Köp serier mot rasism – gör skillnad

Fast jag inte närvarade på årets Small Press Expo i Stockholm gick jag i tryck där på olika håll och kanter.

Kanske roligast var att vara med i mässans mest spridda trycksak (enligt hörsägen), antologin Serier mot rasism. Jag har gjort en liten serie där som heter Jag är inte rasism, men… Jag tyckte själv att den var obehaglig att göra, för det slog mig att gränsen mellan rasistiska värderingar och rumsrena verkligen är lövtunn… Om man reciterar en klyscha man har hört kanske man ställer sig bakom värderingar man egentligen inte har.

Medverkar i antologin gör ett trettiotal serietecknare. Bland de kändaste namnen finns Joakim Pirinen, David Liljemark och Joakim Lindengren.

Jag gillar boken på många sätt. Jag är imponerad av arbetet och engagemanget som redaktionen har lagt ner. För lite mer än tio år sedan var jag engagerad i en massa saker. Vi var ett gäng som sysslade med hardcoremusik. Visst var det ungdomligt naivt men någonstans handlade det om att ifrågasätta normer och förändra värderingar.
Då försökte man. Man trodde på något. Man gjorde något.
Nu för tiden gör man inte ett skit.
Man har blivit en drönare.
Och samhället har bara blivit kallare.

Förra året tyckte nästan 6% av väljarna att Jimmie Åkesson förespråkade den bästa politiken. Utan att synas i TV-debatter eller i media valde 6% av befolkningen att rösta ett människofientligt enfrågeparti.
Det var 2010 i Sverige och vi hade inte kommit längre.
Har vi glömt att vi är ett litet kallt land på norra halvklotet där nästan ingen bor? Folk har kommit och gått här. Har vi glömt att det vi kallar svenskt är ett brokigt lapptäcke av kulturer och traditioner?
Allting har kommit hit. Ingenting fanns här från början.
Det räcker inte att reagera. Man måste agera.

Refused-låten Last minute pointer från 1996 är mer aktuell idag än någonsin.

With our silence, we vote for continuation
(…)

Det här är det minsta jag kan göra nu; Jag har några fri-ex av boken. Jag säljer dem för 100 kr/st – eller mer om du vill betala det. Pengarna jag får in skänker jag till nätverket Ingen människa är illegal.

Passa på att gör lite skillnad – och samtidigt få lite shyssta serier!

Det här inlägget postades i serier, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.