En ovärd resa…

Nu har jag sett The Hobbit. Äntligen. Och tyckte jag om den? Nja. Nä. Inte speciellt.

Låt mig klargöra första att jag har läst boken och gillade den inte speciellt mycket. Jag gillade inte Sagan om Ringen-böckerna heller. De gick an. De gjorde sig, enligt mig, bättre som filmer. Det är möjligt att The Hobbit också gör sig bättre som film. Med då tänker jag en film. Möjligen två. Nu drar man ut fanskapet i tre filmer! Det blir nästan parodiskt utdraget. Första kapitlet där man egentligen bara sitter och fikar dras ut till 40 min film!

Precis som i boken drar Bilbo iväg på äventyr med trollkarlen Gandalf och femtioelva dvärgar. Dvärgarna heter saker som Torin, Borin, Klorin, Kloin, Bling, Kling och Klang. Intresseklubben antecknar alla namnen. Jag undrade hur man skulle kunna hålla ordning och se skillnad på alla dvärgar och mina farhågor besannades. Det gör man helt enkelt inte.
Hela berättelsen är en sorts ambitiös förhistoria till Sagan om Ringen. Bland annat får man reda på hur Bilbo fick tag på ringen och hur det gick till när han överlistade Gollum.

På många sätt känns det som en film för LotR-fansen. Man blandar in mycket som inte har med boken att göra men som anspelar på LotR. Gandalfs polare Radagast med fågelskit i håret och Saruman dyker upp bland annat. (Man får reda på att Saruman tror på kraft och makt och Gandalf mer på hjärtat)
Det är förstås smart, eftersom det är föregångsfilmerna som ger den här filmserien existensberättigande. Det finns många scener där det rabblas lustiga namn som är väldigt roliga, men jag är inte säker på att de är menade att vara det.

Den bästa fantasyfilmen är fortfarande Conan the Barbarian med LotR-triologin som god tvåa. The Hobbit når i sina bästa stunder LotR-nivån, men är ärligt talat ganska seg och ganska menlös.
Ärligt talat… Det är ungefär samma story en gång till, fast mer ospännande.
Fans av LotR-filmerna ska naturligtvis se den, men övriga behöver inte göra sig besväret. I min värld blir det det här betyget. Välgjort och skitsnyggt, men ganska som helhet ganska tråkigt.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.