Var det bensinbrist, sa ni!?

Bio: Mad Max Fury Road (2015)

Med ålder kommer erfarenhet. Gamla gubbar är guld värda.

George Miller har gjort snälla barnfilmer i många år. Grisen Babe och Happy feet-filmer. Men sjuttioåringen har inte mjuknat med åren för det. När han gör comeback till actiongenren är det med besked. För precis såhär ska en slipsten dras. Mad Max Fury Road gör banne mig allting rätt.

När folk säger Mad Max menar dom nästan alltid Mad Max II: The Road Warrior (1981). Den andra filmen har blivit synonym för hela francisen. Den är lika gammal som mig (nästan) men fortfarande lika bra. Det är postapokalyptiskt öken-rally i fantasifulla utstyrslar som alla tänker på när man säger Mad Max. Det är också allt den nya filmen handlar om.
Den första filmen Mad max (1979) har inte så många sett. Mad Max är polis i läderställ och det har inte hunnit bli postapokalyptiskt och gött i den. Första filmen blev totalförbjuden i Sverige. Oförklarligt varför, eftersom den andra är sju gånger våldsammare.
Det gjordes också en tredje film. Men det var mängden hårspray i Mad Max beyond Thunderdome (1985) höll på att orsaka en postapokalyps den gången. Den tog filmserien bort från manlig råröra och mer mot familjevänlig underhållning. Den dög i krig, men var inte alls lika bra.

Det har skvallrats om den här filmen de senaste decenierna. 30 år har uppföljaren dröjt. Kanske är det här egentligen mer en reboot, men det är skitsamma.

Tom Hardy (Max) spelar nästan en biroll i sin egen film. Imperator Furiosa är helt otrolig. Hon stjäl nästan allt strålkastarljus och trycker in Mad Max i baksätet. (Märkligt att skriva så eftersom han sitter fastspänd fram på en bil i filmens första del – och kallas ”blodsäcken”)  Mad Max käkar upp en ödla i närbild i första scenen. Sen får han mest stryk. Jag hade kanske hoppats på en lite färgstarkare Max… Men Mad Max har alltid varit en motvillig hjälte som liksom bara dras in i skiten. I denna nya version hör han röster och ser syner. Det funkar. Men de gamla filmerna förlitade sig på att endast nämna detta i inledningen och det räckte också.

Bensin är en åtrovärd bristvara, sägs i inledningen på filmen, men det märks inte precis! Man koncentrerar sig istället på allt som är ballt. Storyn är enkel och rak som en öppen ökenväg. 85% av speltiden består av vägstrider som är makalöst filmade.

Det är totalt proppat med roliga överdrivna saker att förälska sig i. Världen är ett gytter av äckliga detaljer, vacker och fult i en salig blandning. Saker som att rattar plockas rituellt likt artefakter från ett ratt-träd. Som att filmens generiska bad-guys kallas warboys. (I det totalitära onda framtidssamhället är man inte en individ, man är en funktion) Att det högsta man kan uppnå benämns som ”McFeasta på Valhalla”. Vatten kallas ”Aqua Cola”. Skurkarna är over the top med dödskallemasker och hela skiten. Dessutom har saker i världen föredömligt enkla namn. I Fuel town tankar man. I Bullet town köper man kulor och krut. Sen behöver man tydligen inte så mycket mer. Raka rör och öppna spjäll råder som bekant i framtiden.
Snyggt också när ett träd kallas ”den där grejen” för man har glömt bort namnet.DSC_3888.JPG

Ska man hårddra det så har jag sett två bra filmer de senaste åren. Guardians of the Galaxy och Mad Max Fury Road. Resten kunde nästan lika gärna ha kvittat. Det här är actionfilmen man ska se i år. Frågan är om det inte är bästa actionfilmen på 10-15 år.
Nya Terminator och nya Star Wars kommer att få jobba hårt för att vara med och tävla med den här smällkaramellen… Faktum är att nya Mad Max är fantastisk utan att handla om nostalgi…

Biografen i Ronneby har uppgraderat ljudsystemet till Dolby ATMOS för det är tydligen rätt modernt. Ljud kommer i 360-grader. De kör en demo med regn och strand-ljud i början som imponerar stort. Dock har själva filmerna bara jävligt högt ljud. Mad Max lät dock bra till skillnad från Avengers 2 som var nästan outhärdlig bitvis. Jag misstänker att filmerna helt enkelt inte har en riktigt 360-sorround-mix.
Jag såg filmen i gammal vanlig hederlig 2D. Det gick såklart bra.

Se Mad Max Fury Road innan den försvinner i ett mullrande sandmoln i fjärran!
Mycket roligare än såhär går inte att ha för hundra spänn på laglig väg!

skallar5

Det här inlägget postades i Film, Nörderi. Bokmärk permalänken.