Och kriget kom…

Jag har länge gått och tryckt på det här långa och extremt tv-spelsnördiga inlägget… Nu är det dax att tala ut, känner jag. Det är ju onekligen en spännande tid vi lever i.

Det är något stort i görningen. Det är krig. Inget riktigt krig där folk dör. Snarare ett extremt i-lands-krig där slagfältet är platsen vid våra tv-apparater. Det är konsolkrig. Igen. Ska man vara hipp så ska man slänga sig med termer som ”Nextgen”. Frågan är om termen inte är passé när nästa generation är här.
Förra gången hette de stridande parterna Playstation 2, Xbox och Gamecube. Alla slogs de om spelarnas gunst med teknikporriga argument som polygontal och klockfrekvens. Jag minns det som igår. Det var ett trist krig om man höll Nintendo varmast. Playstation 2 åt om marknaden, Xbox festade på resterna och Gamecube blev en maskin i marginalen av rapporten i stort sett. Åtminstone i väst.

Åren har gått och de stridande parterna har slickat såren. Nu heter kombotanterna Playstation 3, Xbox 360 och Wii. Det är roligare att kriga den här gången.

Playstation 3 är på väg ut i skrivande stund. På förhand storfavorit. Såklart. Sonys varumärke har i stort samma status nu som Nintendo under 80-talet. Vad gör dom? Jo, de proppar sin nya maskin full med häftig teknik. Dyr teknik. Hårddiskar, blue-ray och fan och hans moster. Priset? 6500. Sextusenfemhundraspänn! Kanske ännu mer här hemma! Hur tänker dom? En vuxen människa vill inte väga ett tv-spel mot att köpa en dator, en cykel eller… en bil! Det har ingenting med marknasanalys att göra. Det är bara bondförnuft. Vem vill köpa en ett tv-spel för 7000 spänn? Är västvärlden full med rika brats som går igång på blue-ray? Personligen hade jag backat även om en månlandare hade ingått. Det är bara att tacka och bocka Sony. Titta i kristallkulan: Ni satt på allt, det steg er åt huvudet, ni glömde bort konsumenterna och det gick utför.

Microsoft ”next-gen-maskin” Xbox 360 har varit ute ett år. Den är fett grym sägs det. Inte mycket koll faktiskt. Som en Xbox fast bättre, typ. Online ska den vara grym. Sedan kommer ju ett Halo 3 och alla framtiden PC-konverteringar att plocka säkra poäng.

Nintendos Wii då? De skiter i kriget. De hammrar brutalt ut en egen nisch. En nisch som stavas spelglädje.Kontrollen är rörelsekänslig brukas med händernas separerade och skapar helt andra möjligheter för spel än tidigare.

Deras maskin har bara 1/3 av den råa kraften i konkurrenterna. Men Nintendo håller fast vid att spelen är det viktiga. En hårdvara blir aldrig bättre än dess mjukvara. Och det är så rätt. Spelglädjen ska tillbaka. Tankesättet från 8-bitars Nes:en är tillbaka. Då var hårdvaran tekniskt underlägsen men spelen var, och är, odödliga. Det är den fingertoppskänslan för mediet som skapar spelmagi.

Det är därför Nintendo nu kommer att ta det tillbaka.

Om bara några veckor, den 8e december, släpps Wii i Sverige. Jag hoppas och tror att det bakom plasten i den hårddisk/Ipod-liknande lådan döljer sig ett monster. Men jag kommer att hålla mina hästar. Ekonomin tvingar mig. Men mentalt kommer jag att stå på barrikaderna från dag ett.

Det kommer att bli kamp. Traditionalisterna som vill slöspela som vanligt och spela ball racing och nya NHL väljer en av de andra maskinerna. Men Nintendo kommer att vara billigast, lättillgängligast och snabbt backa upp sin maskin med säkra kort som Mario, Zelda och Metroid… Vem vill sitta hemma och spara till en PS3a då?

Jag kommer inte att pensionera min Gamecube än på ett tag. Det har varit en bra konsol. Kanske den bästa. Jag har inte kommit så långt att jag tagit mig för att göra ett bokslut ännu. Jag ska blogga mer om just spelkuben och dess storhet nån annan dag.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.