Tillbaka till Läderlappsgrottan…

Recension: Return to the Batcave – The Misadventures of Adam and Burt (2003, BD)

Haha! Så kan det gå! Jag förväntade mig en riktig skitfilm… Men döm av min förvåning: Den har filmen var skitbra! Det bästa jag sett på länge!

Jag växte upp med Batman-serien – eller Läderlappen som den hette i tablån – från 60-talet då denna visades på SVT på 80-talet. Den var skitgammal redan då, men i 80-talets Sverige var superhjältar ingenting som växte på träd. Läderlappen blev mitt favoritprogram, jag bandade avsnitten, så dem om och om igen och jag tog serien på blodigt allvar. Inte förrän jag blev vuxen förstod jag att tonen i TV-serien var allt annat än seriös…

Filmen handlar om skådespelarna Adam West och Burt Ward. Precis som i verkligheten har de inte kunnat släppa sina rollfigurer, sina enda framgångar i karriären och när Batmobilen blir stulen dras de in i en nostalgisk jakt på biltjuvarna. Denna jakt varvas med tillbakabilder – och har kommer det suveräna – som parodierar eller parafraserar inspelningen av 60-tals-serien! Det blir en sorts metafilm. En film i filmen som slår mynt på alla rykten serien omgärdas med. Exakt hur mycket av dialogen improviserades egentligen? Var Robins byxor inte för utmanande? Det är fullständigt genialt!

Dessutom håller jag Adam West som den bäste Batman. Faktiskt. Han har rätt utseende och rätt glimt. Jag köper inte riktigt Christian Bales moderna surpotta, även om filmerna är skitbra. Men det är väl som Christopher Reeves Superman… Den bilden man få som liten är den som sitter i. Den är svår att ersätta.

Naturligtvis är det en riktigt goofy komedi, men på rätt nivå. Tonen påminner om såväl Austin Powers som my name is Bruce i såväl ton som tema. Men det är ju inte det sämsta! Jag ser gärna tramsiga komedier, om de är bra. Det förvånar mig att filmen är från 2003! Den är tio år gammal! Visserligen har jag för mig att jag har noterat att den finns. Det är väl bara så att den inte kommit i min väg förrän nu.

Recept på en underhållande helkväll. Långfilmen Batman the movie + metafilmen Return to the Batcave. Stort nöje garanteras. TV-serien finns pga. rättighetsproblem inte på DVD eller Blue-ray. Mig veterligen. (Har i bakhuvudet att det kanske var på väg att lösa sig) Det är synd och skam.

Blue-ray-utgåvan är riktigt vissen. Det är noll och inget extramaterial – vilket är synd eftersom filmen visade sig vara oväntat bra! Men å andra sidan plockade jag upp filmen i ÖoBs REA-låda för 29 kr så jag förväntade mig ingenting episkt på den fronten… Den här filmen ska ni se, om ni gillar 60-tals-Batman och goofy komedier!

Det här inlägget postades i Film, Recension, roligt och allmänt ovärt, serier. Bokmärk permalänken.