Aldrig tappa masken…

Man hittar mycket bisarrt när man nördar wrestling och kringliggande ful-kultur. Man kan bokstavligen säga att det är en ny värld som öppnar sig.

Mexikansk wrestling kallas Lucha Libre och kännetecknas av att tempot är högre, brottningen innehåller mer akrobatik och brottarna bär färggranna masker.
De mexikanska brottar-filmerna har jag stött på lite här och där – de brukar dyka upp i böcker och på listor som behandlar obskyr film – men jag har inte gett mig på att undersöka genren närmare. Filmerna är svåra att få tag på. Svensk DVD-utgivning kan man bara drömma om…

Den mexikanska fribrottaren El Santo (”Helgonet”) är den mexikanska motsvarigheten som finns till en wrestling-superstar av Hulk Hogans kaliber. Men det finns en skillnad. El Santo var STÖRRE. Han var mer än sporten han representerade. Han var ett fenomen och en ikon. En folkhjälte, rent av.
Under 50-80-talet wrestlade han – men det var inte allt. Han gjorde roller i filmer och medverkade i TV-program, dock alltid som sitt maskerade alias. Jag har inte sett filmerna i sin helhet, men klipp på Youtube utlovar stölleprov och tjoflöjt! Bara sök på El Santo och botanisera, du kommer INTE att ångra dig! Med masken på smörade han upp damer, körde sportbil och slogs mot zombies, monster och galna vetenskapsmän. Ibland var andra brottare med och spelare side-kicks eller rivaler.

Det fanns även en långlivad serietidning och en animerad tv-serie med El Santo, men filmografin tar priset som den mest bisarra… Eller vad sägs om titlar som ”Santo and Blue Demon in the world of the dead” eller ”Santo vs. The Evil Brain”? Läs hela filmografin och se några sköna filmaffischer på följande länk:

http://santoandfriends.com/SantoFilmography.htm

Både El Santo och hans vän och kollega Blue Demon begravdes enligt önskemål iförda sina masker när de dog. I sin hemstad Tulancingo står Santo staty sedan hans död 1984.

Och inse hur sinnessjukt tråkig svensk film är…

Det här inlägget postades i Film, Nörderi, Subkultur. Bokmärk permalänken.