Nogi – på kassett!

Nästan lika viktiga som serier var för mig i barndomen – var ljudserier. Vad ska man kalla dem? Band, sa vi då. Serier på kassettband. Dramatiserade seriealbum. Jag lyssnade på mina TINTIN-band tills de blev utslitna. Röstskådespelarna var fantastiska. När jag senare läste seriealbumen var det som jag redan läst dem och sett dem, för min inre syn. Jag hade redan klätt berättelserna i egna bilder. Gjort dem till mina.

För att förmedla samma känsla har jag och NOGI-skaparen Stefan Harrysson samarbetat för att ljuddramatisera NOGI under våren. Vänner och kollegor har hoppat in och röstskådespelat biroller i berättelsen. Lite självmotsägelsefullt har vi nu skapat serier utan bilder. Naturligvis ska det presenteras i sann 1985-anda: på kassettband.

På Stockholms internationella seriefestival släpper jag ”NOGI – Skapelsen” – på kassettband – på SLAHAD Records!

Kassetten innehåller NOGI – SKAPELSEN (13 min) på A-sidan – och NOGI 2 – RIVALEN (18 min) på B-sidan.

nogi_kassett

Namnet blir därför en smula missvisande – det är TVÅ seriefanzine som nu blivit en kassett – även om namnet delas med det första seriefanzinet om NOGI.

Stefans första NOGI-serie är från 1985 – så det känns som det här släppet ”sluter cirkeln”. Klart en NOGI-produkt ska se ut och kännas 1985? Låt oss skita i förnuftet, blunda, glömma 2016 och LEVA i 1985 igen – om så bara för ett flyktigt ögonblick?

I miljömedveten återvinningsanda har vi använt second hand kassetter och fodral. Kassetterna har vintage slitage. En del fodral har klistermärken och prislappar från 80-talet.
Har man tur får man t.o.m lite svängig dansbandsmusik efter NOGI-berättelsen på varje sida!

Det här inlägget postades i Fanzines, mina egna serier, Nörderi, serier, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.