Spökvärld

Ja… Okej… Jag är väl efter. Men nu har jag i alla fall läst Ghostworld av Daniel Clowes. Bättre sent än aldrig. Filmen har jag sett för länge sedan och, ja, serien är ännu bättre. Såklart. Boken brukar vara bättre, men Ghostvworld funkade faktiskt ovanligt bra även som film. Serien in facto var helt fantastisk. Precis den blandningen av banalitet, realism och lite mystik som jag gillar. Dessutom är det skönt med ungdomar som faktiskt beteer sig och pratar som ungdomar gör. Min flickvän gillar high-school-filmer och där får man ju intrycket att alla ungdomar over there är frireligösa, sminkade, vattenkammade och renrasigt avlade i fjorton generationer av ordnade hem. (Dessutom ser de i regel ut som 25 redan när de är 15.) Hatten av för Clowes som fattar att ungdomen i var och lät som vi vill minnas den.
Jag kan bara beklaga att jag inte fick Ghostworld läst tidigare… Till exempel under mitt år i Hofors… Hade varit guld värd inspiration då när jag ändå bara gjorde sketkassa fabelsjursserier…

Serier jag vill läsa i sommar är Black hole av Charles Burns och Epileptic av David B. De promotades båda stenhårt i en gammal Galago och verkar båda fantastiskt tilltalande på olika sätt. Tyvärr tycker jag inte att jag har ekonomi att köpa dem just nu och något annat sätt att få tag på dem vet jag inte. Apropå serier: Ej att förglömma: Joe Matts nya samlingsbok Spent dyker upp när som helst! Kungen av vardagsslentrianungkarlsångest! Ok, ”Spent” kommer väl egentligen flera år för sent, karl är sörjligt oproduktiv… Menjag kommer att köpa hans nya bok ändå. Matt är kung.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.