Cirkulär demondesign

Jag scannar och arkiverar och slänger mycket gamla teckningar nu. Ibland slås man av hur likt saker kan vara. Hur lite det förändras. Hur lite man utvecklas, trots år av utövande, om man vill. Bilden till vänster är ofärdig från 1997. Bilden till höger är från januari 2016. Det är nästan 20 år mellan dem.

1997-2016-bild

Jag var otroligt fascinerad av Spawn när jag var 17 år. Serien hade precis kommit till Sverige och jag blev helt uppslukad av allvaret, mörkret och brutaliteten i serien. Det var en modääärn superhjälteserie för oss som var tonåringar då, som ”gillade mörkt” och som spelade KULT och gillade The Crow. Vi som var EMO, innan EMO fanns. Jag ritade Spawn och hans motståndare The Violator sjukligt mycket, men fick sällan till det speciellt bra. När jag fick det blev det avritade plagiat – vilket det också var. Men det var ritskola. Nästan alla tecknare börjar med att rita av sina idoler.

spawn_wannabe

Dock rotade sig bilden av The Violator från Spawn-serien som sättet man ritar en ball demon på – det plockades fram ur reptilhjärnan när det var dags att designa den monstruösa formen av HORN till Nogi-serien…

Det som är lite roligt är att jag ville rita mörka och allvarliga serier när jag gick på gymnasiet, innan jag gick Serietecknarskolan. Att jag skulle rita humorserier fanns inte på kartan, trots att jag hade en förträngd dragning mot det humoristiska… Jag tecknade humor också, men det var åt den mörka realismen och superhjältarna jag ville då. Ofta ville man rita mörkt och realistiskt så mycket att man tog i för mycket, sket ner sig och det blev roligt i alla falla, men det är en annan historia.

Det här inlägget postades i Konst, Nörderi, serier, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.