Juletid med julespel…

En liten julspecial med spel som ger den rätta julstämningen nu när den värsta hysterin lägger sig… Här kommer mina förstahandsval om man söker det juliga, vintriga och stämningsfulla…

shenmue jul

Shemue (Dreamcast) är en lite otippad julfavorit hos mig. Det första spelet har gått varmt för andra gången en decembermånad. Spelet utspelar sig i december månad 1986 och det har aldrig snöat snyggare eller mer stämningsfullt i ett spel. Japanerna suger i sig allt popkulturellt som de gillar som en svamp. ”Vår” amerika-inspirerade jultomte fick följa med till Yokosuka! Visserligen är han sorglig och totalt kommersiell (som svar på tilltal rabblar han endast reklam), men han har åtminstone självdistans nog att spexa till det med ett paraply under regniga dagar. En sann tomte gör sitt jobb i ur och skur.

smb2

Super Mario Bros 2 (NES) får tala för alla is-banor vi glidit runt på i Super Marios skruvade värld. Ujuj… Vi har älskat och vi har hatat dem. SMB är inte ens ett Mario-spel om man ska vara riktigt ärlig. Kanske är det just därför den isbanan framkallar lite mer kärlek och lite mindre hat… Kanske är det för att den och endast den har flummiga fiender som skridskoåkande snöbollar…

sonic adv

Sonic Adventure (Dreamcast) blir aldrig bättre än på Sonics egna action-orienterade banor. Min personliga favorit är när Sonic åker snowboard framför en framstormande lavin på Ice cap-banan.  Såhär i efterhand markerar Sonic Adventure början på den stolta SEGA-maskotens förfall. Det är inte ens ett bittert konstaterande. Det är bara faktum. Men det finns fortfarande höjdpunkter i det här spelet. Höjdpunkter med hissnande fart. Och rykande snö.

julspel zelda

Zelda Twilight Princess (Gamecube/Wii) har ett riktigt stämningsfullt julpalats på Snowpeak. Om det inte vore för att den herrgårdsliknande byggnaden är fullproppad med arga fiender och dödliga fällor kunde Link flyttat in och druckit glögg och öppnat klappar… Nu är det lite problem i vägen, som sagt. Men visst är det en julig plats – bortom fiender, fällor och sitt ödsliga läge? Och den missförstådde snömannen skulle bli en utmärkt tomte, håll med om det?

bond sibirien

Goldeneye 007 (N64) Aldrig blir det mer vinter än i Sibirien… Bond-spelet till N64an var ett fantastiskt spel när det begav sig. Ärligt talat berodde det inte alls på Sibirien-banorna – de var nog bland de svagare i spelet om jag ska vara helt ärlig. Men: Jag minns att jag irrade omkring otroligt mycket ute i snön på den nattliga Sibirien-banan. Mörkret och N64-dimman skymde min sikt. Efter ett tag började jag frysa på riktigt. Frågan är om snö och vinter kan bli verkligare i ett spel?

Har du egna julfavoriter? Let me know. God jul i efterskott!

Det här inlägget postades i Digital underhållning, Nörderi, spel. Bokmärk permalänken.