Film: Tillflykt

”Saker vi sa hamnade i tidningarna… Jag började undra om det stod rätt till. Skulle vi verkligen ha sådana positioner…?”
Orden är David Sandströms. Det sägs precis i början av dokumentären ”Tillflykt” som jag har sett ikväll.
Det han säger blev aldrig riktigt sagt i Refused-dokumentären ”Refused are fucking dead” tyvärr. Det sammanfattar bättre än något annat varför Refused la ner 1998. Och jag föstår det äntligen fullt ut… Med tiden blev de något större än sig själva. De blev slutligen något de inte ville vara. De hade blivit ledare för en ungdomskult. Och punk handlar inte om att leda. De ville att vi skulle tänka själva.

”Tillflykt” är en dokumentär på 56 min. som handlar om David Sandströms tankar och sökande tillbaka till sina rötter. Kring millenieskiftet påbörjade David Sandström arbetet med en solo-skiva på ett litet bolag. Skivan bar slutligen namnet ”Om det inte händer nåt innan imorgon så kommer jag” och är en temaskiva tillägnad Davids morfar, en norrländsk småbrukare som plågades av depressioner och tog sitt liv 1968. Förutom Davids fina gest mot sin morfar och sin släkt och sin ovanligt konstnärliga approach på musiken vill jag minnas att den fick fina recensioner. När gjordes det bra svenska temaskivor senast liksom? Skivan har länge varit slutsåld men är fortfarande omtalad. Jag har letat efter den länge utan resultat. Därför är det naturligtvis glädjande att skivan är med i DVDn! Dubbelutgåvan innehåller DVD + CD. Medföljer gör också ett tjockt häfte som förutom en expanderad version av bookleten till CD-skivan också innehåller bilder och tankar knutna till filmen.
Hursomhelst, i samband med arbetet till den skivan sökte sig David Sandström tillbaka till sina rötter på landsbygden i norrlands inland. Och det är det som filmen handlar om. Davids musik, Sara Lidmans texter och Sune Jonssons fotografier fogas samman till den helhet som driver filmen. Oftast blir kombinationen så lyckad att man ler av lycka. Ibland blir det nästan spöklikt… När David interagerar med talande fotografier av den döda författarinnan. Norrland glittrar som en fond i bakgrunden.
Det är en alldeles förträfflig liten fin film. Bildspråket är lågmält och vackert och filmen plockar hem många poänger utan att egentligen handla om någonting.
SVT och Svenska filminstitutet har varit med och pröjsat och filmen har sänts i K Special. Då lyckades jag missa den. Ingen skada skedd., den är väl värd sitt pris på DVD. Inte minst eftersom man får med den utgångna Cd-skivan…


Sveriges bästa skägg… Möjligen i konkurrens med Henning C. Brandstedt och Jonas Svahn…

När jag googlade David Sandström hittade jag en gammal webb för ”Om det inte händer nåt…”. Där kan man bla. laddda ner hela skivan i form av mp3or. Något som jag varmt rekommenderar att göra.
Men se ännu hellre filmen OCH lyssna på musiken.
http://www.demonbox.com/david/frameset.htm

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.