Min EVUH-samling

Jag är en EVUH-nörd. Vad är det, undrar du, med all rätt. EVUH står för En världsomsegling under havet, Jules Vernes äventyrsbok från 1870. När jag gjorde min film Vågbrytare 2008 började jag nästan omedvetet samla på mig olika utgåvor av denna berättelse, eftersom den låg till grund för min film.

Jag trollbands om boken första gången när jag var 11-12 år. Då läste jag den i den blå och smakfullt illustrerade Berömda böcker utgåvan ovan.
Längst till höger ligger en utgåva från Lindqvists Ungdomsböcker, tryckt 1942. Jag tänkte jag skulle läsa den. Dels är den skriven på reckorderlig gammal svenska och sedan är den kortad till blott 156 sidor. Detta att jämföra med H:ströms oavkortade nördutgåva från 2005 som klockar in på närmare 460 sidor! Och då är sidorna mer välfyllda. Vi snackar alltså en kortning på mer 300 sidor! Stackars Jules. Hans roman blev riktigt missförstådd och misshandlad. Det är egentligen ingen ungdomsbok.

Disney-filmatiseringen 20,000 Leagues Under the Sea från 1954 förmedlar ingenting av det jag gillar med boken. En hyllad film, men en stor besvikelse för mig personligen.

Det senaste tillskottet i samlingen är filmatiseringen längst till höger. Det är en för mig okänd filmatisering från 1996 med Ben Cross och Richard Crenna i de bärande rollerna. Köpte den på DVD i somras. Tyvärr är den i region 1 och av den anledningen har jag inte kunnat titta på den.

Det här inlägget postades i Litteratur, Nörderi. Bokmärk permalänken.