Projektbeskrivning : : Manus : : Cast & crew : : Storyboards : : Produktionsteckningar : : Ekonomi : : Loggbok1 : : 2


Kaptens loggbok - Andra delen


Krönika över ett filmprojekt ständigt i rörelse mot okända mål

Intern terminologi:

VB - Vågbrytare : : MRF - Millroad Film : : EVUH - En världsomsegling... : : JV - Jules Verne28 maj 2009
VB i kulturen

Den här veckan har jag funnit hur VB håller på att yngla av sig i andra kulturyttringar... Det var inte direkt den utveckling jag förutsådde, men all utveckling är naturligtvis positiv jämfört med att stanna vid en bortglömd obskyr independentfilm som nästan ingen såg. Jag återkommer med mer (och inte lika kryptisk) information!

Ett helt vansinnigt projekt som föddes ur Mattias Westergrens flotta bilder var noveller i VÅGBRYTARE-världen. Eftersom jag hade flera ideér som inte kom med i filmen (vissa gick helt enkelt inte att filma) kändes det som ett roligt projekt att helt enkelt skriva av sig dem. Christopher Johansson lovade också att bidra med en text på temat.
Den första VB-novellen betitlad "Aspiranten" i sin första version finns nu uppe och kan läsas. Det är en sån där e-novell. Har man många blir det en e-book...

25 maj 2009
På VB-spotting i Barcelona...
Sedan senast har jag varit i Barcelona. Men VB förföljde mig...

---

Först fann jag Nautilus! Eller... En släkting åtminstone. En kusin. Den här ubåten är en Nautilus i den bemärkelsen att det är en remake av en 1800-tals-ritning. Byggd i trä! Trä-ubåtar is the shit!
Den bygdes aldrig på riktigt och var aldrig någonsin sjöduglig... Men snygg är den. Sience-fiction, i sin renaste form.

---

Vattenlandet La'Aquarium bjöd på VB-känsla! Har trängdes fiskar från världens alla hav med bläckfiskar, hajar och rockor. Jag filmade ca 30 min fiskar, växter och undervattensklippor.
Om jag nu får för mig att göra en "Vågbrytare 2" så finns det gott om filmat material att stoppa in i bakgrunder och fönstergluggar den här gången...

---

En lekplats i steampunkig stil - i Yoda-form! Kan det bli bättre. Dagens kids är så bortskämda. När en annan var barn hade man bara kottar och tändstickor att leka med... typ... (Åtminstone JÄMFÖRT med steampunkig-lekplatser i Yoda-form...)Vad händer annars kring VB:

- Jag har skickat ut DVDer till alla som medverkat. Hör av er och säg vad ni tycker!
- Recensions-exemplar skickat till Tellusfilm.com.
- Mattias Westergren jobbar med episk affisch/coverart i äventyrsmatinéstil!
- Av ovan nämnda orsak blir det en DVD-version till av VB. Det blir en special edition med lite nytt extramaterial... Jag gör en George Lucas... Jag packar om samma skit och säljer den igen... Jag vet... Förlåt.

11 maj 2009
Ny episk Fanart!


Fanart signerad Mattias Westergren:


Vad säger man? En bunt superlativ naturligtvis. Jag blev totalt golvad. Tack Mattias!

Jag funderar bara på vad bilden ska användas till... För den måste ju användas till något. Kanske som omslag till bokversionen av filmen. DET skulle passa. Tycker den andas lite kiosklitteratur...
Någon som har lust att licens-skriva romanversionen Vågbrytare? :-)


8 maj 2009
Recension: En världsomsegling under havet (Oavkortad utgåva i nyöversättning, h:ström förlag)


På bokmässan förra året köpte jag om EVUH, dels på grund av mitt arbete med VB, dels av ren nyfikenhet. H:ström förlag har nämligen släppt en snyggt inbunden vit bok som stoltserar med titeln En världsomsegling under havet - Oavkortad utgåva i nyöversättning. Därmed publiceras boken för första gången i sin helhet på svenska språket.
Eftersom man som lekman inte kan franska är det naturligtvis välkommet. Och en recension här på VB-loggen är närmast en plikt.

Jag har läst boken stötvis och har faktiskt inte blivit färdig förrän nu, men för ett år sedan i början av VB-projektet plöjde jag den gamla översättningen av boken som förstudie.

"Oavkortad" på omslaget håller vad det lovar. Boken är en betydligt tjockare pjäs och det beror inte bara på det välskrivna och innehållsrika efterordet och Jules Vernes liv och levene som man lagt till på slutet.

EVUH var aldrig en ungdomsbok. Den översattes och behandlades som en sån. Egentligen var det två böcker/delar avsedda för en vuxen (nåja... en äldre) publik.Vad finns det då mer av? Vad har man tidigare "klippt bort"? Ja, ganska mycket bös om jag ska vara ärlig...
De tekniska utbroderingarna kring Nautilus funktioner är mycket mer omfattande i oavkortat skick. Beskrivningarna av växt- och djurlivet under vattnet är betydligt mer omfattande. Det hade varit intressant att kunnat läsa boken i egenskap av marinbiolog och se vad som egentligen är fakta och vad som är fiktion. Faktamängden i JVs böcker signalerar alltid en stor trovärdighet, det är ett som är säkert.
Jag kan faktiskt förstå att översättarna fuskade över och kortade på sina ställen.
Jag hoppades ärligt talat på mer psykologi. Mer av Kapten Nemo och kanske lite besättningsmän. Inte mycket nytt sånt fanns. Lite mera Nemo... Men inte mycket.

Vad som är tydligt nu när jag arbetat med VB är att den Kapten Nemo som framträder i boken har mycket lite att göra med VBs motsvarighet. Visst framträder den blingalne hämnasren i Kapten Nemo på slutet... Men Kapten Nemo i boken älskar sina besättningsmän, gråter och riskera sitt eget liv för dem... Besättningsmännen agerar som ett kollektivt medvetande och ständigt på Kaptenens order.
Jag vet inte om det är inbiillning... Men jag tycker nästa nyöversättningen rymmer en mindre galen och mer sympatisk Nemo.
Detta kan förstå bortförklaras med att VB är tänkt att utspela sig ganska långt efter händelserna i EVUH... Naturligtvis påverkas lojalitet av tid...

Jag saknar faktiskt De Neuville's illustrationer och jag kan också tycka att det är ett märkligt beslut av h:ströms förlag att ta bort dem. De stod aldrig i vägen för berättelsen utan tillförde tvärtom ytterligare dimensioner både visuellt och i form av stämning. Nyutgåvan erbjuder text, text och text och det gör mig lite rädd att ungdomarna kanske väljer andra (sämre) böcker...

Språket är ganska regält omstökat. Det är tydligt att det rör sig om en helrenovering. Jag är inte så nördig att jag jämfört blad för bla, men här och där har jag jämfört. Det jag märkt av är lite av bibelfenomenet. Ibland känns det faktiskt som bokstavstrogen översättning har fått gå före en snyggare svensk formulering, vilket är lite synd.
Dock är det irriterande med frekventa språkliga missar... Inte för att jag stavar som en gud på mina bloggar etc. - långt därifrån - men jag kan tycka att det är onödigt och slarvigt med stavfel i en snygg ny utgåva av en klassisk bok... En sväng till med korrektur och det problemet hade varit ur världen.

Sammanfattningsvis: Bra, men inte ända fram. Jag hade gärna sett illustrationer. Ett efterord som speglade Jules Verne och EVUH i populärkulturen. Jag hade gärna sett mycket mer och önskat en "slutgiltig" svensk utgåva. Samtiigt är nyöversättningen beundransvärd.
Har man inte läst någon tidigare utgåva av EVUH är h:ströms nya förstås det givna valet.
Men endast supernördar som jag läser om och jämför...


5 maj 2009
Vågbrytare på DVD


Min Imac är tillbaka på brottsplatsen med hårddisk och alla filer intakt! Det firar jag med en riktig genomgång av VÅGBRYTARE-DVDn. Jag passade i min dator-frånvaro på att ta lite diviga produktbilder som jag tänkte skulle pryda millroad.lenneer.se.

Såhär ser VÅGBRYTARE-DVDn ut;Skivan innehåller förutom filmen följande extramaterial:
YTA OCH DJUP - Kort dokumentär om filmens tillkomst
EN VERNE ATT VÄRNA - Film om filmen satt i relation till Jules Vernes förlaga
NEDBRYTARE - En titt och disektion av filmarbetet med greenscreen
FANART - Sammanställning av inkommen "fanart"
TRAILERS - Tre för VÅGBRYTARE och en för Lone Animators GOBLIN WOODS.
JORDGÖMDA - Bonuskortfilm.
ONE MAN ARMY LEGENDS: UNCHAINED - Bonuskortfilm. Den omtalade uppspeedade hardcore-versionen av förra årets bästa poetiska ninja-film.

Medföljer gör också det s.k, "Nemo-brevet", en liten rolig sidoprodukt till filmen som förhoppningsvis förhöjer upplevelsen.

Vill du ha VÅGBRYTARE på DVD? Skicka mig ett mail (daniel(snabel-a)lenneer.se) så ordnar vi det!

Jag satte ihop det här löjligt limiterade paketet också, mest på skoj.
Låt mig presentera VÅGBRYTARE: LIMITED COLLECTORS EDITION. Samma DVD som ovanstående, men packat i en Nautilus-plåtväska (en s.k. toolbox) tillsammans med en VÅGBRYTARE-figur i hårdplast, en VÅGBRYTARE-affisch och en liten bit äkta filmrekvisita; en nit från Nautilus.
Nemo-brevet bifogas naturligtvis även här.Under förra veckan skickade jag ut DVDer till medverkande och de trognaste fänsen och det jag fortsätter under den här veckan.27 april 2009
En hög Vågbrytare-DVD


Imorgon åker min Mac in på service. Sen vet jag alls inte vad som händer... Men frukta icke; VÅGBRYTARE är backupad på två hårdiskar och på band. VÅGBRYTARE dödar man inte i första taget. Världen är förgänglig... Men... Nautilus... är EVIG! Hahahahaa!

En trave DVDer har jag åtminstone lyckats bränna ut. Och imorgon börjar jag skicka ut till medverkande och förhandsbeställare...
Standardutgåvan är packad med extramaterial och levereras med ett Nemo-brev. Det ska finnas en sjukt över-nördig deluxe-samlar-utgåva också. Mer om den senare... Om jag har en dator då.

En hög burkad ångest...22 april 2009
"I present to you... the NAUTILUS!
"

Kaptenen styr upp skutan.

Fanart signerad Henning C Brandstedt;
21 april 2009
Uppdaterad och mer ny fanart


INu kan jag stolt presentera en uppdaterad version av Christopher "Storno" Johanssons fanart;

Jag blev så glad att jag gjorde en till... Den här tillägnar jag Storno och hans potenta insats i bläckfiskscenen!En fanart från Henning sägs vara på gång också... Snart får man hoppas, om den ska in på VB-DVDn...

19 april 2009
Den aldrig sinande strömmen av fanart...


Idag fick jag fanart via mobilen. Hightech.

Tillåt mig presentera Vågbrytare enligt Johan Ragnarsson:Yellow submarine och Svärds-Nemo vs. svärdfisk... Att jag inte kom på det själv!


16 april 2009
VÅGBRYTARE på DVD!


Stora framsteg har gjorts i arbetet med DVD-utgåvan av VÅGBRYTARE. Den är faktiskt klar... Dock finns kanter att putsa. Men, som sagt... Det finns det ju alltid...

Såhär späckat är extrameterialet som bjuds;


Inte mindre än två genomarbetade bakom-filmer (5 och 10 min.) och en special-effekts-genomgång. Medföljer gör också samtliga trailers för VB, inklusive den allra, allra första teasern/demon/testfilmningen från tidigt 2008. (Teasern är in facto äldre än manuset!)
På DVDn finns också all sexig fanart som har inkommit hittills och kortfilmerna Jordgömda (10 min) och One man army Legends i sin speedade 13,5 min-version finns också med som bonus till alla Millroad-fans...

Släng en gammal sketfilm så du har plats i hyllan för VÅGBRYTARE på DVD!


13 april 2009
Ännu mera fanart!


Jimmy har gjort ännu mera fanart och har gjort en bild som slulle kunna vara postern för bakom-filmen Yta & djup - Berättelsen om Vågbrytare. Nu har jag äntligen fått det bekräftat; Jag är är en mycket auktoritär ledare. Tack för det!


7 april 2009
Mera fanart!


VB är den nya konstriktningen! Mer fanart! Det tar aldrig slut!

Först en Storno-gjord......och sedan en ny gjord av mig.


6 april 2009
Premiär och fanart!


Premiär på Cinefest!
VB är som bekant klar och den premiärvisades i Växjö i lördags. Jag var tyvätrr inte där. jag var i Stockholm och tittade på musikal. Annars brukar jag inte vara den som lämnar mina filmer vind för våg (vits! *klatsch!).

Fanart
Jimmy Bäckström har gjort två stycke fanart på VB! Det gör mig glad i själen! Såhär ser de ut.
Räkna med att det blr en sån där spoof reel på DVDn!

Och just det... DU får gärna bidra! Rita en bild baserad på VB och maila bara!

1 april 2009
En bakomfilm klar!


I förmiddags färdigställde jag Bakomfilm no. 2. Den heter En Verne att värna - Vågbrytare och arvet och handlar om VB i relation till Jules Verne. Nio minuter tajt bakomfilm om tolkningar och designlösningar. Precis som när själva flmen VB blev klar fylldes jag av glädje...
Annars bråkar jag fortfarande med DVD-meny-design och den andra bakomfilmer. Det vållar ångest... Jag har alltid kunnat göra snygga DVDer förut! Men nu ska det kångla...

Här är en liten teckning som jag gjorde i helgen som visar hur det gick till i somras.31 mars 2009
Att bråka med en DVD-meny


Jag försöker få min simpla DVD-meny att fungera i DVD StudiPro, men det krånglar såklart... *mutter* En lite preview på det kan jag iaf lägga här...Av någon anledning har jag inga standardknappar i mitt program... Så det är lite som att lära sig cykla på nytt...

Jaha...?29 mars 2009
Att vara bakom nog att göra bakomfilmer...


Efter att ha suttit några timmar ikväll greps jag av självinsikt och en mild vrede riktad mot mig själv... Vad är det egentligen jag sysslar med? Vad är det jag gör? Jag gör bakomfilmer till DVD med VB.
Inte en. Tre stycken. TRE!
Jag borde spärras in någonstans. Det här är inte pretto. Det är beyond pretto! Jag stirrar upp i analen på mig själv! Kommer någon att vara intresserad av det här? Det är knappt intressant för mig själv! Borde jag inte vara nöjd med att film ser filmen? Filmen-om-filmen är definitivt överkurs för en amatörfilm... Och vad är då tre filmer om filmen!!!

Ja, som det verkar ska jag nog lägga av att redigera bakom-filmer för ikväll...


Ur Studio Götgatan.


Ur bakom-filmen En Verne att värna


För att bli lite glad igen visar jag det här utsnittet från DVD-baksidan. DET är jag rätt nöjd med. Det är också pretto. Men på ett bra sätt...


26 mars 2009
Att släppa taget...


1 dag till deadline

Visningskopia postad
Sådär. Sagt och gjort. Nu har man sparkat fågelungen ut boet...

En vardagsrealistisk bild... För omväxlings skull här på VB-loggen...

Tror ni inte att jag hittade ett litet fel i filmen är jag kollade igenom den imorse! Jodå! Men det är så litet och analt att ingen märker det... Förhoppningsvis...


Det här var vad jag skickade. Filmen på en DVD + lite promo-material (innehållande stavfel, såg jag... proffsigt...). Nemos brev fick jag iaf med. Om någon läser är det trevligt.

Nu går arbetet vidare med extramatrialet. Ska försöka göra lite material till Yta och djup imorgon.

25 mars 2009
Sekvenskonst


2 dagar till deadline

Mer slutslipning och sista minuten-ändringar...
Nu har jag brännt ut den förhoppningsvis slutgiltiga visningskopian till premiärvisningen... Imorgon titttar jag på den och postar den om den är ok. I sista stund justerade jag apect ration på några klipp, lade in några diskreta åkninga i inledningen och justerade bort en irriterande efekt som hamnat på ett klipp av misstag. Dessutom smög jag in en scenen med Stefan i hytten. Den hade ju blivit helt bortklippt. Nu finns det delar av den mer åtminstone.


Den här scenen som jag slitit med färgerna i och animerat in fiskar i höll på att "hamna på golvet i klipprummet", som man säger...

Nu är VB bättre. Rent av... Fulländad.

Imorgon postar jag!

Sekvenskonst
Jag brukar dra ut en sån här screenshot av mina filmprojekt när de är klara för att visa vilka solida byggen av lager och kanaler mina filmer är... Såhär ser VB ut. Jag tror jag fick det till 5 videospår och 11 ljudspår när jag räknade... Inte konstigt att det bir mycket att hålla reda på när man justerar ljudnivåer...


Prov-printningar
Idag var jag på biblioteket och gjor provutskrifter av DVD-konvolut, en affisch och Nemos följebrev som jag tänkte skulle följa med filmen. De såg kort sagt bra ut. Justeringar av DVD-konvolutet behövs, men å andra sidan har jag gott om tid med det. Extramaterialet är ju inte färdigproducerat än. Det kommer dock att bli någonting i hästväg. Lätt mest pretto hittills...

24 mars 2009
Slipar...


3 dagar till deadline

Slutslipning
Handen på hjärtat... Man kan jobba precis hur mycket som helst med en film... Man blir aldrig 100% klar. Speciellt när det är en komplex film med mycket greenscreen-scener. Man kan ändra, slipa, förbättra, lägga till... precis hur mycket man vill och orkar...
Men på tordag släppet jag VB. Då får den vara klar. Då får den flyta. Christopher har tittat, gillat och gett mig en lista på anala småsaker att fixa. Det har jag gjort nu.
Att ljudet knäpper i speciellt en scen är det enda som oroar mig...

Affisch/promobild
Idag gjorde jag den här affischen/promobilden. Frågan är om inte den får bli framsida på DVD-asken också...


23 mars 2009
Första versionen färdig film!


4 dagar till deadline

Igår natt satt jag med VB till klockan tre. Sedan gick jag upp kl. 8.30 och tog tag i det igen. Skadat. Men nu är en första slaskversion klar! Jag har brännt ut den och skickat den till till Chrisopher på "korr". Inte korrekturläser man väl en film säher du. Jo, säger jag. Christopher är kung på att se klipp man missat de-interlaca, färgjusteringar, ljudnivåer och sånt. Slutredigeringsgrejor...
Det är in facto bara sånt kvar nu. Vansinnet har blivit verklighet. VB är en film.14.30 är den.

I övrigt gör jag ljudeffekter med internmicken. Jag frustar, väser och dreglar. Allt i hopp om att låta som en bläckfisk. I förrmiddags spelade jag in dödsångestljud! Snart ringer nog grannarna polisen...

Tooob ska leverera lite ljud också. Jag väntar på mail med bläckfisk-ljud. Tentakler och sånt.

Jag pillar med andra ord med småsaker och känner mig ganska nöjd med mig själv och att min åttonde lilla filmen snart kan kallas klar...


"Nääääj.... Lenn har glömt de-interlaca... Och han har tjut i ljudet i hela j"#"% filmen...!"

22 mars 2009
Det bittra slutet...


5 dagar till deadline

Jag ogillar lyckliga slut. Det är de bittra sluten man minns. Och VB har ingen klämkäck "happy ending" precis...
Tyvärr hade vi glömt filma bilder till slutet som jag så gärna ville ha. Det fick lösas genom ännu en inspelningssession med kompletteringar.
I fredags spelade vi in "dödsbilderna" till den allra sista bilden i VB. Magnus dubblade för Christopher, det funkar förhoppningsvis...

Slutbilden, steg för steg;

1. Idéskiss
Jag kan ligga med ansiktet upp. Christopher får ligga med ansiktet ner, eftersom han kommer att dubblas av Magnus.


2. Digital skiss.
Fick byta sida på mig och christopher för att det skulle stmma med resten av materialet, kom jag på...3. Färdig komposition.


21 mars 2009
Bläckfiskar och ubåtar! Tjoflöjt!


6 dagar till deadline

Bläckfiskar och ubåtar i hamn!
Idag har jag varit och hämtat färdiga klipp på ubåtar och bläckfiskar hemma hos Richard.
På sin blogg har han logt upp kompletta små making-of-reportage på bläckfisken och Nautilus;
http://loneanimator.blogspot.com/Jag har också fått ansvaret att keya ihop besättningsmän och tentakler. Det är en sekvens som från första början inte skulle varit med alls, men det är ju faktiskt en av de mest minesvärda scenerna i EVUH... Synd att utelämna den liksom...

På Richards intiativ har bläckfiskscenen evolverar och expanderat betydligt. Det är också tack vare Richard som VB kommer att bli en betydligt roligare liten film... Let's face it.
Min ursprungliga vision hade antagigen blivit så tråkig att klockorna hade stannat. Män som sitter och har ångest och långa monologer kanske inte bära ända fram riktigt...

Såhär ser det ut när jag och Peter yxar blötdjur på däck. Hej å hå! Vågbrytare har blivit tjoflöjt-film!(I sekvensen får jag nytta av darling-klippet när jag yxar i dykar-munderingen. Egentligen skulle jag varit under vattnet och yxat ner en haj... Men det såg bara för risigt ut...)Går allt vägen nu återstår bara redigeringsjobb av några scener... Sen är skiten klar. Jag fortsätter imorgon.


19 mars 2009
Myteribild


8 dagar till deadline

Myteriscenen - cartoon style
Vågbrytare har varit in the making så länge att jag har hunnit göra mycket kring-grejor kring filmen. Bland annat lite teckningar som skojar med/parodierar det jag håller på med. Jag sitter med andra ord och gör min egen fanart. Det är egentligen bara tragskt om man analyserar det...
Men så länge man inte känner efter är det kul.

Här är myteri-scenen i andra kläder; 

18 mars 2009
Fyra bilder från slutet...


9 dagar till deadline

Idag har jag jobbat på med VB och det har flutit bra... Jag ahr fyllts av den distinkta och farliga känslan det ordnar sig nog. Just nu känns det faktiskt som att VB blir klar i tid.

Ett stort problem bara. Slutet. Det finns inget slut. Det saknas vitalt material som jag glömt filma! Det finns inte ens halvbra material att ta till... Bara sketkassa material... Och det funkar knappt ens med svartrutor, vo;s och textinlägg!

Hade jag haft dessa fyra bilder filmade hade jag kunnat klippa slutet så det blir bra och hyfsat begripligt.

Lösning; Jag planerar att filma dessa bilder efter bästa förmåga. Det kan gå. Med mig själv och med Magnus som stand-in som död Christopher...


17 mars 2009
Nemo vs. The World


10 dagar till deadline

Nemos kontrollrum på Nautilus är en spännande plats. Se inlägget nedan 1 februari. Idag bestämde jag mig för att göra Nemos hemliga kontrollrum i farkosten för högteknologiskt. Klart Nemo ska ha the cutting edge är det gäller teknik! Han är ju på alla sätt den ultimata skurken. Dunkla motiv, galenskap och fet teknik. Vem vet vad han är kapabel till och vilka vapen han har? (Elektrosabeln föddes också ur dessa tankebanor)
Därför tycker jag att den här designen fungerar. Nemo skulle mycket väl kunna styra en atombomb därifrån!

Det blir en märkliga mix av stilar och tekniker i VB... Sience-fiction blandas ogenerat med Ed Wood-lösningar och steampunk... Men jag gillar det. Det stod faktiskt i det allra första idéutskastet att VB skulle ge tidsobestämd tolkning av EVUH... Det tror jag att det blir om man blandar och ger.

Nemo i kontrollrummet - nu som Bond-skurk!...inte ska han behöva vara ensam, stackarn. Inte i en film som t.o.m handlar om hejdukarna...16 mars 2009
En ny början...


Det är lätt att tappa riktning och fokus i stora projekt, har jag märkt. Ibalnd är det bra att få en deadline. Det har jag fått idag.

Vågbrytare ska vara klar 27 mars.

Minns var du läste det först. Målet är att filmen ska vara klar nästa fredag för att visas på Cineafest i Växjö den 4 april. Eftersom jag nu har piskan i nacken i form av ett konkret datum har jag satt mig och försökt styra upp skutan under kvällen. Jag tror att deadlines behövs för att saker faktiskt ska bli gjorda och klara...

Ikväll har jag börjat om. Jag känner att det varit som en ny början. Ja... Jag har inte börjat om från skratch, men jag har stökat om en hel del och tänkt mig att jag bygger upp filmen på nytt. Nu är det på gång... Nu dånar jag från som en Nautilus...

Animationerna
Igår var jag hos Richard och hejade på arbetet med animationerna. Hans After effects visade goda tendenser att vilja kuka ur totalt, men den färdiga/halvfärdiga animationerna på bläckfiskar och ubåtar såg fantastisk bra ut!

Nedan är en bild som visar i det närmsta färdigt resultat, en EXT-bild på Nautilus med ett vrak i förgrunden;Jag är sjukt nöjd! Jag tror att Richard är det också, för han brukar inte nöja sig med saker han är halvt missnöjd med.

Jag tror inte JV hade vänt sig i graven över den här tolkningen av hans skapelse heller...

Ljud
Tooob designade ljudet till electrosabeln med sådant bravur att han har fått fler uppdrag! Nu ska han ljudlägga bläckfisken med spännande ljus som "våta frustanden" och "tentakelljud". Om han hinner vill säga... Annars för jag vrida kålhuvud och frusta framför internmicken... Det duger i krig det med.Reflekterande tankar

VB är det första större projekt som jag arbetat "fragmentbaserat" med. I klartext betyder det att jag hade tankar om stämningar, scener och bilder jag ville ha med som jag gjorde manus och storyboards på... Men helheten lämnade jag till vissa delar därhän... Jag tänkte att det skulle lösa sig i redigeringen... Och det gör det... Men det är också svårt när man måste treva i mörkret...

Det är inget arbetssätt att rekommendera, om jag säger så... Det är lätt att tappa riktning när man inte har något att fall tillbaka på... det har jag inte haft eftersom både manus och storyboard egentligen är scener och fragment. Det fanns så att säga ingen dramturgisk form...
Det är också förklaringen till att projektet har varit tungrott och stått stilla i perioder. Jag har jobbat själv och när jag har tröttnat har det stått stilla. Varje gång jag har satt mig har jag varit tvungen att fundera och väga materialet, eftersom det inte funnits någon färdig form att stoppa det i.

Klart står att VB blir en annorlunda liten film. Jag vet inte om folk kommer att skratta eller sitta som frågetecken. Spelar det någon roll?

Även om det blir en skitkonstig film som ingen begriper så kommer summan av kardemumman bli ett projekt som både jag och de andra inblandade lärt sig mycket av.

Jordgömda (En annan film av mig)
Måste passa på att nämna att jag färdigställt en annan film; Jordgömda. Det är varken min eller världen bästa film, men en rätt rolig sak förhoppningsvis. Det är stumfilm. Det är en Lovecraft-pastisch. Den innehåller kosmisk onsdka! Och jag (inte Richard!) har gjort monstret. Av frukt! INgen hejd på dumheterna...
Filmen är inskickad till Alfredgalan och eventuellt dyker den upp på Youtube i sin helhet framöver.
Här är en länk till trailern och en fet spoiler-bild sålänge;

http://www.youtube.com/watch?v=sig5TQg1W10
26 februari 2009
Nautilus och det stora havet


En kille som heter Ola har hjälpt till att ta högupplösta bilder på Nautilus-modellen. Ett namn till i eftertexterna! Vad ska han få för titel? "Stillbildsfotgraf"?
Richard tror att det blir bästa att fuska sig fram med 2D-lösningar i animationerna och jag litar på hans expertis.11 februari 2009
Fina fönster och det vackra ljudet av en elektrosabel


De många fönstrens fartyg
Richard har satt fönster på Nautilus! Snart reda att börja filmas/fotas.Elektrosabel-ljud
Jag har kopplat in (fyndigt!) min kompis Thobias Ericsson på projektet också som sound designer. Han har designat ett eget och oerhört häftigt ljud till Nemos elektrosabel. Det låter sjukt bra, redan nu.

4 februari 2009
Ångestens färger


- Håller du på med den filmen fortfarande, sa min flickvän igår kväll.
Ja, det gör jag... En av anledningarna är färgjusteringarna. Jag villl att hela filmen ska gå en marin blå ton för mer undervattenskänsla... Och då blir det merjobb... Såhär kan det se ut före och efter behandling:


1 februari 2009
Vem styr?


Nautilus-modellen har gjort att det är hög tid att sörja över hur och var farkosten styrs...

Jag hittade den här blden på nätet tidigt under researcharbetet till VB. Den är skitsnygg och den finns inte i min illustrerade utgåvan av EVUH... Antagligen finns det flera illustrationer som inte ingår i den utgåvan.Hursomhelst visar den Nemo och rattar Nautilus. Rummet är naturligtvis "kontrolltornet" på farkosten ovansida och främre del. Alla källor pekar på att Nautilus styrs därifrån. Konstigt nog har han inte sikt i mer än en riktning, trots att boken beskriver att man har sikt 180 grader... (Det här med illustratörer som inte läser texten är visst inget nytt fenomen.)Såhär ser det ut i VB hittills om jag inte hittar på något annat. Nemo använder en styrman, han rattar inte själv. Och tekniken är mer Star Trek-relaterad än klassiskt skepp... Men det är där jag vill ha det.

Det finns också ett kort klipp på Youtube med kontrolltornet:
http://se.youtube.com/watch?v=xYvF4Su8W3kProblemet är Nautilus-modellen saknar en frammonterat kontrolltorn... Så var sjutton styr dom...? Hmm... Något att fundera på...

30 januari 2009
Oceanens svärd...


Nautlius i hamn! Nästan...

Att bygga en Nautlius har orsakat ångest och trauma hemma hos Richard... Inte minst eftersom han tappade och gjorde sönder den första modellen. Det som bilderna visar är med andra ord den andra skapelsen...

Nu ska det sättas fönster. Ett knivt uppdrag eftersom det ska vara genomförbart och gärna samtidigt matcha filmen intreöra bilder...

Här är ett provmontage som visar ungefär hur det tänkta resultatet kan bli.


När ubåtsmodellen är klar kan vi nog räkna med en detaljerad redogörelse på Richards blogg:
http://loneanimator.blogspot.com


24 januari 2009
Bakom-film och trailer...


Nu har marknadsföringshjulen sakteliga börjat snurra... Jag har i dagarna belastat Youtube med två nya VB-relaterade klipp!

Kanske mest intressant är det första bidraget."Yta & djup - Berättelsen om Vågbrytare" är en film som berättar om bakgrunden och tillkomsten av kortfilmen.
Det här är den första delen av dokumentären, det planeras 2 eller 3 små delar, resten kommer att presenteras när filmen är helt färdigställd. Den kommer då att finnas både på DVD och på Youtube, är tanken. denna första del syftar till att kasta lite ljus över vad det egentligen är jag syssar med, samt naturligtvis skapa lite intresse... Man vill ju skapa en sån där näthype... Som Lauging baby eller The Angry Nintendo Nerd.... :-)

Yta & djup - Berättelsen om Vågbrytare, del 1:

http://se.youtube.com/watch?v=7yfLvYYrzEY


Trailer 2:
Sedan har jag äntligen fått ihop en ny liten trailer. Trailern visar mycket nytt och avslöjar centrala bitar av berättelsen. Så... Spoilervarning! :-)

http://se.youtube.com/watch?v=1HJrFH6A_rE

Kommentera gärna! Då blir jag glad.


23 januari 2009
Nya glimtar nytt...


Key light och 2009 har inneburit en uppsving för VB! Frågan är hur mycket av det gamla jag orkar och behöver göra om... Idag har jag forcerat, känner mig nöjd och tycker jag börjar se ljuset i tunneln...

Jag utlovade ju några nya screens i förra posten och här är några glimtar nytt:


Nemo tar ett snack i salongen.


Vågbrytare på grönbete.Slutligen kan jag kosta på mig ett gag också;(*Plats för skratt*)


19 januari 2009
Olika Nautilus...


2008 har blivit 2009 och det är det år VB ska i hamn. I mars ska den står färdig, är tanken. Och det ska nog gå.

VB update:
Under min julvistelse i Skövde speleade vi in lite kompletterande VOs som jag saknade... Dessutom har jag fått ordning på mitt AE och Key light så nu är det mest en fråga om tid och tålamod att fixa vissa scener... Jag har fixat en hel del sedan jag loggade senast och snart återkommer jag med fräscha screens som bevis...
Richard jobbar på bläckfisk och Nautilus. Där kan jag inte göra så mycket mer än att ligga på och tjata.

Nautilus
Kapten Nemos mytomspunna farkost har blivit älskad och tolkad mer än en gång... Här är en länk till en övergrym sida som samlar Nautilus-designer. Mycket intressant... Och det är bara att konstatera. Det finns större nördar än mig...

http://home.att.net/~JVNautilus/Catalog/some-designs.html
15 december 2008
God jul!


Årets julkort från Millroad Film har VB-motiv! (Förra året bar det OMAL-motiv) Kortet skickas i veckan tilll de som är involverde i produktionen. Internt, men de närmast sörjande förstår... En riktigt VB jul önskas alla Millroad-fans!25 november 2008
Leka Gud...


Richard har börjat slöjda bläckfisk. Och det är vackert...13 november 2008
En kort omslagsstudie


EVUH har getts ut i otaliga utgåvor på otaliga språk... En klasssiker värd namnet. Jag har bild-googlat under en längre period och samlat bokomslag och affischer. Det är kul att se hur samma teman går igen... Vilka de är och hur de ter sig ska vi titta närmare på nu, ty jag har samlat och radat up mina favoriter.


1. Bläckfiskar. Bläckfiskar är ett av åtminstone tre starka teman. Det är en onekligen stark och minnesvärd scen i boken, så det är kanske inte så konstigt...
Jag gillar den blå ovan, mycket på grund av typografin som verkligen ger den rätt JV-känslan.

2. Bläckfiskar utanför fönstret. Denna bild kommer att finnas representerad som scen i VB.

Den tredje bilden ovan är en favorit. Vaerkligen atmosfärisk. Den ska jag nog visa Richard att ha som referens till ubåtsbilderna. Ingen bläckfisk dock...


3. Dykare. JVs dykardräkter är fantasifulla och väldigt grafiska. Inte konstigt att de ofta hamnar på omslaget. Även bilder liknande dessa kommer att finnas i VB. Ibland sker det i kombination med bläckfiskar (vilket INTE förekommer i boken).

En annan vanlig variant på 3 är dykare under haj-attack. Också en scen från boken. Jag gillar speciellt den första gul-gröna atmosväriska bilden nedan.

Ibland väljer man att tolka scener och bilder mer fritt och konstnärligt... Absolut inget fel i det. Men jag tycker fortfarande att Disney-Nautilus är en styggelse...

Sedan finns det den bisarra cartooniga trenden också... Den första av nedstående är en sån där pop-up-barnbok! Sedan finns det serieadaptioner av EVUH och en tecknad serie... Dessa har jag tyvärr inte sett. Det vore kul.


29 oktober 2008
Slutstriden


Jag läser ju om EVOUH nu och inser mer och mer vilken dålig idé det är att mucka gräl med Kapten Nemo... Men det är ju bara bra! Bra för VB. Kapten Nemo SKA man ju inte mucka gräl med....

Sitter och pillar med myteriscenen... Inte lätt att få ihop det spretiga materialet från i somras till någonting vettigt. Helst skulle jag vilja få in fler besättningsmän än mig och Storno. Men i dagsläget vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det. Bilden blir nämligen grötigare och pixligare ju fler lager grönskärmsmaterial jag lägger på...


Järnrör mot överdimensionerad electrosabel... Vem vinner?27 oktober 2008
Ett bakslag blir ett framsteg...


Jag fick det här resultatet som ett misstag när jag skulle keya bort fönstret i det här klippet... Jag vet inte, men jag gillar det på något sätt. Bilden utstrålar verkligen undervattensångest... Filmens premiss... Kan man skrota något som så effektfullt ringar in allt man vill förmedla och uppnå? Kanske skulle man behålla den? Kanske skulle man ge hela scenen den här transparenta drömska framställningen? Ett blågrönt transparant kollage... Någonstans... Varför inte?


26 oktober 2008
På utflykt i Ernst Haeckels värld...


Hos Richard fick jag se utdrag ur "Konstformen Naturen" av Ernst Haeckel. Jag fascinerades av antingen honom eller någon "kopia" när jag kollade gamla skolplanscher i ett förråd på Väggaskolan i våras... Det rör sig om naturalistiska teckningar som är så hyperrealistiska att de vacklar på gränsen till det groteska...Ernst Haeckels skolplanschkonst är så vitt jag förstår copyright-fri vid det här laget... Så det är bara att använda och gotta sig i hans grotesk-naturalistiska biologivärld...Jag tror ingen har parat biologi och konst som han... Hans måste ha varit pervers.
Vad ska jag då ha för nytta av gamle Haeckel i VB? Jo! Jag tänkte använda valda delar av hans kreationer i filmens eftertexter... Snäckor, alger, nån svamp, nån räka... Det kan vli RIKTIGT bra tror jag... Jag känner att hans bilder slår an de rätta bisarra strängarna.

22 oktober 2008
Herr Stornos känsla för ångest...


Christopher "Storno" Johansson, som driver sitt egna produktionsbolag Cjfilm, har levererat VB-musik! Sammanlagt sju små kompositioner med namn som Genom djupet, Yttre hot och Funderingar ska understryka allt det dystra och svåra i VB... Ska bli spännande att se hur styckena fungerar ihop med bilderna!
Ljudläggning av VB blir en utmaning av rang. Eftersom det ligger miljöljud i form av undervattensljud och motorbrum på hela filmen och gäller det att "merga" bakgrundsljud, musik och berättarröst på något shysst sätt...

20 oktober 2008
VB på Posten


Då fick jag äntligen iväg VB-post till Pelle och Patrik på Reaktor Sydost. Det har varit på gång sedan Tellus Filmfestival. Jag frågade om de ville titta och komma med konstruktiv kritik eftersom jag kännt att jag "trampat vatten" lite i projektet. Det ville de. Idag fick jag iväg ett brev med en DVD på lådan.

Filmklippen är redan hyfsat oaktuella då jag brände ut dem i mitten av förra veckan... Men de får i alla fall lite insikt i vad jag sysslar med och vad VB är tänkt att bli för något... Förhoppningsvis. Tyvärr kom Christophers nya musik inte med, han har gjort 6 st exklusiva spår till VB nu.


16 oktober 2008
Don't panic...


Jag fick panik för någon timme sedan. VB-projektfilen jag jobbar i fick Final Cut att kexa ur och hänga sig och sedan gick projektet inte att öppna... Hade jag gjort nåt jag inte borde och gjort projektfilen korrupt!?
Ångesten spred sig likt sjunde gradens nässelfeber genom kroppen...
Dum som jag var hade jag bara en projektfil också med ALLT i...
Som tur var löste sig problemet med en omstart... Och nu har jag mer än en projektfil. Bättre rustad inför framtiden...
Jag borde tänkt: Ingen panik. Du sitter på Mac nu... En omstart löser allt.

Grönskärmspill
Ikväll har jag suttit och pillat med myteriscenen... Den scen med mest greenscreen och mest huvudbry.. I förrgår var jag hos Richard och vi hade lite greenscreen-workshop, så nu vet jag namnet på en massa sexiga AE-plug-ins. Jag har dock inte lyckats fixa dem till mac ännu... Men OM det går i lås hoppas jag att det resulterar i bättre grönskärmsresultat framöver.
Resultaten jag fått av att fuska i FC ser ok ut i stillbildsform (se nedan) med i rörliga bilder dansar det bra mycket grått ludd både här och var...

En studie av biblioteket i två olika scener med två olika "tekniker":

Christopher i biblioteket ombord... Greenscreen.


Andreas i ett hörn av samma bibliotek... Inte greenscreen. Riktiga böcker on location.

Funkar illusionen? Skulle det kunna vara samma ställe?

Musik maistro!
Christopher har ikväll leveret två musikstycken... Osexigt döpta till "1.aif" och "themeVB1_2.aif". Vilket lyft det blev med en gång när jag slängde in dem provisoriskt i varsin scen! Vad musik gör skillnad! Added value... alla gånger. Nu börjar VB kännas bra igen... Jag hade tappat hoppet lite grann för den här bisarra filmen men nu börjar hoppet vända åter... Tack för musiken, Christopher!

8 oktober 2008
Knark för kalenderbitare...


På Bokmässan inhandlade jag h:ströms förlags fina nyutgåva av En världsomsegling under havet (EVOSUH). 449 sidor mot 380. Då är nyutgåvan oillustrerad också, så det ger utrymme för mer text till bekostad av de fina bilderna. Men de har jag ju redan i den andra ungdoms-utgvåan. Snubben på förlaget sa 100-150 sidor mer och mer av ångest och teknik, så det får man väl tro på.
Jag hoppas på mer besättningsmän, mer backstory och mer ångest i "nya" EVOSUH... Men det är kanske att hoppas på för mycket... Återkommer när jag dykt lite djupare...


6 oktober 2008
Voffo göri po dette viset..?


En ny loggbok... Ja, varför... Anledningen är lika enkel som självklar. Den gamla loggboken fick spelet och buggade ur. Av någon anledning gör htm-dokument med mycket texter och bilder som jag editerar i Dreamweaver på Mac det... De funkar i kodad vy, men får tokspel och ser bäng ut i grafisk vy...
Någon som vet orsak eller åtgärd får gärna upplysa mig, för det är sjukt störande.
Samma öde har till exempel drabbat Party med Pluto-loggen. Den kan jag inte heller uppdatera eller ändra i längre, vilket suger.

Undervattensbilder
Nåväl... Huvudsaken är väl att jag är på banan och att VB rör sig igen... För det gör det!

Jag för bland annat lite dialog med
Markus på Nordproduktion om att bidra med undervattensbilder till VB. Det rör sig om stillastående bilder till dykscenerna oc rörliga bilder till ubåtsscenerna. Och kanske lite annnat. Han ska leta i gömmorna och kanske producera nåt nytt exklusivt material för VB. Kul som skam med riktiga och rörliga undervattensbilder! Tellus filmfestival är en guld värd plats att träffas och knyta kontaker på!

Tellus Filmfestival
... föresten! Jag var där och tog emot Publikens pris för mitt förra stora filmprojekt ONE MAN ARMY LEGENDS: UNCHAINED... Ivrigt framröstad på webben av alla Millroad film-fans där ute. Tack för det!
<< tillbaka till ytan