Nån sorts adventskalender lucka 20: ÅM-stripp – Skiss till klar

I dagens lucka blir det behind-the-scenes på en Ångestmannen-stripp. Från idéskiss till klar. Det är stripp 22 av Ångestmannen strippserien. Den senaste (sista) jag gjort till dagens datum. Jag tecknade den strax innan samlingsalbumet gick i tryck förra året. Skissen gjorde jag på jobbet, minns jag. Det gick väldigt snabbt att skissa ner den.am-stripp-skiss
Efter renteckning och tuschning så det ut såhär. (Se nedan) Härär målet att behålla känslan och ”schwunget” man ofta har i sina snabba teckningar och det är inte alltid det blir lika bra när man ska rita fint tyvärr.
Observera att jag la till en ruta vandring för att promenaden i underjorden skulle bli kännbart längre. I strippformatet innebär ett sådant tilltag tyvärr att alla rutor blir mindre, men det får man ta. En textruta med texten ”Mycket senare” tillkom också, för att berätta att han knallar i grottan bra länge. Det här är egentligen max med narrativ jag kan knöka in i en stripp typ.
Observera också att jag ritar om Ångestmannen i ruta 3 på grund av att han ser för kass ut där. Det händer ganka ofta att det händer något konstigt i tuschningen. Då gör jag ofta såhär. Ritar något nytt bättre brevid – och rediberar in det i Photoshopstadiet senare.
stripp22-tusch

Efter att ha redigerat lite, satt text och färglagt känner jag mig klar! Den färdiga strippen ser ut såhär.
am_stripp22_klar

Observera att UFOt i sista rutan redigerades bort. Det stal lite fokus från slutpoängen, tyckte jag. Det räckte med dinosaurien i ruta 3. Det påskägget tjänar dessutom ett syfte – man fattar att Ångestmannen gått lååångt ner i jordlagren…

Bonus! Tidningsartikel om mig och Ångestmannenserien. Från Commersen för några år sedan, när boken var på gång första gången men aldrig kom. Tur det, för det var brutalt illa korrektur på den första versionen.

aman_com_okt2010

Det här inlägget postades i mina egna serier, Nörderi, serier, Skapande/konst. Bokmärk permalänken.