Nån sorts adventskalender: Lucka 14 Tappen och Tapp-Olle

Tapp-nostalgi

Tappen, bensinstationen i Lerdala, slog igen 2009. Tidigare revs byggnaden och epoken gick definitivt i graven. Skövde kommun äger marken och det ska visst bli nåt busstopp/rastplats där istället.
tappen_rivn

Jag minns Tappen med nostalgi. Här köpte man godis och folköl, under en period stickade fula mössar med skidåkare på – men också kiosklitteratur (De Överlevande!) och serietidningar (Kalle Ankas Pocket, 91:an, Serie-PAraden, Nintendo Magsinet, Pyton!), små då obetydliga inköp som blev viktiga för mina intressen och framtida yrkesliv. Tappen blev i brist på annat en bärare av kultur.

Här köpte vi solglasögonen till våra gangsterkaraktärer när vi spelade in El Toro Negros II och III och skrev in Tapp-Olle som leveratör av Eyeware i eftertexterna.
Vi valde också baksidan som inspelningsplats, för det var den ”ruffaste” platsen i hela byn vi kunde komma på. En plats det såg lite lagom nedgånget och sletet ut. Det var så nära Lerdala hade en gränd.

Tappens innehavare Tapp-Olle var en känd karaktär i byn under 40+ år, med en märklig skämtsam jargong, trätofflor och ett stort engagemang i byns föreningsliv. Jag skrev en liten text och länkade till en intervju min kompis Christopher gjorde när Tappen slog igen 2009.

tappo

Tapp-Olle medverkade faktiskt i den allra första filmen vi gjorde typ 1994 – en konstig dokumentärfilm om Lerdala. Det slog mig nu, när jag skriver detta.

Som en subtil hyllningsgest har jag låtit Tappen och Tapp-Olle leva kvar i min serie om Beskôddarna. I första serien (Beskôddarna Nr 2) där Tapp-Olle introduceras agerar han först bara vägstopp och Postkontor, men han kommer senare att få en viktig, handlingskraftig och – inte minst- varaktig, roll i serien. Jag vill inte spoila – men han kommer att vara med i Beskôddarna Nr 3 och 4 också.
to_besk2
Ett stort wrestlingintresse är egentligen den enda karaktärsdraget jag har lagt till seriefiguren.
Det finns många referenser i första bilden på den här seriesidan som mina kompisar kan spåra ursprunget till… Troligen är det endast dom som kan det.

Det här inlägget postades i Fanzines, mina egna serier, Nörderi, roligt och allmänt ovärt. Bokmärk permalänken.