Kapten Nemos undervattensstad

Om jag någonsin gör verklighet av ”Vågbrytare 2” har jag ju hintat om att det ska handla om Kapten Nemos undervattensstad som han bygger senare. Det finns ingen Jules Verne-canon som säger att det är det som händer efter En världsomsegling under havet. Den enda canon som finns är tvärtom att Kapten Nemo påträffas död på sin ubåt i Den hemlighetsfulla ön. (Men då kan han teoretiskt sett ha anlagt en undervattensstad innan)
Kapten nemo spelar piano
Henning Cedmar Brandstedt som Kapten Nemo i Vågbrytare.

Var kommer då denna koppling med Kapten Nemo och undervattensstäder ifrån? Varifrån kommer detta desperata sökande? Efter mening och samband?

Det finns en film. Captain Nemo and the Underwater city (1969). Mer om den här. Jag har inte sett den.

Men vad kommer den filmen av? Lösa antaganden?

Inte riktigt: Det finns faktiskt ett stycke i Världsomseglingsboken där Kapten Nemo talar om undervattensstäder.

Livet på havet är den enda sanna och människovärdiga existensen! Jag skulle tänka mig att man skapade verkliga havsstäder, hela städer av undervattensboningar som liksom Nautilus höjde sig till ytan varje morgon för att andas, fria städer, de första verkligt fria och oberoende städer som någonsin existerar. Och dock, kanske skulle en tyrann…

Är detta citat stoffet till filmen Captain Nemo and the Underwater City? Jag har ingen aning. Jag har bara sett konceptet att Kapten Nemo skulle slå sig till ro i en undervattensstad som en förlängning på Nautilus, men detta citat ger liksom stöd för det i den ursprungliga förlagan.

Citat är intressant och en smula snårigt. Jag ska titta i h:ströms nyöversättning avd det står där. Vad menar Kapten Nemo med fria? Fria från makthavare? Fria från lagar? Fria från pengar och kapitalistiska system? Tänker han att han själv ska styra i slutet? Eller bara i den gamla vanliga fåran att någon behöver styra, någon behöver tilldelas makt och att all makt korrumperar.

Hur Kapten Nemos eventuella undervattensstad skulle se ut kan man nörda en evighet. Mina första tankar gick i riktning med undervattensstaden Rapture i spelet Bioshock. Det kan vara den coolaste spelvärlden någonsin. Men skyskrapor med neonskyltar under vattnet känns inte trovärdigt i någon som helst kontext egentligen. Det ser möjligen ballt ut, men endast det.

RAPTURE FRÅN BIOSHOCK

Kapten Nemo vill förbli oupptäckt. Han borde bygga i något befintligt. En vulkan. Ett vrak. En del av det sjunka Atlantis. En klippa. Jag tänkter mig en steampunkgrunka insprängd i en klippa. Men ska staden gå upp för att andas en gång per dygn – jag gillar konceptet, det gör staden till ett flöte, en atoll och lite av en levande organism – då ligger en designlösning nära ”bubblorna” som utgör Gunganernas stad i Star Wars I: The Phantom Menace närmare…

Faktum är att Kapten Nemos undervattensbygge i nämnda filmen filmen påminner lite om Gungarnernas boningar…

För visst är Star Wars I: The Phantom Menace en ganska kass film med en massa ball design? Podracing. Hur ballt är inte det som koncept?

Det här inlägget postades i Design/interaktion, Millroad Film, Nörderi, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.