Sience Fiction så in i norden

Sience Fiction så in i norden heter en bok jag fick i min hand i veckan som var. Det är Peter Öberg som skrivit och satt samman boken. Precis som fanzineboken Fanzinerad som jag trollbands av för några år sedan utrstrålar den här boken en trivsam aura av absurd och extrem nördighet. Dessutom har Peter – som driver bloggen spektakulart.se – skrivit om mig och mina filmer upprepade gånger de senaste åren. Det väckte viss förhoppning. Var kanske omnämnd i denne mans sammanställning av nordisk science-fiction? Jodå, skulle det visa sig. Dessutom skickade Peter mig ett fri-ex. Tack för det! En liten recension på min blogg är väl det minsta jag kan ge i retur.

Boken är en sammanställning, ett index, över sci-fi på film och TV gjort i Norden under åren 1916-2012. Det är ett beundransvärt intiativ. Faktum är att det är en bok jag och Richard snackat om som ”borde göras”. Åtminstone till stor del. Det finns en stor kultur centrerad kring t.ex. Youtube av amatörfilmskapare som är osynliga både i ”det riktiga kulturlivet” och kretsar utanför de redan frälsta.
I den lilla boken ryms ett mycket stort och ambitiöst (för att inte säga övermänskligt) uppdrag att försöka katalogisera och samla en så lång period. Vi har trots allt bara haft Youtube sedan 2004, till exempel.

Här kan man läsa om kartongrobotar och robotcowboys. Norska dimensionsparadoxer, dansk postapokalyps och en finsk lågbudgetversion av Terminator 2… Här finns nog med obsyriteter för att både roa och oroa. Det är tydligt att Finland är ett stort producentland av obskyr film. Det är nog inte för inte som Lordi uppkom just i Finland. Finnarna verkar älska monster.

Som sagt; Kul att jag och Millroad Film är omnämnda i detta fabulösa sammanhang! (Även om min vapendragare Christopher Johansson blev omdöpt till Christopher Jonsson) Jag tror min själ det är första gången i en tryckt publikation – garanterat i en bok. Eftersom gränsen är dragen vid 20 min är One man army Legends från 2008 den enda film som ”platsar”, men Vågbrytare, Terror from the Abyss och The Shadow Out of Time omnämns. Eftersom jag tycker alla dessa filmer är bättre hade jag någonstans önskat att de hade fått lite rampljus istället. Men jag såg faktiskt om min gamla ninjafilm rätt nyss med distans och den funkar märkligt nog rätt bra. Jag minns vad jag ville åstakomma och filmen lyckades nog faktiskt komma ganska nära den målbilden.

Man beundrar folk som gör nördiga saker. Så är det bara. Den här boken är beundransvärd, av många orsaker. Ibland är dock beskrivningarna av filmerna dock så knapphändiga att man undrar om Peter sett filmerna i fråga. ”Soldaterna åker nånstans och gör någonting” kan det stå. Vad är det för beskrivning av en handling? Det känns knapphändigt pga sin formulering mer än sin innebörd. ”Filmen handlar om soldater på uppdrag” låter betydligt bättre. Jag förstår att författaren försöker hålla en kort och humoristisk ton i sina omdömen, men ibland blir det lite väl kort. Som genuint nördig läsare vill man liksom veta vad filmen handlar om.

Lite besviken är jag att Peter dragit gränsen vid allt längre än 20 min. Å andra sidan skulle det vara ett omänskligt uppdrag att täcka in varenda kortare kortfilm som gjorts i Skandinavien. Tänk varenda studentfilm. Tänk varenda risig hemmaproduktion. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka tanken på hur mycket fantastiskt material som utelämnas i sån här bok. Till exempel för alla Richard Svenssons grymma filmer stryka på foten. Likaså min fisnke vän CHRZUs verk borde vara självskrivna. Generellt sett är de korta filmerna ofta bättre, tightare och mer genomtänkta.

Kul att det gjorts en sån här bok i det landet! Om du är det minsta intresserad av sci-fi-amatör-produktion tycker jag du ska köpa ett ex. Man blir även sugen på att se många av filmerna. Det hade varit kul om det framgick om de kortare amatörproduktionerna finns på Youtube eller inte.

Det här inlägget postades i Film, Litteratur, Nörderi, Skapande/konst, Subkultur. Bokmärk permalänken.