2016 i backspegeln

2016 är oundvikligen slut. Framtiden i form av 2017 rusar mot oss som ett lokomotiv. 2016 var ett bra år för mig, kantat av nynostalgi, kort sagt. Jag har mest jobbat, inte hunnit så mycket som jag velat, på många fronter. Husfixat och smårenoverat ganska mycket. Jag har fått nya bekantskaper och tagit upp gamla hobbies igen.
Och män 30+ skaffar inga nya vänner, sägs det. Det är fel!

Årets bok
Retroböcker om rollspel präglade början av året. Äventyrsspel och Fina Dolda Ting. Jag tyckte den förstnämnda var bäst eftersom den levererade nostalgi och fantastiskt bakom-kulisserna-material man inte visste att man ville ha. Den kom väl egentligen i december förra året, lästes då, men jag läste den mest i januari i år. Definitionsfråga därför, vilket år den hör hemma egentligen. Mycket trevlig bok att bläddra och läsa i, lite då och då.

aventyrsspel-bok

I övrigt har jag fortsatt läsa rockstjärnebiografier. Lemmys White line fever var bättre än väntat, med tanke på att jag aldrig lyssnat ordentligt på Motorhead. Yngwie Malmstens bisarrt kaxiga inofficiella biografi Såsom i himlen var uppskattad sträckläsning i somras.

bra_bocker

Nu i årets sista flämtande andetag läste jag Expeditionen : min kärlekshistoria av Bea Uusma på två dagar. En trevlig bok om folk som dör i snö. Historielektion och personlig betraktelse i ett.

Årets film
Nya Ghostbusters var sådär.
Dr Strange var sådär.
Batman v Superman var verkligen sådär. (Då är jag snäll)
Suicide Squad sket jag i, för att alla sa att den var sådär.
Flykten från framtiden var också sådär.
2016 var året då alla biofilmer var sådär.

Bäst, efter förväntningarna, var nog Turtles II: Out of the Shadows. Visst var den flumdum till max, men det är ju det som TMNT handlar om. Det fånga den andra filmen bättre än den första.

tmntoots069

Och, nu i elfte timmen, Rouge One a Star Wars story. Jag tyckte den var bättre än The Force Awakens. Mer sånt fansen vill ha. Och det behöver inte handla om Skywalkers hela tiden. Äntligen är Star Wars bra igen!

star_wars_-_rogue_one

Lite oroande dock att Star Wars berättar så lite nytt… Både The Force Awakens och Rouge One har egentligen bara matat oss remixade stories med beståndsdelar vi redan känner till…

Årets skiva
Kent. Då som nu för alltid. Amen. Väldigt stark sista skiva, både i texterna, melodierna och arrangemangen.

Årets Konsert 1
Iron Maiden på Ullevi. Gammal är äldst! Nya albumet The Book of Souls med sina inkariket-scenografi väver en bisarr helhet av gammalt och nytt. En minnesvärd resa med ett sinnessjukt gäng arrangerad av Storno Resor AB. #järngänget2016

im16-2

Årets konsert 2
Kent. Sista sången. Sista gången. Då som nu för alltid.

img_20161217_203431b

Årets grunka
Min nya mobil, OnePlus3T, är vansinnigt cool.
Som tidigare Androidmobiler jag haft, fast bättre, enkelt sammanfattad.

Årets analoga spel
Jag spelar rollspel igen. I små häften. I låda! Mutant: År Noll var bäst genom att vara nytt och gammalt, hemtamt och vilt främmande och fullkomligt underbart. Det har aldrig varit såhär trevligt att svälta och nästan dö i en förbjuden zon!

mutant_ar_noll

Årets digitala spel
Det måste bli PokemonGO. Det kan inte bli något annat spel i år. Väldigt kul. Väldigt beroendeframkallande. Sättet vi spelar på, sättet vi tänker spel på. Så mycket att minnas och att diskutera, när det här har sjunkit in. Hysterin. Fenomenet större än spelet. Kommer folk att fortsätta spela under 2017?

pokemon_fight

Jag tycker AR är betydligt mer intressant än VR, kort sagt.

Inte spelat sådär vansinnigt mycket ”nya” spel till konsol annars, men Batman Arkham Origins har jag nött ganska hårt nu på slutet. Sen har jag köpt en Xbox One också och hunnit spela på den säkert fem gånger.

Årets mediala projekt 1
Nogi på kassettband.
 Serier utan bilder. Precis som de gamla Tintin-kassetterna. Att testa ett annat format och skådespela sina figurer. Se om replikerna höll, i verkligheten.
Skitcoolt, tyckte jag och Stefan. Nästan ingen annan brydde sig.

nogi_cassette

Årets representation
Kul att besöka Retrospelsfestivalen i Malmö med Ångestpel! Träffa typ hela Videospelsklubbegänget.

vsk_gruppbild

Årets mediala projekt 2
Poddar. Överlag. Alla mina poddar. Ångestspelpodden. Lågprisdjungeln. Karlshamns kommunpodd. Gästat Comixpodden. Shit, vad poddar jag gjort 2016… Speciellt under första halvan. En vecka släppte jag tre poddar. Tempot gick ner lite under slutet av året, men jag gillar verkligen poddar, både att lyssna och att producera!

Årets ego-boost
Jättekul att gästa Comixpodden och prata i två timmar om mig själv och mina serier!

Årets serie (som jag har läst)
2016 har jag läst mycket retrojunk! Superman, Batman, Fantomen, Duckula, Robotjägaren, Pellefant, Turtles, He-Man/Masters of the Universe, u name it. Kul att hitta tillbaka till serietidningar som format igen! Det var inte en dag för tidigt. I avdelningen klassiker har jag läst t.ex. Batman: The Killing Joke äntligen. Den var bra! Nytt har jag egentligen bara läst i form av de två nya The Walking Dead-volymer som kommit ut.

Det här inlägget postades i Nörderi, roligt och allmänt ovärt, Skapande/konst, spel, Subkultur. Bokmärk permalänken.