Tankar inför The last jedi

I veckan har Star Wars XIII: The Last Jedi premiär.

Första filmen slutade med en episk cliffhanger. Kanske den bästa i en film någonsin. Den nya förmågan Rey hann bara träffa en gammal grånad Luke Skywalker i några sekunder innan eftertexten rullade. Hela filmen hade handlat om sökandet efter den gamle jedimästaren.

Nu fortsätter berättelsen från den punkten.

På ett sätt har jag väntat mer än 20 år på den här filmen. På ett annat sätt har jag inte väntat på den alls. Return of the Jedi var den perfekta avslutningen på en perfekt saga. Egentligen är det slut där. Jag har redan läst fortsättningen på Luke Skywalkers äventyr, i serietidningar och i böcker. Dessa har varit fantastiskt bra, så om det som händer i filmerna nu inte är bättre än det kommer jag att blir besviken.

Eftersom George Lucas inte längre är med och bestämmer (även om hans Lucasfilm fortfarande är det) har jag lite svårt att se de nya Star Wars-filmerna som Disney gör som annat än ambitiösa fanfilmer. Det är helt enkelt fanservice. De är väldigt lite intresserade av att berätta och visa någonting nytt. Vi ger fansen vad fansen vill ha så att fansen kommer nästa år och ser en ny Star Wars-film igen och lydigt köper alla Star Wars-produkter fram till dess. Så har det blivit.

George Lucas blev utskrattad och hånad för sina styltiga dialoger, Jar-Jar Binks och Anakins åsikter om sand. Prequeltriologin blev en ko var ok att sparka på och slänga dynga på. Sämre än sämst. Men man ska komma ihåg att George Lucas hade integritet. Han gjorde precis den film han ville göra. Han sket fullständigt i vad alla andra tyckte. Han sket t.o.m i sina fans. Han följde blint sin egen vision.

The Force Awakens och Rouge One har egentligen bara levererat fanservice och remixer på gamla ideér. Det gäller att The Last Jedi levererar något nytt nu, känner jag. Eter vad den första filmen har dukat upp är skurken Kylo Ren är den mest intressanta rollen och det i sig är ju spännande.

Klart det blir häftigt att se Luke Skywalker återvända! Jag vet bara i hur jag ska förhålla mig och var jag ska lägga förväntningarna…

Det här inlägget postades i Film, Nörderi, Subkultur. Bokmärk permalänken.