Så levande…

Igår visade Ronneby filmstudio Du levande och jag var där. Tyvärr har jag inte sett Sånger från andra våningen i sin helhet (Ok, jag erkänner… Den gick på TV och jag somnade ifrån den…) men det jag sett bekräftar åtminstone att Du levande är en utpräglat roligare film. Det är lite mer som ett kollage av hans reklamfilmer, i positiv bemärkelse.
Scenerna, eller situationerna, har ofta tydlig skämt och rent av ”punchlines”. Jag skrattar högt flera gånger och småfnittrar ännu fler. Faktum är att det är roligt och underhållande, rakt igenom.
Roy Andersson är verkligen duktig på att fånga svenskheten, med små uttryck, fula kök, beiga randiga tapeter från ’76 och små gubbar i hatt och långrock.
Det är lätt att ironisera Roy Anderssons filmer. Han jobbar 10 år med filmer där det inte händer någonting och allt det där…
Men Du levande var mycket bättre film än jag trodde. Jag kapitulerar och köper Roys paket. Faktum är att jag sväljer skiten, med krok, lina och sänke. Inte för att det är finkultur, utan för att det är så förbaskat roligt.
Vardagshumor blir inte mycket bättre än såhär.
Jag delade ut en femma av fem möjliga på enkäten när jag gick bion. Jag minns inte när ett biobesök var såhär trevligt och roligt senast.


”Nu får det var noooog!”

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.