Kan ingen protestera ordentligt längre?

Wikipedia stänger ner ett dygn för att protestera mot ny lagstiftning i USA. Vad är det för protest? Gör det ordentligt. Stäng ner för gott om ni menar allvar! Eller stäng ner ett år eller en månad åtminstone. Protesten är så fånigt liten att den kommer att vara avglömd innan helgen. Nu krymper protesten till att mer bli något som liknar en vanlig driftstörning. Visst, jag hajar det symboliska värdet men det kommer inte beslutsfattarna att göra.

Tyvärr är det så med vår tids protester och aktioner. De befinner sig ofta på nån sorts svensk lagom-nivå. Kommer ni ihåg Kommunstrejken för några år sedan? Vi tar fighten! skanderade Kommunal. Nä. Det gjorde man inte. Det var en kass strejk. Man strejkade genom att jobba lite. Ändå. För att det behövdes liksom.
Wtf!? En strejk är en strejk. Då jobbar man inte. Det ska märkas. Det ska kännas. Det ska göra skillnad. Hela syftet med en strejk, eller en aktion för den delen, är väl att från gräsrotsnivå agera för att provocera fram en reaktion hos makthavarna?
Vi släcker lamporna en timme för klimatet. Vad är det liksom? Det gör nog stor skillnad för klimatet.
Jag blir inte engagerad. Jag blir provocerad över att man i vår tid ska visa engagemang med icke-handlingar.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.