Nördigt å gött på Youtube

Ingen har väl missat förra årets stora internetkomet Youtube? En gigantiskt arkiv av videoklipp. Youtube is under attack. Jag hörde att de är uppe i rätten nu och blir stämda på löjligt mycket pengar. Jag är rädd att sajten stängs ner för gott eller reduceras kraftigt, att det blir som med Napster ungefär. Paranoid som jag är måste jag där för göra reklam för en Youtube-favorit, medans tid fortfarande finns…
En sak som Youtube har gjort är att göra material som tidigare var nästan omöjligt att få tag på tillgängligt för massorna. Om detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt. I det här fallet är det nämligen bra. Nördigt som skam… Men så underbart! Här är ett kollage med den första versionen av öppningen på Star wars: A new hope + en massa bortklippta klipp ur samma film. Här finns det beryktade öppningscitatet från ”Journal of the Whills”, Lukes möte med Biggs Darklighter på rymdakademin och mycket annat som fansen visste fanns men inte sett… Ja, före Youtube alltså… Innan de här klippen fanns på nätet fanns de mig veteligen bara på cd-rom-produktionen Behind the magic och möjligen på någon gammal laserdisc-utgåva.

Luke och polarna hänger vid akademin i Anchorhead.

Det finns en sånd där übernördig datalj att gotta sig åt i klippet… under förutsättning att man är Star wars-übernördig… Ponda babas ”riktiga” arm flimmrar förbi i cantina-bråket. Ok, Ponda Baba är den där varelsen vars haka ser ut som en stjärt och som muckar bråk med Luke i cantinan. Obi-wan försvarar Luke och cuttar armen av Ponda Baba med sin ljussabel. I en svartvit inklippsbild för vi se en ”fen-arm”. Den ”ursprungliga” armen. Armen har nämligen byts ut, minst en gång, men antagligen två gånger.

Ponta Babas ”riktiga” arm… En fena, en hov, en sko… En diiildoo?

Antagligen tyckte någon att fenan var för ful eller otydlig och därför skulle bytas… Varför är det så intressant då? Jo, det här flummiga ”misstaget” fick inte bara vara utan skulle bortförklaras. Allt som någon gång syns i en Star wars-film ”finns” i universumet. Punkt. Och eftersom en aqualish (Det ”folk” Ponda Baba tillhör) en gång skildrats med en fena som arm så fanns det aqualish med fenor. Och bevisligen också med vanliga händer. Lösningen blev att Star wars-universumet fick två varianter av aqualish från samma planet där en variant hade utvecklats från vattenlevande och en som landlevande. Allt för att förklara lemmarna. Allt för att bortkasta en ful-lösning i den första filmen 1977… En detalj som ändå gick de flesta förbi…

Egentligen borde jag blogga om mer värda och relevanta saker… Tex. arbetet med Party med Pluto-albumet. Det blir nästa gång.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.