Klossar av kärlek…

Jag minns när Lego köpte Star wars-licensen för en skitlåda full med pengar för att få börja leka med klossar i George Lucas universum… Jag minns att jag reflekterade över det, tyckte det avr konstigt. Deras eget varumärke borde var starkt nog och behövde inte ”fläckas” av kommersiellt gångbara licenser, tyckte jag. Roliga leksaker genom världens bästa koncept, punkt slut. Även om jag alltid älskat Star wars gav Lego-affären lite dålig smak. Det kändes… billigt. Lego hade genom att köpa sålt en liten bit av sin själ…

Nu många år senare spelar jag Lego Star Wars Complete Saga på Wii och fattar precis vilken utopi Lego skrev i stjärnorna när de öppnade plånboken den gången…
Jag har barnsligt skitkul när jag spelar Lego Star Wars.
Det har talats mycket om spelets charm och när man spelar förstår man varför.
Det är helt enkelt fruktansvärt briljant…
Lego-gubbarna fnattar runt, vevar ljussablar och blir sprängda i bitar… Man spelar i alla sex filmerna och det är imponerande att se hur bra banor de byggt av filmsekvenserna (är det nån slump att filmiskt svaga ”The Phantom Menace” alltid blir så bra i spel?). Spelpartierna underhåller lika mycket som filmsakvenserna som både återger och spexar loss med filmerna.
Man kan fnatta runt ensam eller ett sjukt underhållande 2 player-läge. Är man två blir det som bakant ännu roligare.
På egen hand har Lucasart haft svårt att fånga göra vettiga spel på Star wars. Men med hjälp av Travellers Tale har grävt guld. Det spelar inte roll att det är från 3 år och att det står barnspel skrivet över hela asken samtidigt som jag nyss räknat hem tjugoåtta… Jag sitter och ler fånigt i stort sett hela tiden! Varje gång en ny karaktär eller plats träder fram i Lego-skepnad skrattar jag högt av lycka.
Och mätt i ren glädjemängd spöar Lego Star wars självaste Super Mario Galaxy.
Det betydet inte att Lego Star wars är ett bättre spel än Super MArio Galaxy, men det betyder att det förstnämnda spelet slår på precis rätt strängar om man älskar Star wars-filmerna.
Jag byggde en massa Lego när jag var liten, men jag lekte nästan ännu mer med Lego. Lego-spelen kombinerar både lekandet och byggandet.
Det är så begåvat uttänkt marknadsmässigt också.
Leksakerna är reklam för spelen som är reklam leksakerna…
Det är fantastiskt smart och nästan ondskefullt kapitalistiskt…
Men så länge det gäller Star wars… och Lego… Och bra. Då köper jag det.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.