It’s Cthulhu!

Great Cthulhu är överlägset H.P Lovecraft mest kända skapelse. Som följd har han blivit Lovecrafts poster boy no 1. Jag skulle tro att Cthulhu är mer känd än Lovecraft själv. Cthulhu nämns i en mängd Lovecraft-noveller men medverkar egentligen bara i en där han spelar ”huvudrollen”. Novellen heter Call of Cthulhu. Den har sedmera gett namn även åt rollspelet som utspelkar sig i Lovecraft-världen.

Även om Cthulhu är uttjatad in absurdum är det ändå kul att titta i det här galleriet där det bjuds 101 tolkningar av den gamla sovande (som sällan verkar vara speciellt sovande) guden.

http://www.thelovecraftsman.com/2011/09/gallery-101-images-of-great-cthulhu.html

Den roligaste kommentaren stod min kompis Richard för; ”De flesta som avbildar Cthulhu verkar tro att han har ett gym där nere i R’lyeh.” Personligen gillar jag de tolkningarna bäst när man gjort något sladdrigt ambiefibiskt av hela Cthulhus gestalt. Bara för att hans kropp beskrivs som humanoid betyder ju inte det att han är en människa med bläskfiskansikte. 

Jag har också ritat min beskärda del Cthulhu i mina dagar. Då är han dock sällan varit speciellt skräckinjagande. Den roligaste ”feltolkningen” jag gjort i samband med Cthulhu är den i kortfilmen Terror from the Abyss där jag avbildar hans ”Star spawns” som små soldatkopior i människorstorlek utrustade med spjut och röda stövlar. Jag mindes att jag läst i Call of Cthulhu-rollspelet att star spawns var betydligt mindre. Det är de, men de är fortfarande ganska jättelika. Cthulhu himself avbildade jag föresten med kungakrona. Personligen gillar jag ”clashen” mellan humor och allvar i mina produktioner. Det har ni väl märkt.

Chtulhu i TFTA

Chtulhu i TFTA

 

Det här inlägget postades i Nörderi, Skapande/konst, Subkultur. Bokmärk permalänken.