Making of Skalman

Annette och hennes jobbarkompisar skulle gestalta Bamse och hans vänner på hennes dagisjobb. Det föll på Annettes lott att vara Skalman. Jag tände på alla cylindrar och såg det som en rolig utmaning.

För uppdraget behövdes kartong och tejp. (Silvertejp är ett guld värt material, om ni inte visste det redan.) Tidningspapper och tapetklister. Och färg. Det mesta hade vi hemma redan. En burk gul färg var allt som behövde köpas in.

Till ryggskalet klippte jag ut en stor oval form i kartong. På den byggde jag upp en ”kulle” av plastkassar och blandat skräp som jag ”band ihop” med tejp. Sedan la jag papier-maché. Lager på lager. Jag spände upp skalet i en båge också med förhoppningen att det skulle få lite välvd form när det torkade. Annette ryckte in och hjälpte till med paper-machieandet. Det är den delen jag tycker är tråkigast. Roligast är att planera och att sätta finischen med färg på slutet. Hon visade sig vara riktigt skillad på att paper-machiea, betydligt snabbare än mig. Man kan inte out-battla en dagisfröken i pyssel så lätt!
Målningen med hobbyfärg krackelerade lite, men det tillförde nästan lite till designen i det här fallet. Hade man haft mer tid och högre ambition hade man kunnat måla fler lager såklart. Jag improviserade ett hexagonmönster. Tyckte det blev bra som en cartoony icke realistisk sköldpadda. Jag hade en tanke att dräkten kunde knäcka extra som ninja turle-dräkt, men då skulle man vilja ha lite mer naturtrogen färg på skalet…

skm_skal

Hatten formade jag av kartong. En cylinder. Brättet improviserades fram av två ovala former jag klippte fram. La ett band av bubbelplast för att utmärka ”bandet” på hattens nedre del. Vi provade hatten på Annette upprepade gånger för att försäkra oss om att den passade. Alltsammande kläddes sedan med tidningspapper. Ett lager. Kanske två vid toppen och brättet för att sminka över skarvarna. Gul väggfärg sedan i två lager. Resultatet blev en skön cartoony hatt. Ganska rubust och hållbar blev den också.


skm_hatt

Man kunde lätt gjort en mer realistisk hatt. Ett lager papper till som man slätade ut ordentligt eller om man klätt hela hatten i ett mjukt material hade gett en mer tyg-aktig känsla.

Bröstskölden gjordes ännu enklare. Vi klippte ut en form i kartong, klädde den med bubbelplast, tejpade på baksidan och lade på ett lager tidningspapper. Målade med gul väggfärg. Jag trodde färgen skulle krackelera och flaga av, men det gjorde den inte. Banden som binder samman fram- och bak-stycket är en sönderklippt plastkasse. Dräkten bär man över huvudet, som en poncho. Något baktung, dock. Eftersom skalet var kanske fem gånger så tungt. Det fanns planer på att tejpa någon tyngd på baksidan av bröstplattan för ökad jämvikt, men det gjordes aldrig.

skm_brost

Nedan syns Annette som färdig Skalman.

skm

Papier-maché är helt klart ett kul material. Kul att klippa och forma papper, det har jag alltid tyckt. Papier-maché är underskattat. Billigt. Hållbart. Formbart. Snyggt. Jag jobbade i det lite på högstadiet utan att bli riktigt biten. Långt senare gjorde jag en comeback till materialet när jag gjorde polkafågeldräkten för några år sedan. Obegripligt att jag inte gjort fler pryttlar till mina filmer i materialet. Det får det bli bättring på!

polka bird

polka bird

Det här inlägget postades i roligt och allmänt ovärt. Bokmärk permalänken.