Tankar om Nintendos nya…

Lite tankar inför Nintendos nya stationära konsol som snart kommer att visas upp…

Jag bloggade här på lenneer.se för fem år sedan i precis samma skede när Wii låg i sin linda. Då bad jag en stilla bön om att Nintendo skulle komma segra och ta allt tillbaka. Då var Nintendo överkörda och nästan uträknade. Sedan dess har mycket hänt. Det hände. Nintendo vann. Wii och DS har sålt som smör. Nintendo blev vad de varit. Störst. Men jag gillade det inte. Jag var förändrad. Hela spelbranschen har svängt från hardcore till casual och Wii har fått för få bra spel som tilltalar en vuxen publik. Inte ens Virtual console som jag avgudade, har blivit någon hit. Istället slutade Nintendo mer eller mindre släppa saker till tjänsten.

Nintendos nya föds i en värld med helt orimliga krav. Nintendo måste tillfredställa alla om alla ska bli nöjda. Och hur tillfredställer man alla?
Nintendos nya måste vara kraftfullare än både Xb360 och PS3.
Xb360 vilar trots allt på teknik från 2004. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess, ärligt talat… Det magnifika med Xb360 är att den fortfarande levererar!
Nintendo måste vara next-gen den här gången. Förra gången presenterade de en lätt trimmad Gamecube med en ny kontroll. Den här gången blir steget större. Det måste det bli.
Samtidigt finns det en påtaglig risk att Nintendo gör precis som de brukar. Går sina egna vägar. Struntar i teknik-racet. Men vad händer då? Vi är många som inte är sugna på att köpa Wii en gång till…

Kontrollen. Hur ser den ut? Vad är den? En surfplatta? En Dreamcast-doftande tvådelad historia? Gör de en Sony och återanvänder samma Wii-mote? Ingenting är omöjligt…

Bakåtkompatibilitet. En självklarhet, skulle jag säga! Folk vill inte slänga alla spel och alla tillbehör de köpt till sina Wiis. Dessutom är ju Wii en succé fortfarande. Nintendo är inte dumma nog att slänga bort sina miljoner Wii-ägare… Men kan man vara bakåtsträvande och framåtdanande samtidigt?

Kl. 18 svensk tid startar Nintendos presskonferens på E3 i LA. Som vanligt kommer det att bli show. Väckelsemöte. Om mindre än en timme vet vi allt…

Det här inlägget postades i Design/interaktion, Digital underhållning, spel. Bokmärk permalänken.