Tankar om Xbox One

Nu har tiden för nästa generation spelkonsoler onekligen kommit. Till sist blev det så. Den nuvarande generationen har varit ovanligt seg och livskraftig. Det var typ 2005 sedan senast. Men det finns anledning till det. Jag är fortfarande imponerad av grafiken i nya Xbox 360-spel. Det är inte så man känner att generationen är lastgammal och att det nya behöver komma. Faktiskt.

Vad har hänt hittills då? Ja. Inte mycket. Nintendos Wii U är har mer än ett halvår på nacken, den har sålt kasst och för ett par dagar sedan visade Microsoft upp sin next-gen-maskin Xbox One. Att Sony har en PS4 på väg är även solklart.

Först namnet. Jag gillar konsolnamn. Det har cirkuler rykten länge. Xbox 720 och Xbox Durango har varit livskraftiga rykten. Tacka Gud att det inte blev Durango, säger jag! Ett sent och populärt rykte var namnet Xbox Infinity. Det hade varit klockrent! Xbox 360 var ”hela varvet runt” och uppföljaren var mer; Den kunde vara precis allting. Symboliskt. Starkt. Snyggt. Komplett med logo i form av en liggande 8:a.

Men nu blev det ju inte så.

Xbox One
– som namnet slutligen blev – är väl ingen katastrof… Inte heller bra. Jag hoppades lite på Xbox Three, alternativt Xbox 3, som därmed kunde låtit lite ordvitsigt som ”Xbox Free”. Jag tänker att det skulle anspela på ”freedom”, men inser att det låter som att allt är gratis. Det är inte så Microsoft vill ha det. Men Xbox 3 hade både varit ett snyggt och logiskt namn. Det är ju den tredje Xboxen! Xbox One säger att det är den första! Det är bara fel!
Det hade varit bättre att kalla konsolen kort och gott Xbox – det var också ett rykte ett tag – just eftersom det ändå är vad folk säger. Dessutom vill ju Microsoft att man ska tilltala sin box med namnet Xbox som kommando.

”Xbox – play game!”
”Xbox – play movie!”
”Xbox – go home!”

Alla utom Microsoft verkar förstå at det är både enklare och smidgare att trycka på en knapp än att prata högt och hurtigt med sitt TV-spel… Men det är en annan historia.

För att vara en presentation av nästa generation var det ärligt talat ett stort; jaha…
Det verkar som folk hade förväntat sig lite mer fokus på spelen och inte på att yta TV-kanaler snabbt och röststyrt. Och med all rätt! Vi har redan för många TV-kanaler vi inte tittar på, röststyrning vi inte vill använda, Kinect-skit vi inte vill ha och vi byter redan kanal på nolltid med ett knapptryck!

Xbox One-visningen öppnar faktiskt, för första gången för mig, dörren för att det kan bli en Sony-konsol nästa gång. Visar sig PS4 vara en prisvärd renodlad gamermaskin så snackar vi… Det var en smula otippat. Jag var 100% inställd på ännu en Microsoft-konsol. Xbox360 är nog den bästa konsolen jag haft. Jag är toknöjd med den. Men om Xbox One blir en skitdyr digitalbox med massa röststyrt tjofräs och Kinect-tramseri-deluxe – då skiter jag nog i det. Faktiskt.

Det här inlägget postades i Digital underhållning, Nörderi, spel. Bokmärk permalänken.