Nån sorts adventskalender: Lucka 22 Tomteskägg!

Julen börjar oundvikligen smyga sig på… En lucka med riktig julanknytning, då äntligen! Vad passar i juletid om inte ett tomteskäggspyssel!

tomtepyssel

2009-2010 gjorde jag pysseluppslag åt Kamratposten. De här tomteskäggen var en del av ett sånt pysseluppslag. ”Klur” kallas dom. Det var ett roligt jobb, kanske det roligaste jag haft. Men jag fick lite skralt betalt för att det skulle kännas riktigt bra. Eller ja, det var bra betalt för EN bild. Men det tog en vecka eller två för mig att göra ett pyssel. Jag jobbade inte konstant 8h/dag med det då – det kan man nästan inte göra. Jag kunde säkert haft en bättre arbetsrutin och lagt upp arbetet bättre, såhär efteråt. Jag gjorde 6-7 pysseluppslag och lite övriga illustrationer innan min crazy-stil fasades ut.
Mina KP-illustrationer är nog de av mina bilder som fått mest spridning och kanske, förhoppningsvis, har jag påverkat nån eller några unga tecknare där ute, såsom KP-tecknarna imponerade och inspirerade mig när jag var i 10-års-åldern.

Jag konstruerade själv pysslen också. Annars var man ju tvungen att splitta betalningen med nån manusperson och det var jag inte sugen på. Jag skissade mina pysselideér snabbt och slarvigt, mailade dem för godkännande av KP-redaktionen och ritade dem sedan och la in dem på en större bild som täckte ett helt uppslag. Det var fantastiskt att se sina bilder fläka ut sig över hela uppslag i tryckta

Så här såg idéskissen till tomteskäggen ut:

tomteskagg

Såhär såg pysslet ut i sin helhet. Det gick faktiskt inte i Kamratposten utan i en syskontidning med enbart pyssel, tror den hette KP Knep & Klur, tror inte den finns längre. Temat jag fick serverat var luciatåg, minns jag, och osökt tänkte jag ”luciatåg på en skola” av någon anledning. I mina skisser från jobbet hittade jag em jättebra idé med studsande lussekatter som har rymt. Tydligen strök jag idén för att stoppa in ett UFO med bortsprungna gröna utomjordingar istället! Easteregg på bilden: En kille har en t-shirt med Dreamcast-logo.

kp_pyssel6_lucia

Det här inlägget postades i Design/interaktion, jobb, mina egna serier, roligt och allmänt ovärt, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.