De oönskade bilderna

Jag har länge tyckt att glitch art är förbaskat coolt. Vad är det? Tillfälliga bilder som genereras av tillfälliga fel i elektroniska apparater anslutna på skärmar. Ofta digitala apparater som datorer och spelkonsoler, men även videobanspelare och annat kan skapa glitch art.

Det som är fascinerande är att det är bilder omöjliga att återskapa.

De existerar bara för studen. Blinkar du kanske du missar dem.

Det är maskinellt skapad konst. Ögonblicksgenererad.

På ett sätt är det antikonst.
Det är fortfarande bilder, fast skapade nästan utan mänsklig inverkan.
De är bilder som aldrig var meningen att skapas. De är oönskade bilder.

En kontrollerad konstform, men ändå inte. Den är helt random, för att använda nysvenska.

Retrospelsfestivalen i Malmö köpte jag en Famicom-kassett med Pac-land. Ett ganska charmig och ganska dåligt spel. Kassetten var riktigt supersmutsig. Jag gjorde rent den regält, men den visade bäst bara grått, sen en märklig matta av grafikdelar som utgör startskärmen i vanliga fall. Det blev ett mönster som jag fotade.
Jag taggade bilden #glitchart på Instagram och har fått mer kommentarer och likes av okända än jag någonsin fått på en bild.

IMG_20160904_220110

Det verkar som jag snubblat över en folkrörelse. Det är fler än jag som fascineras av den maskinellt generarade felkonsten.

Här är ett litet glitch art galleri, skapat av Facebook faktiskt. När man scrollar förbi en video på startsidans flöde får man dessa grafikavvikelser.

Det här inlägget postades i Ångestspel, Konst, Nörderi, roligt och allmänt ovärt. Bokmärk permalänken.