Nån sorts adventskalender: Lucka 9 – Ångestspel T2

Idag sticker jag en sväng till Stockholm på en utbildning. Det får bli en matig långblogg som jag redan förbetrett. Det ska handla om…

Ångestspel T2 Terminator 2 Judgment Day (NES)

2015 har varit ett jobbigt år för mig personligen. Sjukdomar och dödsfall och elände och en depression som gjorde mig sjukskriven från arbete under en period. Jag har mått dåligt och skitdåligt och bra i en salig blandning. Dessutom har jag flyttat till hus med allt vad det innebär.

Men jag har åtminstone fått ETT regält filmprojekt gjort under 2015! Det känns bra. Det kan ingen ta ifrån mig. Det har hållit mig uppe. För jag älskar att göra film.

Min recensions-sketch-webb-TV-serie Ångestspel hade rullat fram till sitt artonde avsnitt när jag och Jimmy bestämde oss för att göra Terminator 2-avsnittet.
Vi är båda Terminator-fans, av den gamla skolan. Vi älskar Terminator – film ett och två, hade samma glödande hat-kärlek till NES-spelet Terminator 2 och ville därför att ett avsnitt tillägnat det spelet skulle bli något alldeles extra. Naturligtvis skulle filmerna som vi tyckte om parodieras/hyllas i avsnittet. Det krävde planering, tid och arbete. Möda, svett och tårar.

I mars 2015 började jag filma mig själv och bilder från spelet i lägenheten. Jag hade stolpat ett manus. Jag visste hur det skulle börja och ungefär hur det skulle utveckla sig, men inte hur det skulle sluta. Att tidsresor skulle vara med och att vi skulle träffa upplagor av oss själva kändes givet. Senare under våren filmade vi greenscreenbilderna ett par kvällar på Gymnasieskolan Knut Hahn. Under sommaren och hösten pulade jag med specialeffekter och redigering samtidigt som livet rullade på som vanligt.
I oktober (under en halvdag) spelade vi in de scener där jag och Jimmy var tillsammans i bild. Vi fick flytta runt flyttkartonger i lägenheten för att de inte skulle synas i bild och ställa upp böcker och DVD:er på hyllorna som egentligen var tomma för flytt i det skedet. Uppmärksamma tittare kan nog se att böcker och DVD:er flyttar på sig, men också att mitt hår, skägg och acne varierar kraftigt genom avsnittet. Produktionen pågick nästan nio månader, vilket såklart var överdrivet med det blev så av olyckliga omständigheter. Jag var rädd att vintern skulle sätta käppar i hjulet för utonhusscenerna, men vintern blev väldigt mild. Istället blev det starka solskenet ett problem vid inspelningen av slutstriden. Antingen starkt ljus eller för mörka skuggor vill man INTE ha när man ska filma utomhusscener…

Redigeringen var en mardröm – eftersom avsnittet innehöll så många komplexa delar som skulle passa ihop. Dessutom konflikter mellan för nya filmformat och för gamla redigeringsprogram, problem med ljud som flyttar sig och evighetslånga renderingar. När projektet var klart bestod det av mer än 1000 filer och var 45 Gb tungt.
Stefan Harrysson hoppade in med 3D-effekter (överarbetade ungefär 1000%!) och Christopher Johansson gjorde specialgjord musik för avsnittet – i ”Terminator-anda” – som föll perfekt in i målbilden.

På många sätt är det det ultimata Ångestspelavsnittet som rullar upp… Rigoröst manusskrivande. Rigorös planering. Flest inspelningstillfällen. Nio månaders produktion. TVÅ Daniel, TVÅ Jimmy och en rafflande actionladdad final. Jag möter mig själv. Jimmy dör TVÅ gånger! Det är också det avsnitt som sätter punkt för säsong 3 av Ångestspel. Ja, jag har fallit för frestelsen att kalla varje 6-avsnitts-klump för en säsong. I det här här fallet stämmer det, för Ångestspel avsnitt 18 avslutar 2015.

Avsnittet ser du här:

Det finns det plot holes stora som Grand Canyons… med det skiter jag i. Jag är nöjd med att att avsnittet blev gjort och att jag lyckades rodda en storproduktion under detta stökiga år. Tack till Jimmy, Christopher och Stefan som var med och gjorde det möjligt!

Eftersom produktionen svällde till mer kortfilmsproduktion än webbserieavsnitt satte jag Millroad Film som co-skapare till avsnittet. Även om gränsen mellan Bara å bänna medieproduktion och Millroad Film är hårfin… Det är ju jag och bara jag bakom båda namnen…
Det finns mycket material över som är rätt kul, så det kanske kommer en bakomfilm till avsnittet, vad det lider.

Hur framtiden för Ångestspel ser ut vet jag inte riktigt i dagsläget. Avsnitt 19 och 20 kommer säkert, men det kommer att ske i en ny och lite förändrad form. Så som jag jobbat med T2-avsnittet och några avsnitt innan det har inte varit riktigt hållbart… Det gäller att hitta en nivå när det man gör inte tar över all energi och all tankemöda.

Det var för övrigt inte första gången vi behandlade Terminator och spexade loss i settingen. Till Ångestspelpodden 12 – för ganska exakt ett år sedan – såg title cardet ut såhär. Då snackade vi Terminator Genesis och Arnold vs. Arnold-fighten som vi såg mäkta fram emot. En vän tyckte att jag liknande Eddie Meduza på bilden! Vad säger man om det? Tack…?

dubbelarnold2

Det här inlägget postades i Ångestspel, Film, Millroad Film, Nörderi. Bokmärk permalänken.