Bilder och citat kan mab ju uppdatera och byta ut... Parental-loggan ska naturligtvis bort när det blir på riktigt.


28 januari

Mera Atletklubbsmannen

Jag blev liggande i vinterkräket (eller nåt) igår... Tyvärr lyckades jag inte vara så kreativ. Det var synd, för man gör säkert bättre ångestserier när man är illamående och febrig... Idag har jag åtminstone börjat tuscha serien med Atletklubbsmannen. Ungefär såhär ser han ut då.

27 januari

Atletklubbsmannen (ny serie skissad)

Nu har jag skissat fyra sidor serie om en bisarr händelse från i höstas när jag jobbade på biblioteket. Jag kallar episoden för Atletklubbsmannen och det blir rätt bra. Frågan är om man ska låta den stanna på fyra sidor eller tänja den till sex...

Problemet blir att den arge snubbe blir Pluto... Tyvärr är det så att så fort jag ritar en arg figur med stor trut så blir det Pluto av honom... Mer eller mindre. Det är oundvikligt... Jag måste komma på ett sätt att särskilja honom från Pluto och den arge raggaren på Mc Donalds i titelserien... Kanske får han en mustasch eller nåt...

26 januari 2009

Speedwayserien klar

Äntligen, äntligen är den sju sidor långa speedwayserien klar... Den har väl varit in the making i ett år ungefär, den har varit sjukt tråkig att rita och nu är den äntligen klar.
Den är helt verklighetbaserad och handlar om Storno när han intervjuar en speedwayledare och benar ut hur miljömedveten speedwaysporten egentligen är...

Ett problem är att seriehelsiket är 7 sidor... Jag ska ju försöka lägga alla episoder på jämna nummer egentligen! Ändå misslyckas jag och landar på tre, fem och sju sidor... Får se hur jag löser det...


17 december

Giftet

Det slg ner som en bom i dagarna... Det självklara namnet på "Djursamlaren". Giftet.
Det är så bra. Så klockrent...
I jul börjar jag nosa på det projektet. Fram tills des; NIM.


11 december

Ragg och rusk
Nu har jag kommit in i det där där flowet jag snackade om! Minst två sidor om dagen... Det är väl inte så mycket begärt av en arbetslös? Det ger den vackra matematiken 60 sidor i månaden. Frågan är bara hur länge man orkar hålla det tempot och hur mycket julen förstör...:-)

Idag har jag i ala fall ritat Mange och Adde som raggar (Nääe... Det går inge bra...) och igår ritade jag Gerda och Göte i prommenad i regnrusket.

Bildbevis:
Det slog mig att jag hoppar mellan årstiderna rätt friskt i serieepisoderna... Ungdomarna står i t-shirt på kvällskvisten och hos pensionärerna är det uppenbarligen höst. Jag får försöka lägga upp serierna så det blir rätt kronologiskt. Vår-sommar-höst-vinter-serier... i den ordningen...

Idag läste jag HJÄLP nr 6 med sex-tema. Det var trevlig läsning, inte minst eftersom jag framgågsrikt tipsade in min goda kamrat Karin Käll! Och hon behöver inte skämmas! Kolla in hennes stuff på karinkall.se.

9 december

Verklighetens Kronblom
I somras när Martin Kellerman sommarpratade pratade han om hur sjukt ologiskt det är att barn förr läste serier om pensionärer som smet ifrån gräsklippningen och tjuvfiskade...
Jag skrattade så jag storknade. Men mest av allt höll jag med. Jag gillade ju de där mög-serierna själv när jag var liten! Kronblom, Åsa-Nisse och Lila Fridolf... serier om pensionärer som gaggar med sina fruar och smiter från disken för att ligga på sofflocket... Man var så svältfödd på serier på 80-talet att man läste och gillade vilken skit som helst... (Men det är jag på ett sätt tacksam för idag.)

I NIM har jag två nya karaktärer, ett äldre par pensionärer. Göte och Gerda. Tanken är att de ska vara "verklighetens Kronblom". Vardagliga.
De bor i lägenhet. Gerda är förhållandevis frisk och optimistisk. Göte är skröpligare och klär världen betydligt mer i svart.

När jag skrev det här förut slog det mig att det är det som NIM handlar om. Levandegöra karaktärer. Egentligen är det det ENDA NIM handlar om eftersom jag inte har mycket story att förmedla... Lyckas jag få karaktärerna att kännas troliga och verkliga så tror jag dock att skiten kan funka....

Uppdatering kl. 01.00
En sneakpeak på den första färdiga serien med Göte och Gerda... Kanske lägger upp den på lenneer.se är mitt bredband kommer tillbaka, får se...
8 december

Två projekt och dubbel ångest...
Det har varit ganska dåligt med uppdateringar här under november månad. Det har dels att göra med att jag har jobbat. Förutom mycket på biblioteket har jag gjort ett större illustrationsuppdrag för Bonnier Carlsen. Så jag höll i praktiken på att duka under en period. (Vilket jag sedan gjorde, under en regäl förkylning)
Men NU är jag ganska frisk och dessvärre "arbetssökande igen"...
Det är verkligen en ombyttlig tillvaro man lever i... Men så är det väl i mediabranschen...*blink, blink*

Den andra faktorn som har segat NIM-projektet lite är det faktum att jag har kläckt en sådan suverän idé att göra serie på...

Japp. NIM-projektet har ynglat i en ny vansinnig idé...

Djursamlaren
Jag kallar projektet Djursamlaren än så länge. Det är en rolig och slagkraftig titel.

Det slog mig (i samband med spindel-cirkusen, beskriven nedan) att min kompis Jonas vore kul att göra en serie om.
Han har huset fullt med bisarra djur och har bland annat varit fakir och skjutit svin med båge i Afrika.

Sedan tänkte jag vidare och kom fram till att man kunde ta ideén snäppet längre.
Visst känner jag på, nära, halvnära eller långt håll, folk med ganska intressanta livsöden...

Konstnärer. Musiker. Tatuerare. En politisk aktivist. En nykter heroinist.

Tanken växte till att få till möten och intervjuer med ganska unga människor med intressanta livsöden och göra serier på det de berättar.

Kanske tre stycken tecknade personliga porträtt... Och göra en bok på skiten.

Konflikten
Jag känner mig med andra ord lite splittrad. Delvis vill jag ånga på med mina tecknade situationer i NIM-projektet.
Delvis vill jag ägna julen åt att rivstarta det nya projektet och se om det bär...

Den bästa lösningen jag har kommit på är att ånga på med NIM-projektet (i ökad takt) och smygstarta Djursamlaren lite under jul- och nyårsvistelsen i Västergötland...


5 december

Oskärpa eller inte?

Äntligen har jag fått tummen ur och börjat scanna och berbeta hösten och vinterns sidor på allvar... Ett problem av i-lands-kaliber bara. Hur ska jag göra med mina bakgrunder? Jag är faktiskt inte säker och ber därför om råd och tyckomål.
Ska det vara oskärpa på bakgrunderna?
Ska det inte vara det? Ska det se mer platt och standard seriemäsigt ut?
Ska det bara vara en gråtoning som lyftar fram figurerna?

Jag funderar på saken... Utan oskärpa ser det som sagt väldigt "serietidning" ut. Oskärpan ger (inbillar jag mig) en "filmisk" dimension... Och frågan är om jag vill ha det eller inte. Det "filmiska" kanske krockar med det "tecknde"...?

Här är några ihopslängde exempel:

a.) "Utgångsläge". Samma skärpa på förgrund och bakgrund.b.) Lite oskärpa på bakgrunden


c.) Mycket oskärpa på bakgrund.


För att krångla till allt ännu mer finns det ett d-alternativ också där jag bleker bakgrunden mer mot grå utan att sudda till den...

d.) Diffus bakgrund/KontrastskillnadVad är snyggt?
Snälla hjälp mig!


4 november

Verkligheten genererar ganska mycket ångest just nu och jag har till viss del kanaliserat det i arbete med mina serer. Spindel-serien är nu regält påbörjad. Tre sidor finns. Det finns väl manus till 5-6... Hur det ska sluta vet jag inte riktigt säkert än.

Här är första rutan med den klatschiga startrepliken:Det kallades för något på serietecknarskolan... De där startreplikerna. Starters... Igångsättare... Switchar... Nä, jag minns faktiskt inte.
Det här måste vara skolexempel på en extremt dålig "switch"...

Bildmässigt: Det blev lite grötigt, där på biblioteket. Men jag gillar det.

Min kollega Stefan blev sådär lik... (Jag vet att han kommer att påpeka det också) Han blev i princip bara en stor haka. Inte för att han har en stor haka, utan för att han hade blivit för lik David om jag hade tecknat honom så som jag först tänkt.
Det gäller att hålla isär sina figurer... Ett individuellt extremt särdrag för varje.
Det slog mig för övrigt just att Serie-Stefan blev ganska lik killen i rullstol i Family guy.

NIM-projektet har för övrigt ynglat i ett till serieboks-projekt i skallen på mig, vilket är lite problematiskt... Det orkar jag faktiskt inte redogöra för nu utan spar till nästa loggning.

Inatt väljs det en ny president i USA...
Hoppas de väljer den svarte och inte den gamle.

---

23 oktober

Serieprojektet NIM har blivit ett serietema rikare... Det handlar om spindlar. Spindlar på posten.

Låt mig förklara från början:
I onsdags på jobbet hämtade min kollega Stefan posten och började plocka med tidningar och reklambroschyrer. Plötsligt hoppar han till som en skrämd hund. Bland tidningarna visade det sig ligga en stor spindel.

När chocken lagt sig spekulerades det friskt och fascinerat:
- Shit.... Vad STOR den är...
- Den kan inte vara svensk!
- Den måste kommit med den där ARABISKA tidningen!

Jag kom på att vi kunde fotografera spindeln och skicka till min vän Jonas från högskoletiden. Han samlar på bisarra och farliga djur och har byggt om sin källare till en Indiana Jones-krypta... Han är intresserad och kunnig och husse till bland annat spottkobra, svarta änkor och skorpioner. Om någon skulle kunna artbestämma det där djuret, så var det han.
Jag ringde Jonas och han engagerade sig direkt i vårt post-fynd.
Jonas visade sig älska att få spindlar på posten... Han fick spindlar med posten varje vecka. Just vår spindel hade han redan, åtminstone trodde han det. Han mailade snart över en bild på en liknande spindel med texten;
"Om det inte liknar er, skicka den till mig."
Plötsligt hade jag en vän som utryckligen bad om att få spindlar på posten...

Bisarrt.

Spindeln då? Ja, den fick bo i en glasburk på kontoret ett par dagar. Sedan fick den friheten åter.
Troligen är det en svensk och helt ofarlig art.
I det här fallet var fantasiversionen med den arabiska giftspindeln mer mer fantasieggande och spännande än verkligheten...


Närbild på vår gäst på jobbet... Stor och läskig? Ja.

Jag håller på att omarbeta storyn till en serie. Tror det kan funka...


Jag på biblioteket...

Dessutom:
Spindlar på posten känns och låter som ett anagram på nålar i maten... Obehagligheter man inte vill ha där, liksom...
Namnet på delfanzine no.2 (om det blir något) borde därmed vara klart.

---

23 oktober

Nedan: En speedway-åkare till serien där Cristopher intervjuaren Speedway-arrangör. Jag gillar att speedwayföraren är så fit i en värld där alla figurer normalt är pösmunkar... Speedway är ju värsta atlet-sporten liksom...


Spindlar med posten
Ikväll har jag tecknat på NIM-projektet ganska filitigt. Annars har det tyvärr rört sig sakta ett tag. Men nu är det på gång känner jag. Inspirationen har runnit till, inte minst av händelser på jobbet. Igår fick vi in en spindel med posten och det följde lite roliga händelser som jag har börjat omarbeta till serier. Spindlar med posten är trots allt en förbaskat rolig titel, det finns mer än en beröringspunkt och det är ett fungerande anagram på nålar i maten! Namnet på delfanzine-mål no.2 kanske...?

---

11 oktober


Andra serietecknare är anala med bekvämt ritbord, rätt pennor/stålstift/penslar, rätt papper och rätt arbetsbelysning...
Det är inte jag. Jag kör dogma. Live. Freestyle. Jag tar vad som finns till hands. Oftast gör jag mina serier på vanligt sketet kopieringspapper och tuschar med första penna jag får tag på som funkar.
Ibland syns det tyvärr på resultatet också, men jag får minstone saker gjort genom att förhålla mig löst och ledigt till tecknandet! Som jag sa till mina elever/studenter när jag var lärare tycker jag att det är lika viktigt att få saker gjorda som att göra bra saker.
Just nu sitter jag i TV-soffan i världens sämsta arbetsställning och freestylar mötet mellan Göte (som jag TROR att jag bestämde att kalla den gamle mannen...) och hårdrockaren Anders.
Textning och pratbubblor är som alltid svårt, men jag får gå tillbaka och göra om om det krävs sen...
Jag måste hitta tillbaka till en skön arbetsrutin om det här ska gå vägen... När jag gjorde Party med Pluto jobbade jag deltid på BTH. Jag lyckades producera seriesidor oavsett om jag var ledig eller om jag jobbade. Två sidor om dagen. Inget undantag. Jag var inne i en skönt flow helt enkelt... Och samma sköna flow fast bättre vill jag hitta igen...

8 oktober 2008

Ok... En ny webblogg för ett nytt projekt... Roligt och en smula tungt på samma gång...

Jag och min förläggare har pratat om att utveckla mitt fanzine Nålar i maten från tidigare i år mot en seriebok. Vi har fört diskussion om det över mail och vi pratade om det på Bokmässan i år. Jag har ideér så att det räcker och blir över och många fler sidor är redan skissade. Så naturligtvis spann jag igång på den ideén... Jag ska förklara hela ideén i text och bild i ett senare skede... Nu är jag i alla fall igång med loggandet.

På den här loggsidan ska jag redovisa text och bilder med syfte att rapporter hur projektet framskrider, är min tanke.

Det är inte säkert att "Nålar i maten" blir den slutgiltiga titeln... Men i dagsläget lutar det åt det. Den verkar redan ha satt sig. Och Tobias gillar den skarpt."Föra väsen"

Vad är "Föra väsen"? Det är ett projekt i projektet, kan man säga. hårdrockarna Mange och Anders har snabbt satt sig och många gillar dom. Lite inspirerad av Kellermans sätt att jobba med Rocky slog det mig att jag återanvända episoderna med dom och arangera om dem till ensidor. Jag har gjort det på test och låtit dem få en egen serie i det formatet under namnet "Föra väsen".

Jag har gjort en logga (ovan) och ett smakprov man kan läsa här >>

Vet du nån musiktidningen som vill ha en fräääsch serie?
Säg bara till... Jag kan lätta arrangera ihop ett gäng sidor med "föra väsen"... Och uppslag till de båda hårdrockskillarna finns i överflöd... Så mycket att jag fått lägga band på mig. De får ju inte ta över hela NIM-projektet på egen hand.


<< Snälla... Ta mig B-O-R-T härifrån!